ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νέες σαφείς απειλές Μπους και Μπλερ...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η στρατηγική των ΗΠΑ είναι εκείνη του ερπετού, που καταπίνει το θήραμα αφού πρώτα το στραγγαλίσει»... Ηταν το πρώτο έμμεσο πλην σαφές σχόλιο του επίσημου πρακτορείου της ΛΔ Κορέας, KCNA, στη σύντομη αλλά «ενδεικτική» - περί των ιμπεριαλιστικών διαθέσεων των ΗΠΑ έναντι της Πιονγιάνγκ - αναφορά του Τζ. Ου. Μπους σε σημείο της ομιλίας που εκφώνησε για την «Κατάσταση της Ενωσης». Ο Τζ. Μπους είχε «καλέσει» τη ΛΔ Κορέας «να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες», απειλώντας την πως σε διαφορετική περίπτωση... «θα αντιμετωπίσει απομόνωση, οικονομική στασιμότητα και συνεχείς κακουχίες»! Κάτι που προσυπέγραψε -εννοείται...- και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που ακούγοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει λόγο για το «βορειοκορεατικό καταπιεστικό καθεστώς, που κυβερνά ένα λαό, που ζει με το φόβο και την πείνα», έσπευσε να προβλέψει (μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο την «ώρα του πρωθυπουργού») πως «μόλις αντιμετωπίσουμε το Ιράκ, θα έρθει η ώρα της Βόρειας Κορέας»!

Οι χαρακτηριστικές απειλές (και έκδηλες των μεσοπρόθεσμων ιμπεριαλιστικών διαθέσεων) των Μπους και Μπλερ για τους λαούς της Κορεατικής Χερσονήσου δεν αιφνιδίασαν. Οπως δεν ξάφνιασε η διαστρεβλωτική κατάληξη πως «η Αμερική και ο κόσμος δεν εκβιάζονται» από τα πυρηνικά σχέδια της Πιονγιάνγκ... Επιπλέον, ελάχιστοι πείστηκαν ακούγοντας τον Τζ. Ου. Μπους να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνησή του τάχα ζητεί ειρηνική επίλυση της κρίσης «συνεργαζόμενες με όλες τις χώρες της περιοχής, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα και Ρωσία»... Γιατί, άλλωστε εάν επιθυμούσε κάτι τέτοιο θα επέλεγε τις άμεσες διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ, η οποία ποτέ δεν τις αρνήθηκε...

Ακαρπη η «πρωτοβουλία» της Σεούλ...

Ομως, η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να διεθνοποιήσει την αντιπαράθεσή της με την Πιονγιάνγκ δεν είναι παρά μέρος του σχεδίου προλείανσης του εδάφους για την πραγματοποίηση επεμβατικών σχεδίων, σε μία περίοδο που αρκετοί από τους λαούς της περιοχής αντιδρούν -κινητοποιούμενοι- τόσο για τους πολέμους που δημιουργούν ή ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ, όσο και για την εγκληματική δράση των αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες τους (Νότια Κορέα, Ιαπωνία). Γι' αυτό και όπως φαίνεται η προθυμία και η σπουδή της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης να προσφέρει υπηρεσίες σ' αυτή τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας έστω και έμμεσα την επίλυση της κρίσης εν μέσω των διαβόητων «πολυμερών διαπραγματεύσεων» που τόσο επιζητούν οι ΗΠΑ, προσέκρουσε στην έστω και διακριτική - μεσούντων των προσπαθειών διακορεατικής συμφιλίωσης...- αντίδραση της Πιονγιάνγκ. Κάτι που διαφάνηκε χτες με την επιστροφή των δύο Νοτιοκορεατών προεδρικών απεσταλμένων στη Σεούλ από την Πιονγιάνγκ και την αποτυχία ενός εξ αυτών (Λιμ Ντονγκ γον) να συναντηθεί τελικώς προχτές με το Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Β (επειδή, κατά την επίσημη εκδοχή της Πιονγιάνγκ, ο Κιμ «ήταν εκτός πρωτεύουσας»)... Ο Λιμ Ντονγκ γον μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σεούλ απέκλεισε κατηγορηματικώς οποιαδήποτε επίλυση της κρίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάνοντας λόγο για μία «μακρόχρονη διαδικασία». Επιπροσθέτως, νοτιοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στην προχτεσινή συνάντηση του Λιμ με τον Κιμ Γιονγκ Σουν (ανώτατο στέλεχος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης) μετέδωσαν την κατηγορηματική δήλωση του τελευταίου, πως το πυρηνικό ζήτημα «μπορεί να λυθεί μόνον με απ' ευθείας συνομιλίες μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον»...

ΙΝΔΙΑ
Προεκλογικός ανασχηματισμός

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε μια προσπάθεια να δώσει ειδικό βάρος στις κρατιδιακές εκλογές που επίκεινται, το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα προχώρησε σε ανασχηματισμό, με δύο κεντρικούς υπουργούς (Επικοινωνιών, Ανθρακα και Ορυχείων) και δύο υφυπουργούς να παραιτούνται για να αναλάβουν πόστα στην καμπάνια του εθνικιστικού - ινδουιστικού κόμματος. Ο πρόεδρος Α. Π. Τζ. Αμπντούλ όρκισε δύο νέους υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς σε μια σύντομη τελετή χθες. «Οι αλλαγές αυτές θα ενδυναμώσουν το κόμμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Εκλογές αναμένονται στα τέλη Φλεβάρη στα κρατίδια Τριπούρα, Νάγκαλαντ και Μεγκάλαγια (και στα τρία υπάρχουν ενεργά αυτονομιστικά ένοπλα κινήματα), αλλά και στο Χιτσαμάλ Πραντές, στο Μάντια Πραντές, στο Ρατζαστάν και το Τσάτισγκαρ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το «κυνήγι» συνεχίζεται

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ και ΣΠΙΝ ΜΠΟΛΝΤΑΚ.--

Εκατοντάδες Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων και Αφγανοί παραστρατιωτικοί «χτενίζουν» τις σπηλιές και τις ορεινές περιοχές του νότιου Αφγανιστάν, αναζητώντας τους επιζώντες των σκληρών μαχών της Τρίτης με ομάδα ενόπλων που φέρεται να ήταν «πιστή» στον πρώην ευνοούμενο και νυν ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

Ο απολογισμός των πολύωρων μαχών, που χαρακτηρίστηκαν από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου οι «πιο εκτεταμένες εδώ και 9 μήνες» στο Αφγανιστάν, παρέμενε στους 18 νεκρούς αντάρτες. Κατά τον ταγματάρχη Ρότζερ Κινγκ, «δε σημειώθηκαν μάχες από το βράδυ της Τρίτης», ωστόσο οι αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνες και μέχρι στιγμής έχουν ψάξει «τουλάχιστον 160 σπηλιές» στην περιοχή. Κατά την ίδια πηγή, ένας από τους τουλάχιστον 6 συλληφθέντες «ομολόγησε» ότι συνδέεται με την Χιζμπ-ι-Ισλάμι, την οργάνωση του Χεκματιάρ -- αν και η πληροφορία είναι μάλλον αμφισβητήσιμη. Ο Ραχιμουλά Γιουσούφζαϊ, ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, σημειώνει πως στην πραγματικότητα, «πολύ λίγες αποδείξεις υπάρχουν» πως όντως ο Χεκματιάρ έχει «συμμαχήσει» με τους Ταλιμπάν.

Την ίδια ώρα, στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το περιβάλλον (UNEP), όσον αφορά στο Αφγανιστάν, που δόθηκαν αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ανατριχιαστικά στοιχεία για την κατάσταση της γης της χώρας: καθαρό νερό φτάνει μόλις στο 12% του πληθυσμού, τα περισσότερα δάση έχουν καταστραφεί από 25 χρόνια πολέμου, οι κοινωνικές συνθήκες, ειδικά όσον αφορά την εργασία, αποτελούν όνειδος -- μικρά παιδιά εργάζονται 12ωρες βάρδιες σε επικίνδυνα εργοστάσια και όταν δε δουλεύουν, κοιμούνται πάνω στα μηχανήματα.

ΝΕΠΑΛ
Εκεχειρία και έναρξη «ειρηνευτικού διαλόγου»

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Η ηγεσία του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού και η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσαν χτες από κοινού συμφωνία εκεχειρίας και έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, σε μια πρωτοφανή, για το ιστορικό της σύγκρουσης που έχει κοστίσει τουλάχιστον 7.000 ζωές, εξέλιξη.

Σε δήλωση που διένειμε στα ΜΜΕ χτες ο ηγέτης των μαοϊκών, Πάσπα Καμάλ Νταχάλ - πιο γνωστός ως Πρατσάντα («οργισμένος») - ανακοίνωσε πως από χτες παύουν όλες οι επιθετικές ενέργειες του αντάρτικου. «Λάβαμε χτες (προχτές) επιστολή της κυβέρνησης, η οποία μας γνωστοποιούσε ότι αποσύρουν την ταμπέλα των "τρομοκρατών" που μας είχαν φορέσει», έγραψε. «Θεωρούμε αυτήν την κίνηση θετικό βήμα και αποφασίσαμε να κηρύξουμε εκεχειρία και να λάβουμε μέρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες». Το «Ράδιο Νεπάλ», ο κρατικός ραδιοσταθμός, μετέδωσε πως η κυβέρνηση διόρισε τον υπουργό Σχεδιασμού, Ναραγιανμάν Σινχ Πουν, ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής της ομάδας. Ως δείγματα καλής θέλησης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την απόσυρση των επικηρύξεων και του διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ σε βάρος των ηγετών της μαοϊκής οργάνωσης. Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από πλευράς αντιπολίτευσης.

Μένει να φανεί αν και κατά πόσον θα υπάρξει αποτέλεσμα. Μερικές ώρες εξάλλου πριν την κήρυξη της εκεχειρίας, 13 αντάρτες και 3 αστυνομικοί έβρισκαν το θάνατο σε συγκρούσεις.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Διαφωνίες για την παρουσία στην Αμπχαζία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Γεωργίας σε πρόσφατη συνεδρίασή του δεν κατέληξε σε απόφαση, σχετικά με την παρουσία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη ζώνη σύγκρουσης Γεωργίας - Αμπχαζίας, αν και πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της χώρας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε είχε ζητήσει την αποχώρησή τους. Το μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ταμάζ Νανταρεϊσβίλι δήλωσε ότι η Γεωργία θα συμφωνήσει στην παράταση της εντολής των ειρηνευτικών δυνάμεων της ΚΑΚ, υπό το όρο να επεκταθεί η ζώνη δράσης τους σε όλη την περιοχή Γκάλι, να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία Σότσι - Σουχούμι και να σταματήσει η μαζική χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της Αμπχαζίας. Οπως είναι γνωστό, αυτά τα ζητήματα έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της γεωργιανής πλευράς, ενώ ορισμένοι βουλευτές μίλησαν για «κατοχή» από τη Ρωσία γεωργιανού εδάφους.

Στα παραπάνω ζητήματα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συζήτηση με δημοσιογράφους την Τετάρτη, 29 Γενάρη, στο Κίεβο, όπου διεξήχθηκε άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΚΑΚ. Σε ό,τι αφορά στην παράταση ή μη της εντολής των ειρηνευτικών δυνάμεων, υπογράμμισε ότι «η Ρωσία δε σκοπεύει να κρατήσει εκεί πάση θυσία τις ειρηνευτικές δυνάμεις». Σημείωσε, όμως, ότι, αν δεν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών της ΚΑΚ, καθώς και συγκατάθεση της γεωργιανής πλευράς για παράταση της εντολής, η Ρωσία θα αποσύρει την ειρηνευτική της δύναμη. Επισήμανε, όμως, ότι η απόσυρσή τους από τη ζώνη σύγκρουσης Γεωργίας - Αμπχαζίας μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή και αυτό «είναι επικίνδυνο, αλλά δε θα ευθυνόμαστε εμείς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ