Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Δύο τα «πουλάκια»... ένα το ξεκλήρισμα

Επιβεβαιώθηκε ξανά η κυβερνητική πολιτική «φτώχειας» για την αγροτιά και υποτέλειας στην ΕΕ

Διπλές απατηλές εντυπώσεις στους Ελληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες, επιχείρησε να δημιουργήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με αφορμή την πρώτη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ υπό Ελληνική Προεδρία.

Ο προεδρεύων Γ. Δρυς, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου χτες και προχτές, ανακοίνωσε ξανά, πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της ΚΑΠ μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας και ευχήθηκε να εξευρεθεί η «απαραίτητη και έντιμη συναίνεση μεταξύ των κρατών - μελών». Αλλά μπρος στα όσα επιβάλλει η ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, μπορεί να υπάρχει συναίνεση και μάλιστα έντιμη... και σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών;! Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες πως συζητήθηκαν οι διαπραγματευτικοί μέθοδοι που αναμένεται να υποβληθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αλήθεια, τι συζήτησε ο Γ. Δρυς; Προχτές δεν αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ότι στον ΠΟΕ η θέση της ΕΕ είναι μείωση των επιδοτήσεων στην παραγωγή κατά 55%, των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 45% και των δασμών κατά 36%; Ποιον θέλει να κοροϊδέψει ο προεδρεύων υπουργός Γεωργίας;.. Εκτός αυτών, στο Συμβούλιο συζητήθηκε και η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής πτυχής στην ασκούμενη αλιευτική πολιτική, δηλαδή η συρρίκνωση του αριθμού των μικρομεσαίων ψαράδων, καθώς και η ασκούμενη πολιτική ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών στην ΕΕ.

Εκτός από την ανακοίνωση του προεδρεύοντα Γ. Δρυ, βγήκε χτες και μια ακόμα ανακοίνωση σχετικά με το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, για να γίνει γνωστό το τι έκανε και η ελληνική αντιπροσωπεία εκεί, της οποίας ηγείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρ. Κολύρης. Εδώ η πολιτική κοροϊδίας γίνεται ακόμα πιο εξειδικευμένη σε βάρος των Ελλήνων μικρομεσαίων αγροτών. Ενώ επί της ουσίας και η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε τη σύμφωνη γνώμη της στα όσα σχεδιάζει η ΕΕ σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών μέσω του ΠΟΕ και της συνακόλουθης αναθεώρησης της ΚΑΠ, η χτεσινή ανακοίνωση του Ανδρ. Κόρακα, επιχείρησε να προσδώσει αίσθηση εθνικής αντίστασης και προάσπισης των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών...

Ομως, επί της ουσίας ...τζίφος. Αυτό που προτάθηκε ήταν «να εξεταστεί με νηφαλιότητα» η αποσύνδεση των επιδοτήσεων, ενώ για το θέμα των περικοπών των επιδοτήσεων, οι σχετικές προτάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίθηκαν άτολμες... Τελικά, τι εννοεί άτολμες η σχετική ανακοίνωση; Παράλληλα, για λόγους δημιουργίας ψευτοεντυπώσεων, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως ζητείται επανεξέταση των προτάσεων για το σκληρό σίτο, ενώ για το ρύζι, πως πρέπει οι νέες αντισταθμίσεις να αναπροσαρμοστούν σε αντιστοιχία με τις πραγματικές αποδόσεις. Επίσης, περιλήφθηκαν και κορόνες για αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα. Αλλά κι αυτό το «σλόγκαν» δεν πείθει για τη σοβαρότητα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Οσο για τις διατυπώσεις ότι οι δύο χρηματοδοτικοί πυλώνες της ΚΑΠ πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συμπληρωματικοί και όχι ως υποκατάστατοι, προφανώς δεν πείθουν και δεν τονώνουν το ψευτο - φιλοαγροτικό προφίλ της κυβέρνησης. Το ίδιο και οι κορόνες περί πολυλειτουργικής γεωργίας, δηλαδή για αγρότες με πολλές δουλιές. Γιατί, είναι εμφανές ότι η πολυλειτουργικότητα έρχεται σε αντίθεση, με βάση τα όσα σχεδιάζει η ΕΕ σχετικά και κρύβει άλλο ένα στοιχείο υποκρισίας. Εκτός κι αν αλλάξει ο ορισμός της αγροτικής εκμετάλλευσης και του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη... και η κυβέρνηση ντρέπεται να τα μαρτυρήσει!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ