ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Ερντογάν - Ντε Σότο

Την προσήλωση του ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, στην επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαίωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο.

Μιλώντας μετά την 30λεπτη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν χτες στην Αγκυρα, ο Ντε Σότο είπε ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει τη βούληση για λύση του Κυπριακού.

Ο Ντε Σότο είπε ότι δεν παρουσίασε στον Ερντογάν χάρτες και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το θέμα λεπτομερώς.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν έχει διαπιστώσει κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ του Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Ντε Σότο είπε ότι οι απόψεις του Ερντογάν είναι ήδη γνωστές και πρόσθεσε ότι η ερώτηση αυτή θα έπρεπε να απευθυνθεί στον Ερντογάν.

Δηλώσεις Ντενκτάς

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σε Τουρκοκύπριους που έχουν εγκατασταθεί σε ελληνικά χωριά της περιοχής Μεσαρίας - μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου - που προβλέπεται να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, ότι πρέπει να ξεχάσουν το χάρτη του «σχεδίου Ανάν», γιατί «αυτόν δεν τον αποδεχόμαστε ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία, ούτε ο στρατός».

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται «σοβαρή αναθεώρηση» του «σχεδίου Ανάν» και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει υποβάλει τις εισηγήσεις του γραπτώς, ενώ αναμένει το ίδιο να πράξει και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η κατάσταση, πρόσθεσε, θα ξεκαθαρίσει την άλλη βδομάδα.

Είπε, επίσης, ότι ο δρόμος θα ανοίξει «αν το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεών του γίνει αποδεκτό». Ομως, αν η απάντηση είναι αρνητική, «τότε ο δρόμος θα έχει κλείσει και εμείς δε θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας».

Πρόσθεσε ότι εργάζεται πολύ εντατικά με την Τουρκία για να επιτευχθεί η λύση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί δε θα σημαίνει και τη συντέλεια του κόσμου.

Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι ενεργεί με σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και ότι επιδιώκοντας τη λύση προσπαθεί να διαφυλάξει και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στα όσα λέγονται περί διάστασης απόψεων μεταξύ Τουρκίας και του ίδιου, είπε ότι «τα μηνύματα που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα, αφού το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση». Εξάλλου, επικαλέστηκε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 81% των Τουρκοκυπρίων δεν επιθυμεί την επιστροφή των Ελλήνων στις εστίες τους και επανέλαβε ότι θα παραιτηθεί αν του πουν να υπογράψει το «σχέδιο».

Σκληρή γλώσσα Παπαδόπουλου για Κληρίδη

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος για την προεδρία, πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος, σε προεκλογική ομιλία του, επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι εκμεταλλεύεται την ανησυχία του κόσμου για το Κυπριακό και αποφεύγει να μιλήσει για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τον τρόπο που χειρίστηκε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε, έχει να απολογηθεί για πολλά προβλήματα και, ακόμη περισσότερο, να δώσει εξηγήσεις στο λαό, γιατί δεν επινόησε τις σωστές θεραπείες για να τα αντιμετωπίσει.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως πολλοί από αυτούς που θησαύρισαν από το Χρηματιστήριο, βρίσκονται στον περίγυρο του Προέδρου Κληρίδη και τον βοηθούν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003» ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΜΜΕ
Ερωτήματα και προβληματισμός για την «παγκοσμιοποίηση»

Πλούσια η συζήτηση και μαζική η συμμετοχή στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας

Τι είναι στην πραγματικότητα η «παγκοσμιοποίηση», ποιοι είναι υπέρ και ποιοι είναι κατά, τι πλασάρουν τα μέσα ενημέρωσης, πόσο διαφωτίζουν και πόσο συσκοτίζουν αυτή την υπόθεση, ποιοι συμμετέχουν στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και με ποια συνθήματα, με τι στόχους, με ποιες μορφές πάλης... Αυτά και πολλά ακόμα ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες, η Επιτροπή Φοιτητών της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Η αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, γέμισε από φοιτητές του Τμήματος, που άκουσαν με ενδιαφέρον τους δύο εισηγητές, την δημοσιογράφο και βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και τον δημοσιογράφο του «Ρ» Θανάση Λεκάτη. Εχοντας την εμπειρία της μεγάλης διαδήλωσης του Ναυπλίου, πολλές, διαφορετικές προσλαμβάνουσες εικόνες σχετικά με αυτό που ονομάζεται παγκοσμιοποίηση, καθώς και διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες για την αντίσταση σ' αυτήν και την ανάπτυξη του κινήματος, οι φοιτητές συνέβαλαν με τις ερωτήσεις και τον προβληματισμό τους να αναπτυχθεί πλούσιος, ζωντανός διάλογος. Στο κέντρο αυτής της συζήτησης μπήκε ουσιαστικά ο ρόλος και οι επιλογές της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», οι ξεκάθαρες θέσεις της σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση κι η διαφορά της με άλλες Κινήσεις που προσπαθούν να εγκλωβίσουν συνειδήσεις σε μια λογική διαχείρισης, στο πλάι της κυρίαρχης πολιτικής, να προβοκάρουν και να γκρουπάρουν τη γνήσια λαϊκή αντίσταση στο όνομα της «ενότητας».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη Νέα (α)ταξία
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ υποκατάστατα ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ

Συσπειρώσεις και «κινήματα για τη δημοκρατία, τον Πολιτισμό, την Παιδεία και την Υγεία, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, κατά των ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»...

(Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, για την πολιτική συσπείρωσης και συνεργασίας - Γενάρης του 2003)

Ανυποχώρητο και αμετακίνητο το Κόμμα μας, αγωνίζεται για την αντιμετώπιση των κοινωνιών και άλλων αιτίων που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση και τους αφιονισμένους παραδείσους που εξασφαλίζουν, ανάμεσα στα άλλα - και την υποταγή, την παθητικότητα και την αδράνεια.

Σ' αυτό το σκοτεινό πηγάδι, στο χωνευτήρι σωμάτων και ψυχών, οι άρχοντες της πολιτείας προωθούν, αντί για την αντιμετώπιση της ουσίας, τη συμπτωματική πολιτική της «υποκατάστασης», της χορήγησης, δηλαδή εξαρτησιογόνων ουσιών που οδηγούν - κατά την ομολογία τους - σε νέα εξάρτηση και σε νέο φαύλο κύκλο πειραματικών εφαρμογών.

Ετσι, μετά το πρόγραμμα της μεθαδόνης, μια νέα ουσία, ένα ημισυνθετικό οπιοειδές, που παράγεται δηλαδή από το όπιο, η βουπρενορφίνη, θα χορηγείται σε εξαρτημένα άτομα, μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας!

Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι και το νέο «υποκατάστατο δεν αποτελεί πανάκεια και λύση του προβλήματος «ίσως, όμως», όπως λέει, μειώσει τη λίστα εξαρτημένων, που περιμένουν να συμπεριληφθούν στα προγράμματα απεξάρτησης των θεραπευτικών Κοινοτήτων, που έχουν, ούτως ή άλλως, περιορισμένες δυνατότητες μπροστά στο μεγάλο αριθμό των τοξικοεξαρτημένων.

ΟΧΙ στα υποκατάστατα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ και κατηγορηματικά αντίθετο, στη χορήγησή τους, είναι το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, που υπογραμμίζει ότι ορισμένες πλευρές υιοθετούν κοινωνικά επικίνδυνες και ίσως ύποπτες προτάσεις, όπως ο διαχωρισμός, η νομιμοποίηση και η «ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών συμπεριλαμβανομένων των υποκατάστατων.

Στο αφιόνισμα των λαών, από τα «αφεντικά», αντιπαρατάσσονται οι αγώνες αντίστασης των λαών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 8 - 9 Φλεβάρη σε Πύλο - Μεθώνη - Κορώνη - Μεσσήνη, με διανυκτέρευση στην Καλαμάτα. Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι τις 4 του Φλεβάρη, στα τηλέφωνα: 210.3827.303 και 210.3843.444. Αναχώρηση το Σάββατο 8 του Φλεβάρη, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση Ελληνοκουβανικού

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους του κουβανικού λαού στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευσή του, που γίνεται την Κυριακή 2.2.2003 και ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα του ΕΚ Θεσσαλονίκης. Σύνθημα όλων να σταματήσει ο αποκλεισμός της Κούβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ