Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να επιταχύνετε τις ανατροπές!

Με τις αλλεπάλληλες «συστάσεις» τους οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στρώνουν το χαλί - στην ουσία «βάζουν πλάτες» - στις κυβερνήσεις του δικομματισμού για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Συνέδριο για τη «φτώχεια» στα Βαλκάνια ...κεκλεισμένων των θυρών

Οι αλλεπάλληλες «συστάσεις» για σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, που διατυπώνονται τη μια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την άλλη από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και την επόμενη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αποτελούν προάγγελο για το τι επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους οι ηγεσίες των κομμάτων του δικομματισμού μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αν γίνουν το φθινόπωρο ή στην ώρα τους. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι συστάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών δραστικότερης συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που επανέλαβε - σύμφωνα με πληροφορίες - αξιωματούχος του ΔΝΤ στη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη.

Πρόκειται, στην ουσία, για ένα πάγιο αίτημα - αξίωση, που προβάλλεται στερεότυπα από τους διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους κάθε είδους συνοδοιπόρους τους, βάζοντας έτσι πλάτες στις κυβερνήσεις του δικομματισμού για την υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών για «λιγότερο κράτος» (στον τομέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής). Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι υποδείξεις για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση, ώστε να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το ευρύτερο αίτημα της μείωσης του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (κεφαλαίου), καθώς προϋποθέτει αντιλαϊκές ανατροπές σε ένα ευρύτατο φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ετσι, στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, δικαιολογούνται οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι περικοπές των κοινωνικών κρατικών δαπανών, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, ευρύτερα οι πολιτικές λιτότητας. Κοντολογίς, το αίτημα της ανόδου της ανταγωνιστικότητας χρησιμοποιείται σαν πολιορκητικός κριός για την προώθηση ευρύτερων ανατροπών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η ωμότητα με την οποία η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ έθεσε, την προηγούμενη Τρίτη, στον υπουργό Απασχόλησης το ζήτημα των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, επικαλούμενος την εμπειρία χωρών που ...έλυσαν το ασφαλιστικό πρόβλημα, ισχυρίστηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είτε με μείωση των συντάξιμων αποδοχών, είτε, τέλος, με τη χρήση και των τριών αυτών μέτρων!

Συνέδριο για τη ...«φτώχεια»

Για πολιτικά προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια, ορισμένα από τα οποία λύθηκαν αλλά και ...για κάποια άλλα που παραμένουν άλυτα στην περιοχή, έκανε χτες λόγο ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος από τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου «για τις Στρατηγικές Μείωσης της Φτώχειας στα Βαλκάνια». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή - τη συνδιοργανώνουν το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας - έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», αφού δεν επιτράπηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους, ούτε δόθηκαν στοιχεία για τις αποφάσεις που πάρθηκαν.

Ο προσδιορισμός πάντως της περιοχής των Δ. Βαλκανίων (περιοχή στην οποία ανήκουν η Αλβανία καθώς και η σερβική περιοχή του Κοσσόβου, όπου ασκούνται αφόρητες πιέσεις από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτητοποίησή» του) είναι και ενδεικτικός για το ...ενδιαφέρον των δυτικών δυνάμεων για τη συγκεκριμένη περιοχή. Αλλωστε, στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας φωτογράφιζε τόσο την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999, επέμβαση η οποία ...έλυσε το πολιτικό πρόβλημα της περιοχής (οριστικοποίηση του διαμελισμού του πρώην ομοσπονδιακού κράτους), όσο και το ...μη επιλυθέν έως σήμερα θέμα του Κοσσόβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ