ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 15 Φλεβάρη όλοι στους δρόμους

Κάλεσμα σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 14 Φλεβάρη ώστε να δοθεί στους εργαζόμενους η δυνατότητα να συζητήσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια

« Βγείτε όλοι στους δρόμους. Να εμποδίσουμε τον πόλεμο!» Με αυτό το αντιπολεμικό σάλπισμα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε βάρος του ιρακινού λαού, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια στις 15 Φλεβάρη. Στους δρόμους που «άνοιξε» το Ναύπλιο, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο υπογραμμίζει την ανάγκη, εργαζόμενοι και αγρότες, συνταξιούχοι, και νεολαίοι, σπουδαστές, μικρομεσαίοι, επιστήμονες και μετανάστες να δώσουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στα πλαίσια αυτά, για την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων μέσα από περιοδείες συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς, το ΠΑΜΕ καλεί τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να κηρύξουν για τις 14 Φλεβάρη -παραμονή των συλλαλητηρίων- 4ωρη στάση εργασίας.

Με αιχμή τον αγώνα αυτό, θα δοθεί και η 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 20 Μάρτη, που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ και κάνει έκκληση όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, να βγουν στους δρόμους, να μαζέψουν υπογραφές, να συντάξουν υπομνήματα, να καταδικάσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την αντίθεσή τους στη νέα ιμπεριαλιστική καταιγίδα.

Στην ανακοίνωσή της που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Στις 24 Γενάρη στο ΝΑΥΠΛΙΟ οι εργαζόμενοι της νότιας Ελλάδας κάναμε ένα πρώτο βήμα αγωνιστικής ανάτασης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Με το ΠΑΜΕ στην πρώτη γραμμή χιλιάδες λαού διαδηλώσαμε και στείλαμε ένα πολυσήμαντο μήνυμα στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, με νέες αυξημένες ευθύνες που μας επιφόρτισε η εμπιστοσύνη των ίδιων των εργαζομένων.

Εχουμε μπροστά μας τώρα δύο μεγάλους ξεχωριστούς σταθμούς:

- Εχουμε μπροστά μας τα αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια στις 15 Φλεβάρη σ' ολόκληρη τη χώρα.

ΑΣ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΝ οι πλατείες και οι δρόμοι από τη λαϊκή συμμετοχή. Ας ενωθούν στους δρόμους του αγώνα οι εργάτες με τους αγρότες, η νεολαία με τους συνταξιούχους, οι μικρομεσαίοι με τους σπουδαστές, οι προοδευτικοί επιστήμονες με τους οικονομικούς μετανάστες.

Το ΠΑΜΕ μάς καλεί να ενημερώσουμε το λαό για τις πραγματικές αιτίες αυτού του πολέμου. Για τους πραγματικούς στόχους των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση, που στην Πράγα πρόσφατα ψήφισε υπέρ της «συνδρομής» στον πόλεμο, η κυβέρνηση που έχει ήδη στείλει στον Περσικό Κόλπο ελληνικό πολεμικό πλοίο, η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, που απάντησε θετικά στο αίτημα των ΗΠΑ για διευκολύνσεις στη Σούδα και αλλού, τώρα διά στόματος του κ. Λαλιώτη προκαλεί και κοροϊδεύει τους εργαζόμενους.

Εργαζόμενοι, ο πόλεμος αυτός γίνεται για την αναδιανομή των ενεργειακών πηγών, όπως απαιτούν οι ΗΠΑ και τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου. Πίσω από το παραβάν, το παζάρι ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία για το μοίρασμα των πετρελαίων του Ιράκ είναι σκληρό και πολύ επικίνδυνο.

Οσοι, λοιπόν, περιμένουν από την ΕΕ να «διαφυλάξει την ειρήνη» φαίνεται πως ξέχασαν πολύ γρήγορα το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και την κρίση στα Βαλκάνια.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

  • Αν όλοι βγούμε στις 15 Φλεβάρη στους δρόμους
  • Αν όλοι κάνουμε σημαία και αιχμή της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 20 Μάρτη τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Αν αγκαλιάσουν πλατιά το λαό οι θέσεις και οι προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Μαζέψτε υπογραφές - συντάξτε υπομνήματα - διαμαρτυρηθείτε.

Καλούμε τις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν για τις 14 Φλεβάρη 4ωρη στάση εργασίας, ούτως ώστε με περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την αξία της συμμετοχής τους και στις 15 Φλεβάρη και στις 20 Μάρτη στις κινητοποιήσεις. Και να είμαστε όλοι έτοιμοι, ώστε την πρώτη μέρα του πολέμου η αγανάκτηση και η οργή να γίνει αντιπολεμική συνείδηση, μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Τα σωματεία

Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 15 Φλεβάρη προετοιμάζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η προετοιμασία δεν αφορά μόνο τη μέρα της διαδήλωσης αλλά κύρια όλο το διάστημα μέχρι τότε, καθώς στόχος είναι το κάλεσμα να φτάσει σε έναν προς έναν τους εργαζόμενους, να γίνουν συζητήσεις στους χώρους δουλιάς, να οργανωθούν επιτροπές, να εκφραστεί τελικά πολύμορφα η συμμετοχή, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίζεται η αγωνιστική ετοιμότητα όσο το δυνατόν περισσοτέρων δυνάμεων για άμεση αντίδραση ταυτόχρονα με το χτύπημα στο Ιράκ.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) με ανακοίνωσή του καλεί όσους «φαρμακοποιούς δύνανται να συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στις 15 Φλεβάρη. «Οι φαρμακοποιοί είναι υπέρ της ειρήνης», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία θα συμπεριληφθεί και στην εγκύκλιο που εκδίδει ο ΦΣΑ στις αρχές κάθε μήνα.
ΚΡΗΤΗ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον πόλεμο των Αμερικάνων

Εντονη η ανησυχία των κατοίκων του νησιού για στρατιωτικές κινήσεις

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Της Λ. Πίττακα).--

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ στην αμερικάνικη βάση της Σούδας. Πολεμικά πλοία πάνε κι έρχονται καθημερινά στο λιμάνι της, ενώ αυξάνεται η προσέλευση Αμερικανών Ράμπο και ειδικευμένων στρατιωτών στις τηλεπικοινωνίες. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν έρθει από τη γερμανική βάση του Βισμπάντεν στη Γερμανία.

Στις 17 του Φλεβάρη στο λιμάνι της Σούδας αναμένεται, ακόμα, να καταπλεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» (ασφαλώς συμμετέχοντας στις προετοιμασίες του πολέμου και όχι, βέβαια, να σταματήσει τα αμερικανο-βρετανικά που είναι έτοιμα για την επίθεση...). Συνολικά, μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της προετοιμασίας της ιμπεριαλιστικής επίθεση από τους Αμερικάνους στο Ιράκ, στη ναυτική βάση της Σούδας έχουν καταπλεύσει 492 πολεμικά πλοία.

Κατά πληροφορίες μας, όμως, κινητικότητα παρατηρείται και στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου συχνά απογειώνονται και προσγειώνονται πολεμικά αεροπλάνα. Κι αυτό, ενώ έντονη είναι η παρουσία ξένων στρατευμάτων και στρατιωτικών αμερικανικών τζιπ που κινούνται στους δρόμους του Ηρακλείου...

Από ελληνικής πλευράς, στα πλαίσια αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Δυνάμεων, σύμφωνα με όσα είπε ο Λουκάς Αποστολίδης, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, εξετάζεται η μετεγκατάσταση μαχητικών αεροσκαφών στην 126 Σμηναρχία Μάχης Ηρακλείου στις αρχές Φλεβάρη. Στην πραγματικότητα, φαίνεται πως ο χρόνος που επιλέγεται γι' αυτό δεν είναι τυχαίος.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους κατοίκους της Αλικαρνασσού - περιοχή όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται ενάντια στην πιθανή μετεγκατάσταση των πολεμικών αεροσκαφών. Αλλά και, συνολικά, στον Ηρακλειώτικο λαό εντείνονται οι ανησυχίες για το ρόλο που, ίσως, κληθεί να παίξει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Σχετικά, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλικαρνασσού σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε, εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεση και διαφωνία του στα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που σηματοδοτούν την ουσιαστική αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου Ηρακλείου.

ΕΕΔΥΕ
Αντιπολεμικό ποτάμι

Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα στις 15 Φλεβάρη ένα μεγάλο αντιπολεμικό λαϊκό «ποτάμι» θα στείλει το δικό του μήνυμα, διαδηλώνοντας την αντίθεσή του στο νέο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ και απαιτώντας να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτόν.

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας και του Πειραιά, μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), προχωρούν σε συσκέψεις και περιοδείες, προκειμένου να κινητοποιήσουν το λαό του Λεκανοπεδίου για να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 15 Φλεβάρη. Παράλληλα, όλοι οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που δήλωσαν συμμετοχή στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και αυτοί που καθημερινά προστίθενται στο μακρύ κατάλογο, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στους χώρους που κινούνται και δραστηριοποιούνται και καλούν συνεργάτες και συναδέλφους να γεμίσουν τους δρόμους της Αθήνας, για να σταματήσουν τη νέα θηριωδία που ετοιμάζουν οι φονιάδες της «νέας τάξης πραγμάτων».

Στη Λάρισα

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, στις 15 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ στην πλατεία Ταχυδρομείου. Αυτό γνωστοποιεί, με ανακοίνωσή της, η επιτροπή και, παράλληλα, καλεί τους μαζικούς φορείς του νομού σε σύσκεψη την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 7.00 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, προκειμένου όλοι μαζί να αναλάβουν την κινητοποίηση του λαού, για τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ