ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ουδέν νεότερον... από το ΚΘΒΕ

Στάση και στον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» στο ΚΘΒΕ
Στάση και στον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» στο ΚΘΒΕ
Αρχίζει σήμερα νέος κύκλος κινητοποιήσεων των ηθοποιών στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ). Το βράδυ της Τρίτης συνεδρίασε το ΔΣ του ΚΘΒΕ και αποφάσισε να αλλάξει το διαπραγματευτή του στις συζητήσεις με το ΣΕΗ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το ΣΕΗ θα συνομιλεί, πλέον, με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Δ. Σαλπιστή.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η γραπτή απάντηση του ΚΘΒΕ στα αιτήματα των ηθοποιών. Απάντηση, την οποία επί μήνες αρνούνταν να δώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Β. Αρδίτης. Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ προκειμένου να εκτιμήσει τη νέα εξέλιξη. Πάντως οι ηθοποιοί αντιλαμβάνονται ότι η αντικατάσταση του Β. Αρδίτη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης πιθανόν να αποτελεί κίνηση τακτικής, αφού όπως όλα δείχνουν, το ΚΘΒΕ και το ΥΠΠΟ δεν έχουν διάθεση να προχωρήσουν στην ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών διεκδικήσεων των ηθοποιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει το ΣΕΗ θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ετσι μέχρι και την Κυριακή (2/2), θα πραγματοποιούν στάσεις εργασίας στις πρόβες (10πμ-12μ και 5-8μμ) και 10λεπτη στάση στην έναρξη των παραστάσεων. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας και στη διάρκεια της απογευματινής παράστασης από τις 6-8μμ.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με αλλαγές στη δομή του θα διεξαχθεί το φετινό, 5o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, από 28/2 - 9/3. Ετσι, για πρώτη φορά φέτος δημιουργείται διαγωνιστικό τμήμα για το ελληνικό ντοκιμαντέρ διάρκειας πάνω από 30 λεπτά και η πενταμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει τρία βραβεία που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα και μέχρι δύο τιμητικές διακρίσεις.

Τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ (πάνω από 60 λεπτά) των οποίων οι παραγωγοί επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία των Κρατικών Βραβείων στο τέλος του χρόνου, προβάλλονται στο διαγωνιστικό τμήμα εκτός συναγωνισμού. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λήγει στις 3/2 (περισσότερες πληροφορίες στο 210.6453.669). Εκτός των βραβείων αυτών, το Φεστιβάλ προβλέπει επίσης την απονομή Βραβείου Κοινού σε ελληνική ή ξένη ταινία και Βραβείου Fipresci (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ελληνική και ξένη ταινία αντίστοιχα.

Οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ είναι οι εξής: «Οψεις του κόσμου» με σύγχρονα θέματα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου, «Η καταγραφή της μνήμης» με ζωντανά κομμάτια της ιστορίας, «Πορτρέτα - Ανθρώπινες διαδρομές» με τον άνθρωπο να είναι το κυρίαρχο στοιχείο της αφήγησης, «Μικρές αφηγήσεις» με μικρές προσωπικές ιστορίες της καθημερινότητας, «Κοινωνία και περιβάλλον» με τις κοινωνικές προεκτάσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ζωγραφική και φωτογραφία

Εργο του Τ. Μπατινάκη
Εργο του Τ. Μπατινάκη
Εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί «Αστρολάβος Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη της διασποράς Στήβεν Αντωνάκου. Τίτλος της «Darkness and light». Τα έργα αποτελούν μια ενότητα, που εκφράζει τον κυρίαρχο ρόλο του φωτός στο έργο του καλλιτέχνη. Διάρκεια έκθεσης έως 1/3.

Στην γκαλερί «the apartment» (Βουλής 21), εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) έκθεση φωτογραφίας της Εφης Παλαιολόγου. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων της στην Αθήνα, αν και από το 1997 συμμετέχει ενεργά στην εκθεσιακή βρετανική «σκηνή». Η Ε. Παλαιολόγου ανήκει στους Ελληνες με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Μ. Βρετανία, όπου ζει και εργάζεται. Εγινε κυρίως γνωστή για τις νυχτερινές φωτογραφίες της πόλης, οι οποίες προσδίδουν στην αστική τοπιογραφία έντονη ψυχολογική φόρτιση. Πάνω από δέκα χρόνια, η δημιουργός φωτογραφίζει σκοτεινά, «ανεξερεύνητα» σημεία διαφόρων πόλεων, τα οποία αποκτούν ένα καινούριο νόημα πέρα από τα όρια της συγκεκριμένης τοποθεσίας και στιγμής. Σημασία δεν έχει αν πρόκειται για το Λονδίνο, το Παρίσι ή την Αθήνα, αλλά η σχέση μας με την πόλη ως έννοια.

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Τιμόθεου Μπατινάκη φιλοξενείται στην γκαλερί «έκφραση» (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα). Ο ζωγράφος, πιστός στη ζωγραφική του τελάρου και του χρώματος, παρουσιάζει συνθέσεις και πορτρέτα, που χαρακτηρίζονται, πέρα από την εκ του φυσικού μελέτη, από την επιμονή στο σχέδιο και τη λιτή χρωματική γκάμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κατατεθεί η μελέτη

Ελάχιστο τμήμα των υπό καταστροφή αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη
Ελάχιστο τμήμα των υπό καταστροφή αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη
Δεύτερη αίτηση κατάθεσης εγγράφων που σχετίζονται με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ) κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη προς τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο. Η προηγούμενη αίτηση κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά η οριστική μελέτη του ΝΜΑ και οι εγκρίσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και των αρμόδιων Εφοριών για την οριστική μελέτη, που είχαν ζητηθεί, δεν είχαν δοθεί στους βουλευτές, γιατί ακόμη «δεν είχαν καθαρογραφεί», σύμφωνα με την απάντηση.

Οι βουλευτές ζητούν τα παραπάνω έγγραφα και επιπλέον: Τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη χωροθέτηση του ΝΜΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, «από τότε όμως που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα ευρήματα. Να σημειωθεί ότι στη Βουλή κατατέθηκε η γνωμοδότηση του 1994». Τη γνωμοδότηση της αρμόδιας Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, «τη σχετική με την απόφαση χωροθέτησης του ΝΜΑ, καθώς και τη γνωμοδότησή της, τη σχετική με την αξιολόγηση των ευρημάτων».

Και λογοτεχνία της ΕΕ

«Η Ευρώπη γράφει. Τι είναι ευρωπαϊκό στις λογοτεχνίες της Ευρώπης;». Αυτό είναι το θέμα μεγάλου ευρωπαϊκού συμποσίου, το οποίο διοργανώνει λογοτεχνικός εκδοτικός οίκος του Αμβούργου σε συνεργασία με το ίδρυμα Κόρμπερ. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν τριάντα γνωστοί συγγραφείς από τριάντα και πλέον χώρες. Από τις δεκαπέντε χώρες-μέλη της ΕΕ, από τις δέκα που εντάχθηκαν πρόσφατα, από όλες τις μη ενταγμένες μέχρι τώρα βαλκανικές χώρες, καθώς και από την ανένταχτα ...«ενταγμένη» Ρωσία και την των μεγαλοτραπεζιτών «ουδέτερη» Ελβετία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο θα εκδώσει τα πρακτικά του συνεδρίου, οι - κάθε άλλο παρά τυχαία - επιλεγμένοι συγγραφείς «έχουν κληθεί να συνεισφέρουν από κοινού λογοτεχνικά στοιχεία προς δόμηση της πολιτιστικής "ευρωπαϊκής υποδομής"». Με άλλα λόγια να συνεισφέρουν για την απόλυτη ιδεολογοαισθητική αλλοτρίωση - άλλως για την ολοκληρωτική υποταγή - της όποιας μέχρι τώρα εθνικής λογοτεχνίας των χωρών τους. Την Ελλάδα και την ελληνική λογοτεχνία θα εκπροσωπήσει ο συγγραφέας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Θέμελης (κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2002).

«Νύχτα» λόγου και μουσικής

«Παράθυρα στη νύχτα», τιτλοφορούνται οι νέες εκδηλώσεις της Ορχήστρας των Χρωμάτων στο Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Πρόκειται για προγράμματα λόγου και μουσικής, που επιδιώκουν να προβάλουν την οργανική σχέση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Θεματικός άξονας των δέκα εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο Ιδρυμα (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα), είναι η νύχτα και οι «αποχρώσεις» της. Στις 3 Φεβρουαρίου ανοίγει το πρώτο «παράθυρο» με την παρουσίαση του μυθιστορήματος του Νίκου Θέμελη «Αναζήτηση» και πρωτότυπης μουσικής του συνθέτη Μπάμπη Κανά. Αφήγηση: Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σπύρος Μουρίκης, Καρλ Τόμπλιν, Βασίλης Λύκος.

Καμπανέλλης στο «Αμφι-Θέατρο»

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» ανεβαίνει αύριο στο «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου. Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη πάντα επίκαιρο, αποτελεί «ακτινογραφία» της εξέλιξης της ελληνικής αστικής τάξης και της αποθέωσης του νεοπλουτισμού. Παράλληλα εμφανίζεται η δυσχέρεια για να αποκολληθεί η αστική τάξη από το παρελθόν της. Κατά την άποψη του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου, «η εκπληκτική αυτή σάτιρα κάποτε σπάει τα ρεαλιστικά πλαίσια και μας οδηγεί σε χώρους άλλης αισθητικής».

Τα σκηνικά - κοστούμια της παράστασης είναι της Αγνής Ντούτση. Παίζουν: Μαρία Κωνσταντάρου, Γιώργος Κροντήρης, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Νίκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Μπούγος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Σοφία Φαραζή, Λευτέρης Βενιάδης, Αντώνης Μάρος, Κωνσταντίνος Γεωργίου και Σπύρος Μαρκόπουλος.

Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο απέκτησε, επιτέλους, στέγη για τη Θεατρική Βιβλιοθήκη του, στην οδό Καραμανλάκη 7 (πάροδος Πατησίων, στάση Καλλιφρονά). Τη λειτουργία της Θεατρικής Βιβλιοθήκης θα εγκαινιάσει στις 5 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ