ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οι ομάδες είναι εταιρίες, άρα κυρίαρχο είναι το κέρδος...

Καλύτερη διαχείριση εξαγγέλλει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξωραΐσει τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό

Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν...

Sportidea

Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν...
«Οι επαγγελματικές ομάδες είναι ανώνυμες εταιρίες, ισχύει επομένως ο νόμος περί ανωνύμων εταιριών».

Αυτό είπε χτες ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Με την παρουσίαση της νέας επιτροπής η κυβέρνηση προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να παρουσιάσει εαυτόν ως εξυγιαντή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Την ίδια ώρα όμως η προβολή της άποψης που είναι και αλήθεια, ότι οι ομάδες είναι εταιρίες, άρα κέρδος, άρα «τα σκυλιά δεμένα», κάνει καθαρό πως οι όποιες διαχειριστικές προτάσεις παρουσίασε χτες η κυβέρνηση δεν αφορούν την ουσία της σαπίλας που επικρατεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά μόνο το πώς αυτή τη σαπίλα δε θα τη χρεώνεται η ίδια ως πολιτικό κόστος.

Από τις ανακοινώσεις του υπουργού μόνο νέο στοιχείο είναι η αντικατάσταση του Ελεγκτικού Συμβουλίου από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Κατά τ' άλλα είχαμε «επιστροφή στο μέλλον» με όχημα το παρελθόν. Ο πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού ξαναεξήγγειλε την «επιχείρηση κάθαρση» (όπως πολλάκις οι προκάτοχοι και παλαιότεροι υφιστάμενοί του), στηριζόμενος κυρίως στις υπάρχουσες διατάξεις, που όμως η πολιτεία διατηρούσε στην πράξη ανενεργούς... Από αυτό και μόνο το γεγονός, βάσιμα κάποιος δικαιούται να διατηρεί (τουλάχιστον) αμφιβολίες για τους πραγματικούς σκοπούς των υποσχέσεων.

Η ΕΕΑ πρωτοσυνεδρίασε, υπό την προεδρία του Κ. Παπαλάκη, και στη συνέχεια ο Ευαγγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε το πρόγραμμα δράσης της. Σύμφωνα με αυτό: Εντός 15ημέρου θα πρέπει οι ΠΑΕ να της καταβάλλουν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία. Δηλαδή, αυτά που «κανονικά έπρεπε να έχουν υποβληθεί μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2002 στο Ελεγκτικό Συμβούλιο»... Στην ίδια προθεσμία «πρέπει να υποβληθεί και ο προϋπολογισμός της τρέχουσας αθλητικής περιόδου, με αντίστοιχη εγγυητική επιστολή, ίση με το 10% των προβλεπομένων εξόδων, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της τρέχουσας περιόδου», όπως προβλέπεται. Από την επόμενη βδομάδα η Επιτροπή «καλεί σε ακρόαση τους βασικούς μετόχους. Τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Εκπρόσωπο στην ΕΠΑΕ, όλων των ΠΑΕ της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Αντικείμενο της ακρόασης είναι μεταξύ άλλων η παροχή των αναγκαίων στοιχείων και πληροφοριών και ο έλεγχος τυχόν κωλυμάτων που συντρέχουν κατά νόμο, στο πρόσωπο κάποιου από τους παράγοντές της». Αν υπάρχουν παρανομίες «θα διαπιστώνονται αμέσως, ενώπιον της Επιτροπής, από το φάκελο, τα πιστοποιητικά και την ακρόαση, και θα επιβάλλεται αμέσως η συνέπεια του νόμου». Επίσης, θα επιλέξει «εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρίες οι οποίες θα προβούν αμέσως στον έλεγχο όλων των λογιστικών και οικονομικών στοιχείων, όλων ανεξαιρέτως των ΠΑΕ της Α' Εθνικής Κατηγορίας». Ως προθεσμία χορήγησης του πιστοποιητικού συμμετοχής στο τρέχον πρωτάθλημα θα οριστεί η 30ή Απρίλη.

Με αρκετή δόση σιγουριάς ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι... «θα εκκαθαριστεί η κατάσταση μέσα σε λίγες βδομάδες. Θα έλεγα ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες με τη διαδικασία των ακροάσεων, των βασικών μετόχων και των διοικούντων κάθε ΠΑΕ, θα εκκαθαριστεί σε προσωπικό επίπεδο η κατάσταση. Και αμέσως μετά θα εκκαθαριστεί και η εικόνα της μετοχικής σύνθεσης και της οικονομικής κατάστασης κάθε ΠΑΕ». Τόσο λίγο χρόνο λοιπόν χρειαζόταν η εξυγίανση!.. Γιατί λοιπόν περίπου 20 χρόνια τώρα δε βρέθηκαν... μερικές βδομάδες; Και γιατί άραγε ανακαλύφθηκαν σήμερα; Μήπως την όλη επιχείρηση υπαγόρευσαν τα εκρηκτικά αδιέξοδα του επαγγελματικού αθλητισμού, που έθεταν πλέον σε κίνδυνο το ίδιο το οικοδόμημα και έπρεπε να βρεθεί μια «βαλβίδα εκτόνωσης»..;

«Εχουμε την πολιτική βούληση και ως άτομα, αλλά και ως κυβέρνηση συλλογικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. πρωθυπουργού, να επιτελέσουμε το έργο αυτό» υποστήριξε ο Ευαγγ. Βενιζέλος. Μόνο που τα μέχρι τώρα πεπραγμένα άλλα δείχνουν. Και επειδή οι επιφοιτήσεις δύσκολα γίνονται αποδεκτές, περισσότερο με υποκρισία και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και καλλιέργειας αυταπατών μοιάζουν όλα. Επί της ουσίας σχεδόν τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει. Αλλωστε βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη του συγκεκριμένου μοντέλου, που οδήγησε το ποδόσφαιρο στο σημερινό τέλμα. Πιο λογικό λοιπόν φαντάζει όλα να γίνονται με σκοπό την αναπαλαίωση και τον εξωραϊσμό του συστήματος, ώστε να ξαναγίνει ελκυστικό, άρα περισσότερο εμπορεύσιμο...

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί «μεγάλα λόγια» και επικαλείται το καλό του αθλήματος. Στην πράξη στόχος της φαίνεται να είναι μια σειρά από περιπτωσιολογικής υφής ενέργειές της που θα επιτρέπουν τη δημιουργία εντυπώσεων και θα λειτουργήσουν σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ώστε να επιτευχθεί αναδιανομή ρόλων και μερισμάτων. Ο υπουργός έκανε λόγο για «βαθιά ριζωμένες καταστάσεις παρανομίας». Ποιος τις δημιούργησε, τις ανέχτηκε και τις συντήρησε; «Οι καταστάσεις αυτές, παρανομίας, έχουν γίνει ανεκτές για πολλούς και διάφορους λόγους, και γιατί τα Δικαιοδοτικά Οργανα δεν ανταποκρίνονται με τον τρόπο και το ρυθμό που θέλουμε και που περιμένουμε, και γιατί πάντα οι οπαδοί ή οι φίλοι μιας ομάδας, είναι πολύ ελαστικοί και επιεικείς μαζί της, ενώ είναι πολύ αυστηροί, και αδέκαστοι όταν πρόκειται για τους άλλους». Ολοι δηλαδή μέχρι και... ο Χατζηπετρής, εκτός από την κυβέρνηση! Δε δίστασε μάλιστα να κάνει και συστάσεις σ' όσους αγαπούν τον αθλητισμό: «Δε χρειάζεται να κάνουν "εκπτώσεις" προκειμένου η ομάδα τους να βρίσκει χρηματοδότηση. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να ανέχονται ακραία φαινόμενα παρανομίας. Δεν έχουν κανένα λόγο να ανέχονται εξυπνακισμούς, δεν έχουν κανένα λόγο να ανέχονται παρανομούντες, δεν έχουν κανένα λόγο να ανέχονται "νονούς" και "αφεντικά" στο ποδόσφαιρο».

Ο Ευαγγ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξουν υποβιβασμοί. Δεν αρνήθηκε όμως «όλοι να αποβληθούν κι αν χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στις ερασιτεχνικές βάσεις του ποδοσφαίρου». Τι εννοεί; Ορισμένες φήμες επιμένουν ότι «υγιείς επιχειρηματίες» θα λειτουργήσουν σε νέο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας το μάνατζμεντ «καθαρών» ομάδων με βιτρίνα τα ερασιτεχνικά σωματεία... Μ' αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων, θα διευκολυνόταν και η κατευθείαν χρηματοδότηση και κάθε άλλου είδους παροχή (π.χ. εγκαταστάσεις;) χωρίς περιπλοκές. Για την «εξυγίανση» δε θα γίνουν άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις γνωστοποίησε: «Οι επαγγελματικές ομάδες είναι ανώνυμες εταιρίες, ισχύει επομένως ο νόμος περί ανωνύμων εταιριών. Στη διοίκηση και διαχείριση της ΠΑΕ, το οικονομικό αποτέλεσμα βαρύνει το νομικό πρόσωπο και τους μετόχους μέχρι του ποσού της συμμετοχής τους. Οταν όμως υπάρχουν πλαστογραφίες, όταν υπάρχουν υπεξαιρέσεις ΦΠΑ, όταν υπάρχουν δηλαδή ποινικά αδικήματα, τότε οι ποινικές ευθύνες βαρύνουν φυσικά πρόσωπα». Ο νόμος που επικαλείται ο υπουργός είναι ο 2190/90. Δηλαδή ισχύει 13 χρόνια! Γιατί λοιπόν δεν εφαρμόστηκε;..

Ενα ακόμα δείγμα πολιτικής συνέπειας. Η ΓΓΑ έστειλε το Ελεγκτικό Συμβούλιο στην ΕΠΟ για έλεγχο. Αυτό εκτελώντας το καθήκον του και τις εντολές των προϊσταμένων του συνέταξε ένα πόρισμα. Αυτό δεν κατέληξε στη Δικαιοσύνη, όπως προβλέπεται και προτείνουν οι ελεγκτές... Ακόμα η Ομοσπονδία υπέβαλε μήνυση αλλά οι αρμόδιοι άφησαν τους εντολοδόχους τους ακάλυπτους... Να και η απάντηση του κυρίου Βενιζέλου για το θέμα: «Οταν κάποιος κάνει μήνυση δεν επιλαμβάνεται ο υπουργός, επιλαμβάνεται ο εισαγγελέας. Αλλη ερώτηση»! Υπό αυτές τις συνθήκες καλούνται τα αρμόδια όργανα να επιτελέσουν το καθήκον τους και έτσι εννοεί η κυβέρνηση την αταλάντευτη βούληση για την εξυγίανση...


ΚΚΕ
Λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, για τα μέτρα του υπουργείου Πολιτισμού στο ποδόσφαιρο

Τους πραγματικούς στόχους των μέτρων που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά και την απόστασή τους από τα πραγματικά προβλήματα του αθλήματος, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνοντας «ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική κάθαρση από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που με την πολιτική τους δημιούργησαν και συντήρησαν τη σημερινή κατάσταση», αναδεικνύει την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής με επίκεντρο τους νέους και τις πραγματικές ανάγκες τους και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των εκφραστών του. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα πραγματικά προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν τη ρίζα τους στη διείσδυση του κεφαλαίου σ' αυτό. Η επιδίωξη είναι τα κέρδη, η πολιτική παρέμβαση και η χειραγώγηση των λαϊκών μαζών, στο όνομα, δήθεν, της ανάπτυξης του αθλητισμού και του θεάματος. Γι' αυτό ακριβώς και το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση σ' ένα κατ' εξοχήν λαϊκό άθλημα να αναδίδει δυσοσμία απ' όλους τους πόρους, αφού βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη οι εξαγορές, τα στημένα παιχνίδια, οι εκβιασμοί.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Πολιτισμού αποτελούν προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες περί μιας δήθεν κάθαρσης. Το ενδεχόμενο, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και εξυπηρέτησης διαφόρων στόχων, να υπάρξουν κάποιοι "αποδιοπομπαίοι τράγοι", δε σημαίνει και ότι "το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο". Κάθαρση πραγματική δεν μπορεί να υπάρξει από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που με την πολιτική τους δημιούργησαν και συντήρησαν τη σημερινή κατάσταση, ενώ υπερασπίζονται με πάθος τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως δεν υπήρξε εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, σε πείσμα των ίδιων επανειλημμένων κυβερνητικών διακηρύξεων, οι οποίες ουδέποτε εφαρμόστηκαν, δίχως ν' αναλαμβάνονται ευθύνες γι' αυτό από τους κατεξοχήν υπευθύνους, δηλαδή την κυβέρνηση.

Το θέμα του ποδοσφαίρου και γενικά του αθλητισμού πρέπει να γίνει υπόθεση της λαϊκής πάλης που θα στρέφεται κατά της εμπορευματοποίησής του. Το όραμα για το λαό και τη νεολαία πρέπει να είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για να υπάρξει μαζικός λαϊκός αθλητισμός, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας της νεολαίας και όχι στην απαξίωσή της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ