ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέα βιβλία σε... δόσεις

Τη συγγραφή 140 νέων βιβλίων για τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου. Τα νέα βιβλία θα εντάσσονται στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μια σειρά «οδηγιών» για το πώς ο δάσκαλος θα αντιμετωπίσει την αποσπασματική διδασκαλία, ωστόσο παρουσιάζεται από το υπουργείο Παιδείας ούτε λίγο ούτε πολύ ως «πανάκεια» για το σχολείο του οποίου παραμένουν ως χαρακτηριστικά η στείρα γνώση, η αποσπασματικότητα, η αποστήθιση. Σύμφωνα με το υπουργείο η διανομή των βιβλίων θα γίνει από το 2004 έως το 2006 ανάλογα με το ποια από αυτά θα είναι έτοιμα. Ο υπουργός δήλωνε ότι τα νέα βιβλία και προγράμματα θα κάνουν το σχολείο «ελκυστικό», αλλά όχι και «ελαφρύ», με τους μαθητές να μην παθαίνουν «ραχίτιδα» από το βάρος των σχολικών βιβλίων (!) που θα έχουν πλέον το πολύ 160 σελίδες, ενώ η παρουσίασή τους συνοδεύτηκε για μια ακόμα φορά με αναφορές στην «ευρωπαϊκή πρακτική» και την «ποιότητα στην εκπαίδευση».

Οπως σημείωσε χτες ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Στ. Αλαχιώτης, η πλήρης εφαρμογή της διαθεματικότητας (του συνδυασμού δηλαδή περισσότερων από ενός αντικειμένων) είναι η ευέλικτη ζώνη, η οποία όπως και το πολυθεματικό βιβλίο αποτελούν τρόπο προπαγάνδισης ζητημάτων που προτάσσει κάθε φορά η ΕΕ ενώ οδηγούν και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων με πρόγραμμα που διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή.

Στο μεταξύ, χτες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών που θα χαράσσει και θα υλοποιεί την επιμορφωτική πολιτική του υπουργείου, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί το αίτημα για ετήσια καθολική περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Πρόεδρος του Οργανισμού έχει οριστεί ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Νικήτας Πατινιώτης.

ΚΟΡΩΠΙ
Προβλήματα στέγασης των ΤΕΕ και ΣΕΚ

Από πορεία σπουδαστών των ΤΕΕ στο υπουργείο Παιδείας
Από πορεία σπουδαστών των ΤΕΕ στο υπουργείο Παιδείας
Τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΕ και το ΣΕΚ στο Κορωπί, εντοπίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Σ' αυτή σημειώνεται ότι στο Κορωπί φοιτούν 1.000 μαθητές περίπου στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, στο 1ο ΤΕΕ, στο Εσπερινό ΤΕΕ και στο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο (ΣΕΚ). Το 1ο ΤΕΕ λειτουργεί το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του ΕΛ και του 1ου Γυμνασίου Κορωπίου, ενώ αρκετά από τα τμήματά του στεγάζονται και λειτουργούν σε λυόμενες αίθουσες. Τα εργαστήρια του ΣΕΚ στεγάζονται σε έναν ενοικιαζόμενο χώρο (και μάλιστα με υψηλό ενοίκιο), ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν, δε, ότι πριν τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, προφανώς για προεκλογικούς λόγους, θεμελιώθηκε στη θέση Παλατάκι το νέο κτίριο για τη στέγαση των ΤΕΕ και του ΣΕΚ. «Το θέμα είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, προκειμένου να προχωρήσει το έργο και, βέβαια, παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί», τονίζουν.

Ετσι, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και, πάντως, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί εκατοντάδες μαθητές.

Δηλητηριάζουν τα παιδιά μας

Πώς πέρασαν τα χρόνια!.. Παλικαράκι έγινε ο Ορέστης. Φέτος πάει στην Ε΄ Δημοτικού. Κι όπως όλα τα Ελληνόπουλα δέχεται κι αυτός το δηλητήριο της «εκσυγχρονισμένης» Παιδείας, που προσπαθεί να το περάσει στην ψυχή και στις φλέβες του.

Αλλα του λένε οι δικοί του κι άλλα διαβάζει στα σχολικά βιβλία. Ποιον να πιστέψει; Παιδί της ηλεκτρονικής εποχής, που ξέρει περισσότερα απ' όσα εμείς στην ηλικία του. Ξέρει και τη Μαντόνα και τον Τσαλίκη, τον Ρονάλντο και τον Καρεμπέ. Ξέρει για το κλωνοποιημένο μωρό, χρησιμοποιεί και μοντέρνες λέξεις.

Μια Κυριακή, ζήτησα να δω τα σχολικά βιβλία του. Μου 'φερε την Ιστορία «Στα Βυζαντινά Χρόνια» έκδοση 2002 του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αντιγράφω απ' τη σελ. 143:

«Οταν ήλθε η ώρα η Πόλη να τουρκέψει και μπήκαν μέσα οι Τούρκοι, έτρεξε ο βασιλιάς μας καβάλα στ' άλογό του να τους εμποδίσει. Ηταν πλήθος αρίφνητο η Τουρκιά, χιλιάδες τον έβαλε στη μέση κι εκείνος χτυπούσε κι έκοβε με το σπαθί του. Τότε σκοτώθη τ' άλογό του κι έπεσε κι αυτός. Κι εκεί που ένας Αράπης σήκωσε το σπαθί να χτυπήσει το βασιλιά, ήρθε άγγελος Κυρίου και τον άρπαξε και τον πήγε σε μια σπηλιά βαθιά στη γη κάτω, κοντά στη Χρυσόπορτα. Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και καρτερεί την ώρα νάρθει πάλι ο άγγελος να τον σηκώσει...

»Μα, όταν είναι θέλημα Θεού θα κατέβει ο άγγελος στη σπηλιά και θα τον ξεμαρμαρώσει και θα του δώσει στο χέρι το σπαθί που είχε στη μάχη. Και θα σηκωθεί ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη από τη Χρυσόπορτα και, κυνηγώντας με τα φουσάτα του τους Τούρκους, θα τους διώξει ως την Κόκκινη Μηλιά. Και θα γίνει μεγάλος σκοτωμός, που θα κολυμπήσει το μοσκάρι στο αίμα».

Ζητάω να μου φέρει και τα Θρησκευτικά. Τίτλος: «Με το Χριστό στον Αγώνα - Ορθόδοξη Χριστιανική αγωγή». Το μάτι μου πέφτει στη σελ. 66. Αντιγράφω:

«Στα τελευταία πενήντα χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας υπέμεινε πολλές δοκιμασίες. Ο διωγμός, που της είχε κηρύξει το αθεϊστικό καθεστώς το 1945, έφτασε στο κατακόρυφο το Νοέμβριο του 1967. Τότε, με ειδικό διάταγμα, πλήθος ναοί και μοναστήρια ισοπεδώθηκαν και στη θέση τους χτίστηκαν κινηματογράφοι, γυμναστήρια, αποθήκες, στάβλοι κ.ά. Οποιος έκανε το σταυρό του ή όποιος προσευχόταν μπροστά σε γκρεμισμένη εκκλησιά καταδικαζόταν σε πολυετή φυλάκιση και καταναγκαστικά έργα...

»Ολα αυτά μέχρι το τέλος του 1990. Τότε, με την αλλαγή του καθεστώτος, δόθηκαν κάποιες στοιχειώδεις θρησκευτικές ελευθερίες. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τοποθέτησε εκεί αρχιεπίσκοπο τον κ. Αναστάσιο και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, μετά από σαράντα πέντε χρόνια, συνεχίζει το έργο της...

»Ανάλογες διώξεις υπήρξαν και στη Ρωσία. Το καθεστώς που προήλθε από την επανάσταση του 1917 κήρυξε διωγμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Χιλιάδες ναοί λεηλατήθηκαν ή κατεδαφίστηκαν...

Χιλιάδες ιερείς και μοναχοί βασανίστηκαν για να απαλλαγούν από την παρουσία τους, έφταναν πολλές φορές στο σημείο να τους κλείνουν σε ψυχιατρεία. Οι γονείς που μιλούσαν στα παιδιά τους για το Χριστό και την Εκκλησία φυλακίζονταν κι όσοι φανέρωναν τη χριστιανική τους πίστη απολύονταν από τη δουλειά τους. Πολλοί εξορίστηκαν...».

Φτηνός χοντροκομμένος αντικομμουνισμός, που δεν τον είχα ακούσει ούτε απ' τον σοβιετολόγο της Χούντας το Γεωργαλά, ούτε κι απ' τον «σύγχρονο» Κούλογλου. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος για το καθεστώς στην Αλβανία, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η γη των τσιφλικάδων και των μοναστηριών μοιράστηκε στο λαό. Οτι τα δάση έγιναν λαϊκή ιδιοκτησία. Η θνησιμότητα και η υπογεννητικότητα μειώθηκαν. Δεν υπήρχε ούτε υποψία ναρκωτικών και πορνείας.

Επίσης αποσιωπάται η μεγάλη προσφορά των Σοβιετικών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και το γεγονός ότι μετέφεραν και διέσωσαν απ' τις λεηλασίες των χιτλερικών τις εικόνες και ό,τι άλλο ιστορικό κειμήλιο μπορούσαν στα βάθη της απέραντης χώρας τους.

Ο Ορέστης που μ' άκουγε, εύλογα με ρωτάει: «Τότε, γιατί, παππού, γράφουν ψέματα τα βιβλία μας;».

Γιατί, Ορέστη μου, με τα ψέματα μας κοιμίζουν και με τα ψέματα μας κυβερνάνε!


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ