ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Κινδυνεύουν δημόσια περιουσία και δάση

Μέτρα για την προστασία τους ζητούν, με Ερώτηση στη Βουλή, από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ

Μέτρα για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, που κινδυνεύει να κατοχυρωθεί στους καταπατητές με αφορμή την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών, ζητούν, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, Αντώνης Σκυλλάκος και Αγγελος Τζέκης.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος, αρμόδιες κοινωνικές και επιστημονικές οργανώσεις, όπως είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θεσσαλονίκης κλπ., έγκαιρα είχαν επισημάνει - και δυστυχώς η μέχρι τώρα εμπειρία επιβεβαιώνει - ότι η διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου θέτει σε μεγάλο και άμεσο κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις (που αποτελούν το 63% της κτηματογραφούμενης γης) καθώς και τη δημόσια περιουσία.

Το πρόβλημα - επισημαίνουν οι τρεις βουλευτές - εντοπίζεται κυρίως σε σχέση με τη διαπιστωμένη πλήρη αδυναμία-σκοπιμότητα της εξασφάλισης του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου επί των δασών και δασικών εκτάσεων. Αυτό έγινε επειδή τα διάφορα πιλοτικά προγράμματα κατάρτισης του Κτηματολογίου προηγήθηκαν της σύνταξης των δασικών χαρτών και έτσι πολλοί ιδιώτες έσπευσαν να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας σε δασικές εκτάσεις του δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να αποδείξει - με υποβολή δεκάδων ενστάσεων - ότι του ανήκουν δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις! Στην πράξη, οι επιπτώσεις από τη διαδικασία αυτή θα είναι η απώλεια τεράστιας δημόσιας περιουσίας, αλλά και η νομιμοποίηση παράνομης αλλαγής χρήσης και καταπατήσεις δεκαετιών σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν στους συναρμόδιους υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των φορέων;
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και ο δασικός χαρακτήρας αυτών των εκτάσεων;
Απελευθέρωση των προσλήψεων σε δήμους

Το «πράσινο φως» για την πρόσληψη προσωπικού, αρκεί να έχουν να το πληρώνουν, δίνει στους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών. Απόφαση που εντάσσεται στη λογική του δήμου - επιχείρηση που προωθεί η κυβέρνηση.

Με εγκυκλίους προς τις δημοτικές αρχές σχετικά με τη διαδικασία προσλήψεων, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι μόνο για τις προσλήψεις προσωπικού στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες απαιτείται η έγκριση της τριμελούς υπουργικής επιτροπής. Για τις υπόλοιπες υπηρεσίες οι δήμοι μπορούν να προκηρύξουν όσες θέσεις θέλουν, αρκεί να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό τους η μισθοδοσία των υπαλλήλων. Σημειώνουμε πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι η απελευθέρωση των προσλήψεων για όλες τις θέσεις. Σχετική τροπολογία θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλη, οπότε και θα ψηφιστεί ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα απαραίτητη είναι η έγκριση της υπουργικής επιτροπής για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού (εποχιακού, με δίμηνη απασχόληση ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου, προσωπικού για αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών).

Παράλληλα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται η σύσταση νέων θέσεων εργασίας τους δήμους, ενόψει της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος. Συγκεκριμένα, σε δήμους μέχρι 10.000 κατοίκους συνίσταται μία θέση οικονομικού - λογιστικού κλάδου και δύο αντίστοιχες θέσεις σε δήμους με περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Επίσης σε δήμους με περισσότερους από 20.000 κατοίκους μπορεί να συσταθεί θέση μετακλητού γενικού γραμματέα, ιδιαίτερου γραμματέα του δημάρχου, ειδικών συμβούλων και επιστημονικών συνεργατών.

Η έγκριση της επιτροπής είναι απαραίτητη για την πρόσληψη προσωπικού από τις Νομαρχίες. Ωστόσο, οι νέες νομαρχιακές αρχές μπορούν να αλλάξουν τον προγραμματισμό προσλήψεων που είχαν κάνει οι προηγούμενες για τα έτη 2002 έως 2004, αρκεί να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους μέχρι 10 Φλεβάρη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Με άλλη εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι το προσωπικό των πρώην Κρατικών Παιδικών Σταθμών, που μεταφέρθηκαν πλέον στους δήμους, εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης που είχε πριν τη μετάταξη ή μεταφορά του στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που λειτουργούν τώρα τους σταθμούς.

Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες

Στις τεράστιες ζημιές που προξένησαν οι έντονες βροχοπτώσεις στη Λέσβο και το Πήλιο, αναφέρονται δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν χτες στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην πρώτη, που αφορά στη Λέσβο και συγκεκριμένα στις περιοχές Περάματος του Δήμου Γέρας και το Δήμο Πολυχνίτου, οι βουλευτές Στ. Σκοπελίτης και Ν. Γκατζής υπενθυμίζουν πως και στις δύο αυτές περιοχές «είναι αλλεπάλληλες οι ζημιές που προκαλούνται απ' τις βροχοπτώσεις». Σημειώνουμε ότι στις 23 Γενάρη πολλά σπίτια στους δύο αυτούς δήμους πλημμύρισαν λόγω της υπερχείλισης των χειμάρρων, καταστράφηκαν θερμοκήπια και αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στα ελαιοκτήματα, αλλά και στο αγροτικό δίκτυο των συγκεκριμένων περιοχών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη και Γεωργίας Γ. Δρυ, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες άμεσα για το σύνολο των ζημιών τους στις κατοικίες και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και να χρηματοδοτηθούν άμεσα και επαρκώς οι δύο δήμοι, προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο, να προβούν σε καθαρισμό των χειμάρρων και να κάνουν όλα τα αναγκαία τεχνικά έργα για την αντιμετώπιση της υπερχείλισής τους.

Στην Ερώτηση που αφορά στο Πήλιο - την κατέθεσαν οι βουλευτές Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας - αναφέρεται το τρομερό αδιέξοδο των κατοίκων, των φορέων και της ΤΑ του Πηλίου, που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες πρωτοφανείς βροχοπτώσεις.

«Ρήγματα, καθιζήσεις, κατολισθήσεις όγκων και φερτές ύλες δημιούργησαν ζημιές ανυπολόγιστου κόστους σε κατοικίες, οδοποιία, ύδρευση, αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία. Ανατολικό και δυτικό Πήλιο - και όχι μόνον - παρουσιάζουν εικόνα πεδίου βολής και πολλές οικογένειες βρίσκονται ξεσπιτωμένες, αφού οι κατολισθήσεις και καθιζήσεις παρέσυραν αρκετά σπίτια (Αφέτες, Ζαγορά, Μηλιές και αλλού)», τονίζεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη και Γεωργίας Γ. Δρυ, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, για την αποκατάσταση της οδοποιίας (δημοτική και αγροτική) και τι θα κάνει, ώστε να γίνουν επιτέλους τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ