ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή στη ΔΕΘ

Οι αγρότες καλούνται να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της «ΑΓΡΟΤΙΚΑ»

Αποψη από την προχτεσινή αγροτική κινητοποίηση στα Φάρσαλα

Ημερήσιος Κήρυκας

Αποψη από την προχτεσινή αγροτική κινητοποίηση στα Φάρσαλα
Την πρώτη απάντησή τους σε κυβέρνηση και ΕΕ για τα μέτρα που προωθούν σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Μακεδονίας την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 11.30 το πρωί στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΠΑΣΥ στη ΔΕΘ στο πλαίσιο της «ΑΓΡΟΤΙΚΑ». Οπως τονίζεται στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, η δεύτερη απάντηση θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών της ΕΕ, όταν θα υπάρχει κορύφωση των κινητοποιήσεων στις 20-21-22 Ιούνη. Πολλοί αγροτοκτηνοτροφικοί φορείς του Νομού Κιλκίς καλούν τους παραγωγούς να δώσουν μαχητικό «παρών» στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ. Ανάμεσά τους είναι η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς, το Σωματείο Κτηνοτρόφων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καμπάνης, Μ. Βρύσης, Κριστώνης, Αμαράντων, ο Δήμος Κρουσίων, η Ομάδα Καπνού.

Ηδη οι αγροτοσυνδικαλιστές - μέλη της ΠΑΣΥ επισκέπτονται καθημερινά χωριά του νομού και ενημερώνουν τους παραγωγούς για τη σημασία που έχει η μαζική τους παρουσία στη συγκέντρωση της Κυριακής 2 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη. Οπως τονίζουν στους αγρότες τα στελέχη της ΠΑΣΥ, «στον αγώνα αυτόν δεν είμαστε μόνοι. Οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, η νεολαία βρίσκονται και αυτοί σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί η αντιλαϊκή πολιτική τούς χτυπάει το ίδιο». «Η συσπείρωση αυτή, επισημαίνουν, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβάλουμε και στον αγροτικό τομέα άλλη πολιτική με λαϊκή οικονομία, που θα στηρίζει το μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό και τους αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Ολοι ενωμένοι και αποφασισμένοι δε θα δεχτούμε τον αφανισμό μας».

Οι φορείς προκειμένου να διευκολύνουν τη μετάβαση των αγροτών του Κιλκίς στη Θεσσαλονίκη έχουν ναυλώσει πούλμαν που θα ξεκινήσουν το πρωί της Κυριακής από την πόλη του Κιλκίς. Πούλμαν θα ξεκινήσουν και από άλλες πόλεις της Κ. Μακεδονίας και για το λόγο αυτό οι κατά τόπους ΠΑΣΥ ζητούν από τους αγρότες που επιθυμούν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη να το δηλώσουν. Περιοδείες στελεχών της ΠΑΣΥ πραγματοποιήθηκαν και χτες στην Πιερία, στη Θεσσαλονίκη και την Πέλλα.

ΑΡΤΑ
Σύσκεψη για το πορτοκάλι

Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση λύσεων στο πρόβλημα του πορτοκαλιού θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στην Αρτα. Η σύσκεψη, που θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Αρτας, οργανώνεται από Επιτροπή Φορέων του Νομού της Αρτας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Πάρτε πέντε...

Αλλα... πέντε ψευτόμετρα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, για να «κουκουλώσει» ένα βασικό άλυτο πρόβλημα, που είναι η άμεση καταβολή και δίκαιη πληρωμή αποζημιώσεων για τις ζημιές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Μετά από σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας υπό τον Γ. Δρυ, στην οποία συμμετείχαν και οι διοικητές της ΑΤΕ και του ΕΛΓΑ, βγήκε άλλη μια ανακοίνωση επικοινωνιακής εξαπάτησης των αγροτοκτηνοτρόφων. Αφού αναφέρθηκε για λόγους παρηγοριάς... ότι σε άλλες χώρες οι αποζημιώσεις καθυστερούν περισσότερο, γνωστοποιήθηκε ότι ο υπουργός Γεωργίας έδωσε τις εξής εντολές: Να λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, να γίνεται προκαθορισμός τιμών αποζημίωσης, να καταγράφονται τα πορίσματα ζημιών σε υπολογιστές παλάμης... να ξεκινήσουν σεμινάρια στους εκτιμητές και να κατατίθενται τα ποσά στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό όμως που φαίνεται είναι ότι οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι θα εξακολουθούν να ψάχνουν τις άδειες παλάμες τους...

Πάντως, είναι απορίας άξιον γιατί στη χτεσινή ανακοίνωση δε συμπεριλήφθησαν και οι πρόσφατες εξαγγελίες Χριστοδουλάκη, ότι οι αγρότες θα μπορούν να δανείζονται από την ΑΤΕ έναντι των αποζημιώσεών τους. Δηλαδή, να πληρώνουν και τόκους αν θέλουν γρήγορα τα χρήματα που δικαιούνται από τις όποιες αποζημιώσεις, για να βγουν τελικά διπλά χαμένοι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ