ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
Ανθρώπινες αλυσίδες για το Ιράκ

Είναι ώρα δράσης... Δεν υπάρχει χώρος για ψευδαισθήσεις, ούτε για προσμονή «αντίστασης» από τους «Ευρωπαίους συμμάχους». Πολύ περισσότερο, δεν περιμένει κανείς τίποτα από την ελληνική κυβέρνηση και τα κουρελιασμένα λάβαρα απάτης και ντροπής του Λαλιώτη

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Σινιάλο στην αμερικάνικη πολεμική μηχανή να προχωρήσει στην «τελική φάση» των γνωστών εκ των προτέρων σχεδίων του Πενταγώνου, ήταν το πολεμοχαρές διάγγελμα Μπους. Η αντίστροφη μέτρηση για την ...«προληπτική» σφαγή και το ματοκύλισμα του ιρακινού λαού έχει σημάνει. Αφήνοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους του ...να περιμένουν «στοιχεία», ο «πλανητάρχης» δε δίστασε να κάνει επίδειξη του νέου δόγματος «προληπτικού πολέμου», δηλώνοντας ωμά ότι πρόκειται για πόλεμο που γίνεται για τα «ζωτικά συμφέροντα» στην περιοχή και την ηγεμονία των ΗΠΑ. Προέταξε «την ισχύ των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων» και, βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά τι εννοεί...

Εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη, «αόρατα» και ορατά, θα σκορπούν τυφλά το θάνατο από την ασφάλεια των 30-40.000 ποδιών. Κάθε μέρα, θα πέφτουν 300-400 πύραυλοι «Κρουζ», όσοι, δηλαδή, έπεσαν συνολικά στην «Καταιγίδα της Ερήμου». 150-200.000 μισθοφόροι - κανονικός στρατός κατοχής - θα αναλάβουν ακοίμητοι φρουροί των πετρελαιοπηγών και του νέου προτεκτοράτου... Είναι ώρα δράσης, λοιπόν. Αυτή τη φορά, το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε όλο τον κόσμο έχει ξεκινήσει δυναμικά και ελπιδοφόρα, πριν καν πέσει η πρώτη βόμβα. Δεν έχουν θέση τα ανιαρά μοιρολόγια «και τι θα γίνει με τις διαδηλώσεις και τους αγώνες». Μόνον οι αγώνες και οι θυσίες των λαών γυρίζουν τον άξονα της ιστορίας προς τα μπρος.

Ανθρώπινες αλυσίδες παντού γύρω από τον ιρακινό λαό. Δεν υπάρχει χώρος για ψευδαισθήσεις, ούτε για προσμονή «αντίστασης» από τους «Ευρωπαίους συμμάχους». Πολύ περισσότερο, δεν περιμένει κανείς τίποτα από την ελληνική κυβέρνηση και τα κουρελιασμένα λάβαρα απάτης και ντροπής του Λαλιώτη. Στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, δεν περιλαμβάνεται η αποτροπή του πολέμου, αλλά «η ενιαία στάση» της ΕΕ, εννοείται στο πλευρό των ΗΠΑ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΜΕ ΤΟ «ΔΙΚΑΙΟ» ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ

ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ: «Εάν οι αμερικανικές δυνάμεις αποκτήσουν τον έλεγχο του Ιράκ, τότε το διεθνές δίκαιο αναμένεται να προσδώσει στις ΗΠΑ μεγάλο βαθμό ελευθερίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πετρελαϊκών πηγών της χώρας. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η Ουάσιγκτον - στην προσπάθειά της να αποφύγει κατηγορίες ότι οργάνωσε τον πόλεμο αυτό για το πετρέλαιο - δεν πρόκειται να λάβει μεγάλες αποφάσεις σχετικά με την πετρελαϊκή βιομηχανία τις πρώτες ημέρες ενδεχόμενης κατοχής του Ιράκ. Ομως, οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν τη στρατιωτική κατοχή και προηγούμενα γεγονότα που χρονολογούνται μέχρι τις αρχές του 1800, πιστεύεται ότι θα προσδώσουν στη νέα διοίκηση τη δυνατότητα άσκησης πιέσεων για πιο ενεργή συμμετοχή στα "μονοπάτια" πετρελαίου του Ιράκ. Η Συνθήκη της Χάγης του 1907 προσφέρει πλαίσιο οδηγιών, μέσω των οποίων δίδεται στον κατακτητή μεγάλη ελευθερία στον τομέα διαχείρισης φυσικών πηγών, όπως δάση, ορυκτά και πετρέλαιο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη (...) επειδή οι δυνάμεις κατοχής πρέπει επίσης να αποκαταστήσουν σύντομα την κοινωνική τάξη, θα πρέπει να γίνουν αυτομάτως και διαχειριστής των πετρελαϊκών πηγών, αναφέρουν ακαδημαϊκοί του διεθνούς δικαίου» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΖΟΥΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ: «Το Σάββατο αναχώρησε (σ.σ. ο 32χρονος Κένεθ Νίκολς Ο' Κιφ, Αμερικανός βετεράνος του πολέμου του Κόλπου) από το Λονδίνο, μαζί με 60 άλλους άνδρες και γυναίκες, με κατεύθυνση τη Βαγδάτη. Το καραβάνι που έχει ήδη διασχίσει τη Γαλλία, πρόκειται να καταλήξει μέσω Γενεύης, Ζυρίχης, Μιλάνου, Βελιγραδίου, Σόφιας, Κωνσταντινούπολης, Αγκυρας, Δαμασκού και Αμάν στην ιρακινή πρωτεύουσα στις 9 Φεβρουαρίου... Οι 60 έχουν παραδώσει λίστα με τα ονόματά τους και τα μέρη της Βαγδάτης στα οποία θα βρίσκονται (σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα) "ώστε να είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις μας θα σκοτώσουν δικούς τους πολίτες". Σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνονται διάφορες προσπάθειες να φτιαχτούν ανθρώπινες ασπίδες για το Ιράκ» (Ευρυδίκη Μπέρση - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΗΝΥΜΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 25 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΒΟΥΛΗ ΑΠΑΝΤΑ ΟΧΙ - Στην εξαπάτηση για το ασυμβίβαστο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»!

ΑΥΓΗ: ΤΟ ΕΥΡΩ-ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΑΝΝΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΟΙ ΝΟΝΟΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ»!.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 40.000 ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 38.165 «ΡΙΚΟΜΕΞ» ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΙ - ΤΕΙ - 19 ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΕΙ - ΤΕΙ: 19 ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΝΕΟΥΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Μπουκάρισμα» Μέση Ανατολή: «Αρα η 11η Σεπτεμβρίου έφερε αναγέννηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Με βολικό πρόσχημα την τρομοκρατία, οι ΗΠΑ εξορμούν στη Μέση Ανατολή. Το εξαθλιωμένο από το εμπάργκο Ιράκ και ο μισοτελειωμένος από το '91 Σαντάμ είναι η κερκόπορτα της περιοχής... Εγκαταστημένη στο μετα-Σαντάμ Ιράκ, η αμερικανική πολεμική μηχανή θα ελέγχει τις εξελίξεις σε Σαουδική Αραβία, όπου η βασιλεία των Φαχντ καταρρέει, και στο Ιράν, όπου η νεολαία έχει κουραστεί με τους μουλάδες. Συγχρόνως, θα λειτουργεί ως φόβητρο. Από ωμή γεωπολιτική άποψη, το μπουκάρισμα στο Ιράκ είναι η τέλεια κίνηση». (Δημ. Μητρόπουλος - ΝΕΑ).

Αλλο τιμές, άλλο πληθωρισμός: «Οι τιμές των οπωροκηπευτικών αυξάνονται σημαντικά το τελευταίο διάστημα και επιβαρύνουν τους καταναλωτές αλλά... όχι και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, για να επιδράσει ανοδικά στον πληθωρισμό μια ανατίμηση θα πρέπει η τιμή του προϊόντος να υπερβεί την "κρίσιμη τιμή", όπως λέγεται. Πχ η κρίσιμη τιμή στα μαρούλια είναι 0,63 ευρώ, η χθεσινή τους τιμή όμως είναι 0,56 ευρώ, άρα όλα έχουν καλώς!» (ΒΗΜΑ).

ΛαλιωτοΚακαουνάκηδες... «Προχθές το βράδυ η διασκέδαση έδωσε τη θέση της στην πολιτική για μια λίαν ενδιαφέρουσα πολιτική και δημοσιογραφική συντροφιά που μαζεύτηκε σε μια ταβέρνα με ρεμπέτικα. Και εκεί οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν τους... πόνους και τους καημούς τους. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων, ορισμένοι εκ των οποίων όχι μόνον τραγούδησαν, αλλά έπαιξαν και μπουζούκι... Ηταν ο Λαλιώτης, ο Σκανδαλίδης, ο Αθανασάκης, ο Σηφουνάκης, ο Καρύδης από το ΠAΣOK... Και από το δημοσιογραφικό χώρο ήταν ο Κακαουνάκης, ο Λάλας, ο Ταγματάρχης, ο Παπαχρήστος και ο Λάμψιας... Το 'ριξαν έξω και ψυχαγωγήθηκαν για να θεραπεύσουν τα βάσανα της ψυχής τους...» (Εκηβόλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ