ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Αποφάσισε δύο 24ωρες απεργίες

Στις 19 Φλεβάρη μαζί με αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και στις 20 Μάρτη στην πανελλαδική - πανεργατική που κήρυξε το ΠΑΜΕ

Την προκήρυξη δύο 24ωρων Παλλεσβιακών απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, στη συνεδρίασή της, απαντώντας έτσι στα νέα αντεργατικά σχέδια και στις νέες ανατροπές, που προωθούνται σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Η πρώτη 24ωρη αποφασίστηκε για τις 19 Φλεβάρη, συμμετέχοντας στην Παλλαϊκή Παλλεσβιακή κινητοποίηση, που έχουν αποφασίσει αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλοι φορείς του νησιού, ενάντια στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που φέρνει σε μαρασμό το νησί. Η δεύτερη θα γίνει στις 20 Μάρτη στα πλαίσια του καλέσματος του ΠΑΜΕ για προκήρυξη απεργίας από σωματεία, Ομοσπονδίες και ΕΚ την ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η διοίκηση του ΕΚ αποφάσισε, επίσης, ομόφωνα τη μαζική συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη, που θα διοργανώσει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και καλεί, οι δυνάμεις του ΕΚ και των σωματείων να πρωτοστατήσουν για την επιτυχία του. Για την καλύτερη προετοιμασία και επιτυχία όλων των κινητοποιήσεων το ΕΚ αποφάσισε να οργανώσει σειρά περιοδειών ενημέρωσης των εργαζομένων στα γιαπιά, στα εργοτάξια και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη των συνδικάτων.

Στη συνεδρίαση της διοίκησης έγινε διάλογος για τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη, με τις ανατροπές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Στη μεγάλη ανεργία που μαστίζει το νομό, τα χαμηλά εισοδήματα, την καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.ά. Τονίστηκε, επίσης, ότι η εργατική τάξη δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό από τις αποφάσεις της ΕΕ, της Ελληνικής Κυβέρνησης και των συμβιβασμένων ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, εκτός από φτώχεια και εξαθλίωση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στο στόχαστρο

Οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστικών στελεχών που κορυφώθηκαν τελευταία με την απαράδεκτη και, κατά τον πρόεδρο της ΠΟΕΕΠ, Κώστα Αρτεμίου, «σχεδιασμένη» καταδίκη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης σε βαριές ποινές φυλάκισης (12 χρόνια συνολικά) 16 συνδικαλιστικών στελεχών από το χώρο των εμφιαλωμένων ποτών, βάζει ξανά επιτακτικά στο προσκήνιο το θέμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την ανάγκη του μαζικού, μαχητικού αγώνα από το σύνολο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την απόκρουση της σοβαρής αυτής επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και τα βασικά τους δικαιώματα, από το εργοδοτικό και πολιτικό κατεστημένο.

Η καταδίκη των συνδικαλιστών στα εμφιαλωμένα ποτά με σαθρές κατηγορίες δεν είναι, βέβαια, η μοναδική περίπτωση. Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει το προηγούμενο παράδειγμα καταδικών συνδικαλιστών της εταιρίας ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι είχαν απολυθεί παράνομα και ο Αρειος Πάγος, στον οποίον προσέφυγαν, τους δικαίωσε και αποφάσισε την επαναπρόσληψή τους. Ο εργοδότης όμως όχι μόνον αρνήθηκε να τους επαναπροσλάβει, αλλά αντίθετα πέτυχε, σέρνοντας τους εργάτες από δικαστήριο σε δικαστήριο, την καταδίκη τους με διάφορες εξίσου σαθρές κατηγορίες.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΛΕΝΙΤ, Αλέκου Μανούσου, που η διοίκηση της εταιρίας παρέπεμψε στην Επιτροπή του άρθρου 15 για να πετύχει την απόλυσή του, ώστε ν' απαλλαγεί από την ενοχλητική παρουσία του.

Προχθές ήρθε να προστεθεί η δίωξη εναντίον των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι την περίοδο πριν από τις δημοτικές εκλογές με πολυήμερη απεργία διεκδίκησαν το πριμ παραγωγικότητας που τους οφείλει ο Δήμος. Τρεις μήνες μετά, ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα δεδουλευμένα τους και διώκονται.

Αν σ' όλα αυτά προστεθεί και η συχνή πια καταδίκη των απεργών από τα δικαστήρια και η κήρυξη όλων των απεργιών παράνομων και καταχρηστικών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο εργοδοσίας - κυβέρνησης για την καταπάτηση και των πιο στοιχειωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και την τρομοκράτηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Αρτεμίου, στη χθεσινή χρονιάτικη Γενική Συνέλευση του συνδικάτου, προειδοποίησε ότι οι δικαστικές διώξεις θα συνεχιστούν και θα πολλαπλασιαστούν. «Η επίθεση ενάντια στα τμήματα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που δεν υποτάσσονται θα συνεχιστεί, επειδή οι ταξικοί μας αντίπαλοι θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα. Και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος, να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, είναι να βγούμε μαζικά στους δρόμους, να ξεσηκωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα, να αγωνιστούμε συντονισμένα και οργανωμένα», σημείωσε.

«Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων αυτήν την περίοδο και ιδιαίτερα στους αγωνιζόμενους εργάτες, συνδικαλιστές που έχουν καταδικαστεί, αποτελεί σήμερα υποχρέωση κάθε συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενου», υπογράμμισε, σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Θεόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ και κάλεσε τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία και όλους τους φορείς, να αντιδράσουν πολύμορφα στη νέα επίθεση, που στόχο έχει την καθυπόταξή τους και να εκδηλώσουν έμπρακτα και αγωνιστικά την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους.

«Στις σημερινές συνθήκες της επίθεσης του κεφαλαίου με τις αναδιαρθρώσεις, η ταξική δικαιοσύνη αναλαμβάνει να παίξει, με εντολές άνωθεν, το ρόλο του μηχανισμού εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Οσο περνά ο καιρός, οι δικαστικές αποφάσεις θα αποτελούν όλο και περισσότερο μια μακριά αλυσίδα καταδικών σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων», σημείωσε ο Θ. Κυριακίδης. Και κατέληξε: «Η απάντηση βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ταξικού πόλου του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην ανάπτυξη των αγώνων με στόχο την ακύρωση στην πράξη αυτών των αποφάσεων και της αντιλαϊκής πολιτικής συνολικά».

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Οδηγός της οι επιλογές του κεφαλαίου

Σταθερά προσδεμένη στο άρμα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου εμφανίστηκε για άλλη μια φορά χτες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που θεωρεί ότι η επίλυση του προβλήματος της ανεργίας - όπως και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι - μπορεί να προέλθει μέσα από πρωτοβουλίες που θα πάρει το ίδιο το κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΣΕΣ, Fritz Veerzetnitsch, μετά τη χτεσινή συνάντηση του προεδρείου της ΣΕΣ με τον Κ. Σημίτη (και στην οποία συμμετείχαν, ακόμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο Σ. Παπασπύρου, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ). Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΣΕΣ δήλωσε ότι ένα από τα θέματα της συνάντησης ήταν και η αύξηση της ανεργίας. «Πιστεύουμε» συνέχισε «πως το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει την προσοχή του στους τρόπους και τα μέσα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Χωρίς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, δε θα καταστεί δυνατόν να υπάρξουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας». Ο πρόεδρος της ΣΕΣ κάνει «γαργάρα» το γεγονός ότι, όπως αποφασίστηκε και στο Ναύπλιο, η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται το κεφάλαιο περνάει μέσα από την αύξηση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Ετσι η ΣΕΣ αντί να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ εναποθέτει στην ίδια την ΕΕ την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, σερβίροντας μάλιστα το ίδιο παραμύθι περί ανάπτυξης που λέει και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς όλα αυτά τα χρόνια η ΣΕΣ αποτελεί, όπως και η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην Ελλάδα, το δεξί χέρι των κυβερνήσεων της ΕΕ για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών.

Εχουν «γνώθι σαυτόν»

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας, οι συνεταίροι ντυμένοι στην τρίχα, αγωνία μη και στραβώσει πουθενά το πράγμα...

Κτίριο της ΓΣΕΕ χτες το πρωί. Οσοι έπρεπε να γνωρίζουν τι επρόκειτο να συμβεί είχαν ειδοποιηθεί με όρους συνωμοτικότητας, μη τυχόν και διαρρεύσει κάτι.

Η ανησυχία δεν περνούσε απαρατήρητη. Στα γραφεία της ΔΑΣ η απορία εύλογη: «Μα, ποιον περιμένουν;»

Στις 10 δόθηκε η απάντηση: Η αυτού εξοχότης ο Καμπάλιο της ΣΕΣ έμπαινε στο κτίριο. Ούτε ο Χόφα να 'τανε. Επί της υποδοχής: Πολυζωγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), Μανώλης (ΔΑΚΕ), Καλύβης (ΣΥΝ)!

Κάπου κλείστηκαν, κάτι είπαν κι ύστερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μαζί με τον Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ συνόδεψαν το γενικό γραμματέα της ΣΕΣ στο Σημίτη.

Η δουλικότητα σ' όλο της το μεγαλείο. Οχι ανεξήγητη βέβαια. Ολοι γνωρίζουν τι εστί Καμπάλιο και κατανοούν πως όταν περνά την πόρτα ο εκλεκτός του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, πρέπει να συναντά μόνο ευλύγιστα κορμιά.

Ισως γι' αυτό φρόντισαν να κρατήσουν μυστική τη συνάντηση από τη ΔΑΣ, ο επικεφαλής της οποίας Γ. Μαυρίκος ούτε καν ενημερώθηκε ότι θα πάει στη ΓΣΕΕ ο Καμπάλιο. Οχι, βέβαια, πως ο Μαυρίκος θα πήγαινε στη συνάντηση αν το γνώριζε. Αλλά η απόκρυψη είναι χαρακτηριστική των φόβων τους. Εκτός κι αν σηματοδοτεί άλλα πράγματα. Είναι ήδη γνωστό πως επιχειρήθηκε να αποκλειστεί η ενοχλητική φωνή της ΔΑΣ και από τη συνάντηση που οργανώνει η ΓΣΕΕ για την Κύπρο...


Θ. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ