ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
Σελ. /32
Η... κοινή θέση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν πρόλαβε, η Ελληνική Προεδρία να πανηγυρίσει για την... επιτυχία της εξασφάλισης κοινής θέσης της ΕΕ, στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών, για το θέμα του Ιράκ και ο Ισπανός πρωθυπουργός τα 'κανε όλα ...γης μαδιάμ. Σύμφωνα, με όσα μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε την ιδέα μιας κοινής διακήρυξης Ευρωπαίων ηγετών, που θα συμπαρατάσσονται αποφασιστικά με τον Τζ. Μπους και, αφού «μάζεψε» μερικές υπογραφές, την έδωσε για δημοσίευση. Η διακήρυξη δημοσιεύτηκε στους χτεσινούς «Τάιμς» και υπογράφεται -εκτός του Ισπανού πρωθυπουργού- από τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας, της Δανίας και της Πολωνίας, όπως και τον Πρόεδρο της Τσεχίας.

Προφανώς, κάτι τέτοιο, θα είχε υπόψη του ο Κόλιν Πάουελ, όταν πρόσφατα έλεγε, ότι στο ενδεχόμενο μη λήψης νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα υπάρξουν χώρες, που θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ σε μια μονομερή πολεμική επιχείρηση.

ΥΓ: Ακούμε ότι η Ελληνική Προεδρία έμαθε τα της ισπανικής πρωτοβουλίας, αφού αυτή δημοσιεύτηκε στους «Τάιμς». Ξεφτίλα δηλαδή...

Κέρδη πολλά...

Από αύριο ισχύουν οι νέες τιμές για τις κλήσεις από τα σταθερά προς τα κινητά τηλεφώνα, που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι μεγάλες εταιρίες. Και μπορεί, οι τιμές αυτές να εμφανίζονται μειωμένες μέχρι και 30%, αλλά οι Ελληνες θα εξακολουθούν να πληρώνουν τα ακριβότερα τέλη στην Ευρώπη, όταν τηλεφωνούν από τα σταθερά τηλέφωνα προς τα κινητά.

Παρά τη μείωση, δηλαδή, η Ελλάδα παραμένει η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης στα συγκεκριμένα τέλη. Κι όπως καταλαβαίνετε, το γεγονός δε φανερώνει μόνο τα τεράστια κέρδη, που αποκομίζουν μέχρι σήμερα οι εν λόγω εταιρίες, αλλά και όσα θα μαζέψουν και στο μέλλον.

Κέρδη πολλά και εισόδημα μεγάλο, όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Κι όπως πάντα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Κι ένα ανέκδοτο...

Το διαβάσαμε προχτές σε γερμανική εφημερίδα, αλλά αξίζει τον κόπο να το μεταφέρουμε και στους αναγνώστες του «Ρ».

Επιτελείς, λέει, του Λευκού Οίκου έχουν ξεχυθεί στα σχολεία της χώρας για να προπαγανδίσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ενόψει της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ... Σε κάποιο σχολείο της Αϊόβα, μετά την εισαγωγική ομιλία του κουστουμαρισμένου προπαγανδιστή, οι μαθητές καλούνται να υποβάλουν ενδεχόμενες ρωτήσεις τους. Το λόγο παίρνει ο Τζον.

- Θέλω να σας κάνω δυο ερωτήσεις, λέει. Η πρώτη είναι γιατί πρέπει να επιτεθούμε στο Ιράκ, αφού δεν υπάρχει εμφανής απειλή για τη χώρα μας. Δεύτερον, θέλω να μου σχολιάσετε την άποψη ότι το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα.

Εκείνη τη στιγμή χτυπάει το κουδούνι και το μάθημα διακόπτεται. Οταν τα παιδιά ξαναμπαίνουν στην τάξη, ο δάσκαλος δίνει το λόγο στον Μπομπ για να συνεχιστεί η διαδικασία των ερωτήσεων.

- Εγώ, λέει αυτός, έχω τέσσερις ερωτήσεις. Οι δύο πρώτες είναι αυτές που υπέβαλε ο Τζον. Τρίτον, θέλω να μου πείτε γιατί το κουδούνι για το διάλειμμα χτύπησε μισή ώρα νωρίτερα. Και τέταρτον, αναρωτιέμαι πού είναι ο Τζον...

Μεταρρυθμιστής... και ο Μπους

Στην προχτεσινή, καθιερωμένη ομιλία του, για την «Κατάσταση της Ενωσης», ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δε μίλησε μόνο για τον επαπειλούμενο πόλεμο στο Ιράκ. Αναφέρθηκε και στο αμερικανικό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για τους συνταξιούχους (γνωστό ως Medicare) και υποσχέθηκε, ότι θα διαθέσει 400 δισ. δολάρια σε ορίζοντα μιας 10ετίας για την αναμόρφωση του συστήματος. Και δεν είπε, βέβαια, ο Τζ. Μπους, πώς εννοεί τη μεταρρύθμιση, αλλά μάλλον δε χρειαζόταν. Η μέχρι σήμερα πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα είναι αρκετά εύγλωττη.

Να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανοί, άνω των 65 ετών, που δικαιούνται δημόσιας ασφάλισης, ανέρχονται σε 40 περίπου εκατομμύρια. Το Medicare, όμως, δεν καλύπτει πλέον τη φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει την αύξηση της τιμής των φαρμάκων. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλισμένους να ασφαλιστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος του Medicare. Πολιτική, όμως, που δε βρίσκει ανταπόκριση. Προφανώς, προς αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν και τα 400 δισ. δολάρια, κάνοντας τις μεγάλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις ακόμη πλουσιότερες.


Πολεμικές «δυσκολίες»

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ προφασίζεται η περίφημη «Ελληνική Προεδρία» για την υιοθέτηση κοινής στάσης στο θέμα του Ιράκ μετά τη διακήρυξη των «8» που στηρίζουν την πολιτική Μπους. Μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ...συγχυσμένος από την εξέλιξη.

Θα κατανοούσαμε στα σίγουρα καλύτερα τη ...στενοχώρια του πάντως, αν μας εξηγούσαν και το περιεχόμενο της κοινής ευρωπαϊκής θέσης που έχουν στο μυαλό τους. Γιατί κάτι μας λέει πως η περίφημη κοινή θέση είναι ...επίσης πόλεμος.

Εκτός πια αν κάποιοι πιστεύουν ότι ένας πόλεμος είναι λιγότερο φονικός και λιγότερο καταστροφικός, όταν εκτός από τα αμερικανο-βρετανικά προωθεί και τα γερμανο-γαλλικά συμφέροντα.

Οσο για την περίφημη «συμμαχία» των «8», μάλλον είναι ενδεικτική του πώς και με ποιους όρους και προϋποθέσεις προχωράει και η περίφημη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανάμεσά τους είναι η Τσεχία και η Πολωνία.

ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ παραδίδει σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα ακόμα τμήμα της Αττικής Οδού, μήκους 13 χιλιομέτρων. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις, θα μας έρθει σίγουρα πάνω από ...12 λεπτά το χιλιόμετρο.

Οπως καταλαβαίνετε, ταυτοχρόνως με την παράδοση της Αττικής Οδού έχουμε και την παράδοση των καθημερινών αναγκών μεταφοράς του πολίτη στην οικονομική εκμετάλλευση. Με άλλα λόγια, αυτό λέγεται ...ανάπτυξη.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο για το τι προκύπτει αν το συνδυάσουμε αυτό με τα δημοσιεύματα περί διοδίων στο κέντρο της Αθήνας το 2004, μάλλον καταλήγουμε σε κάτι σαν ...εφιάλτη. Και μόνο για να ανοίξεις την πόρτα του σπιτιού σου ...πληρώνεις.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ μην ανησυχείτε, η κυβέρνηση συνεχίζει την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο. Δεν το ξέχασε. Ανακρίσεις κάνει, πορίσματα φτιάχνει και ρίχνει και ποινές στο τέλος. Αυτά λίγο πριν υπογράψει τις ...γνωστές συμβάσεις ανάθεσης δημοσίων έργων.

Οι «8», οι «15», οι ΗΠΑ και ο πόλεμος

H κοινή διακήρυξη των οκτώ ευρωπαϊκών κρατών (Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία), τα οποία συντάσσονται με τις θέσεις των ΗΠΑ για την επιδρομή εναντίον του Ιράκ, αναδεικνύει το μέγεθος και το βάθος των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων στο θέμα αυτό. Οπως είναι γνωστό, την περασμένη βδομάδα, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ με τα σημερινά δεδομένα. Οι κύριοι Σιράκ και Σρέντερ δήλωσαν, μάλιστα, ότι θα εξαντλήσουν τα περιθώρια που έχουν ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποτρέψουν τον πόλεμο.

Τώρα, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση των «οκτώ», εξηγείται καλύτερα η αντίδραση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στη γαλλογερμανική δήλωση, όταν σχολίασε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες που διαφωνούν με τον πόλεμο στο Ιράκ δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της Ευρώπης».

Η χτεσινή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως διατυπώνεται στην Απόφαση για την Ελληνική Προεδρία, ότι δηλαδή «η EE, σαν περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη, εμφανίζει σήμερα ορισμένες αντιστάσεις στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Οι αντιστάσεις αυτές σχετίζονται με τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και όχι φιλειρηνικές διαθέσεις ή προστασία των συμφερόντων των λαών».

Πράγματι, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας (και όσων τις ακολουθούν) θα συνεχιστούν αν υπάρξει ένας συμβιβασμός για το μοίρασμα των ιρακινών πετρελαίων και των αγορών;

Οι αντιθέσεις, βεβαίως, δεν είναι ούτε μικρές, ούτε αμελητέες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξαγνίσουν τον ιμπεριαλισμό της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μήπως δε συμμετείχαν μέχρι σήμερα σε όλες τις πολεμικές επιδρομές της «νέας τάξης»; Τι έκαναν για να αποτρέψουν τη γενοκτονία που συντελείται τόσα χρόνια σε βάρος του ιρακινού λαού από το εμπάργκο; Πόσο ειρηνευτικές είναι οι δικές τους επιδρομές, όπως η πρόσφατη γαλλική επέμβαση στην Ακτή του Ελεφαντοστού;

Ομως, υπάρχει μια ακόμη πτυχή στις χτεσινές εξελίξεις, που αφορά στην Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ. Το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ πληροφορήθηκε την ανακοίνωση των «οκτώ» από τον Ούγγρο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησής τους, δίνει το μέτρο του «κύρους» της Ελληνικής Προεδρίας, για την οποία ακούσαμε τόσα παχιά λόγια.

Το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση των «οκτώ» επισημοποιείται η διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΕΕ δεν πρέπει να συσκοτίσει τους πραγματικούς λόγους αυτής της αντίθεσης. Η διαχωριστική γραμμή δε χωρίζει υποστηρικτές του πολέμου από υποστηρικτές της ειρήνης. Χωρίζει μονοπωλιακά συμφέροντα τα οποία, όπως συγκρούονται, έτσι μπορεί και να συμβιβαστούν. Εξάλλου, δε θα είναι και η πρώτη φορά.

Στις σημερινές αρνητικές για τους λαούς συνθήκες, η μόνη ελπίδα και δυνατότητα ανακοπής της επίθεσης των ιμπεριαλιστών για αντιστροφή της κατάστασης είναι η πάλη των λαών. Με αυτήν την έννοια, είναι ελπιδοφόρες οι κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλο τον πλανήτη κατά του πολέμου και των κυβερνήσεων που τον στηρίζουν.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ