ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικές «διαδρομές»

«Ο Βυσσινόκηπος» με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Ο Βυσσινόκηπος» με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Το «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ φέρνει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, από τις 8/2 στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας». Ενα σπουδαίο έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις. Ενας παραλληλισμός του κύκλου της χαράς και του πόνου, της ελπίδας και απελπισίας, μέσα στο μικρόκοσμο της οικογένειας. Ο Βυσσινόκηπος είναι τόπος, αλλά και σύμβολο του τέλους μιας εποχής, όπου οι μεγαλογαιοκτήμονες απειλούνται από τους ανερχόμενους αστούς.

Η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη, τα κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη και οι φωτισμοί του Φίλιππου Κουτσάφτη. Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Δημήτρης Αστεριάδης, Βίκυ Βολιώτη, Αρτο Απαρτίαν, Μανόλης Γιούργος, Γιάννα Νικολοπούλου, Περικλής Βασιλόπουλος, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Φαλελάκης, Βίβιαν Κοντομάρη, Γιάννα Παπαγεωργίου.

  • Το Χοροθέατρο Πάτρας παρουσιάζει στο «Επίκεντρο» της πόλης, τη «Νοσταλγία» σε χορογραφία Τατιάνας Λοβέρδου και κείμενα των Ιταλο Καλβίνο, Στέφαν Τσβάιχ, Μαρσέλ Προυστ. Χορευτικές εικόνες επί σκηνής, κείμενα σημαντικών συγγραφέων και μια ταινία μικρού μήκους του Μανώλη Παπαδάκη. Χορεύουν: Εύη Αραβαντινού, Μπέτυ Δραμισιώτη, Τατιάνα Λοβέρδου, Φαίη Πατίκα, Μαριάννα Χριστοπούλου. Συμμετέχει ο ηθοποιός Χάρης Σώζος. Σκηνικά - κοστούμια Παναγιώτας Κοκκορού.
  • Στο θέατρο «Βαφείο» παρουσιάζονται οι «Χοηφόρες» του Αισχύλου από το θίασο «Προσωδία», σε σκηνοθεσία - μουσική - σκηνικά Λάκη Καραλή. Τα περισσότερα Χορικά ερμηνεύονται στα αρχαία, ακολουθούν βυζαντινοί και δημοτικοί «δρόμοι» και σπαράγματα νεοελληνικής ποίησης, εμπνευσμένης από το μύθο των Ατρειδών: Κ. Βάρναλη, Κ. Καβάφη, Οδ. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Γ. Ρίτσου. Γ. Θέμελη, Ν. Αντωνάτου. Παίζουν: Μαρία Σκούπα, Σταυρούλα Αντωνίου, Σταυρούλα Χριστοδουλάκη, Ερη Μανουρά, Ράνια Σιαπλαούρα, Ηλέκτρα Γαλάνη, Ρία Τσάκουρη. Τα κοστούμια είναι της Φωτείκας Κάραλη, οι φωτισμοί του Αλέξη Παπαχατζή. Μουσική επί σκηνής παίζουν ο Λάκης Καραλής (νταούλι) και ο Γιάννης Μπέκος (κλαρίνο). Το έργο του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» παρουσιάζει το «Αλεκτον», σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Τις δύο ηρωίδες υποδύονται οι Κωνσταντίνος Χατζής και Αννα Αγαθονικιάδου. Σκηνικά - κοστούμια μέχρι 11/2.
Γλέντι των Μαυρονοριτών

Η εφημερίδα των Μαυρονοριτών
Η εφημερίδα των Μαυρονοριτών
Οι Μαυρονορίτες Ιωαννίνων, όπου κι αν ζουν, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν ξεχνούν το χωριό τους. Μέσω της Αδελφότητας Μαυρονοριτών Ιωαννίνων «Αγιος Γεώργιος» κάνουν ό,τι μπορούν για το χωριό τους, που δυστυχώς μαραζώνει. Η συνεισφορά της Αδελφότητας (ιδρύθηκε το 1903), τόσο στην απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους όσο και μετά την απελευθέρωση, ήταν μεγάλη. Με χρήματά της αγόρασε όπλα και στρατιωτικές στολές και εξόπλισε τα μέλη της στον Βαλκανικό Πόλεμο του 1912. Παρόμοια ήταν η συνεισφορά της Αδελφότητας και σε όλους τους μετέπειτα αγώνες.

Δείγμα γραφής της αγάπης για τα πάτρια εδάφη αποτελεί και το γεγονός ότι η 100χρονη Αδελφότητα Μαυρονοριτών Ιωαννίνων εκδίδει την εφημερίδα «Μαυρονορίτικοι Αντίλαλοι», διαθέτει χορευτικό συγκρότημα και ομάδα πολυφωνικού ηπειρώτικου τραγουδιού. Επίσης, η Αδελφότητα αγωνίζεται για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος έργων, που, κατεπειγόντως, πρέπει να γίνουν στο χωριό - παλιό και νέο - το οποίο βρίσκεται στο «παρά πέντε» της ισοπέδωσής του και λεηλατείται από αγνώστους, που τη νύχτα, με φορτηγά, αρπάζουν τις σμιλεμένες πέτρες από τα ερείπιά του και τις πουλάνε, καθώς το Μαυρονόρος θεωρείται ένα Ζαγοροχώρι... εκτός Ζαγοροχωρίων.

Οι Μαυρονορίτες θα γιορτάσουν φέτος την 100ή επέτειο της Αδελφότητάς τους, με κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και τον ετήσιο χορό τους, την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στο κοσμικό κέντρο «Αρχοντικό» στο Περιστέρι (Καρπενησίου 20).

Ο «Λόρενς» και ... ο «Οσκαρ»

Η Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ επιχείρησε πολλές φορές να «αποενοχοποιηθεί» απέναντι σε ανθρώπους του κινηματογράφου που ουδέποτε τίμησε, απονέμοντάς τους στη «δύση» της φυσικής και καλλιτεχνικής τους ζωής, το «Οσκαρ» για το «σύνολο της καλλιτεχνικής προσφοράς» τους. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», θα έλεγε κάποιος... αλλά υπάρχει και η αξιοπρέπεια.

Ο ηθοποιός Πίτερ Ο' Τουλ (ο κινηματογραφικός «Λόρενς της Αραβίας») έμαθε ότι η Ακαδημία αποφάσισε να του απονείμει φέτος το «ειδικό» αυτό «Οσκαρ». Ο, 70χρονος πλέον, Ο' Τουλ προτάθηκε επτά φορές στη διάρκεια της καριέρας του για... «κανονικό Οσκαρ», το οποίο ουδέποτε έλαβε.

Στη χειρόγραφη απάντησή του στην Ακαδημία, ο ηθοποιός ρωτά με μάλλον πικρή, σαρκαστική διάθεση: «Είμαι ακόμα μέσα στο παιχνίδι και ίσως κάποια στιγμή να κερδίσω το πολυπόθητο αγαλματίδιο για την υποκριτική μου δεινότητα σε μια ταινία. Θα μπορούσε η Ακαδημία να περιμένει μέχρι να γίνω 80 χρόνων, για να μου δώσει μια τιμητική διάκριση;»

Δε γνωρίζουμε τις πολιτικές απόψεις του Ο' Τουλ και ούτε έχει τόση σημασία ότι το έργο που τον έκανε πασίγνωστο, ο «Λόρενς της Αραβίας» αποτελεί μια «αγιοποίηση» του ομώνυμου Βρετανού πράκτορα. Αλλωστε, όπου έπαιξε ο Ο' Τουλ, έδωσε «ρεσιτάλ» ερμηνείας. Ούτε έχει σημασία, αν τελικά η Ακαδημία τον πείσει να παραλάβει το βραβείο. Το θέμα είναι ότι ο ηθοποιός προστάτευσε την αξιοπρέπειά του έναντι ενός μηχανισμού που «καταλαβαίνει» μόνο από χρήμα. Με αυτή την έννοια, η επιστολή του έχει την ίδια, αναλογικά, σημασία, με την κίνηση, πριν δεκαετίες, του Μάρλον Μπράντο, που έστειλε μια Ινδιάνα να παραλάβει το «Οσκαρ» του, αντιδρώντας έτσι στη συνέχιση της καταπίεσης των Ινδιάνων στις ΗΠΑ.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Ταξίδι στην Ινδία

Ταξίδι στην Ινδία, από τις 7-19/2, στο θέατρο «Coronet», (Φρύνης 11 Παγκράτι, τηλ. 210- 7012123), όπου θα εμφανιστεί ο θίασος της Ινδής χορογράφου και διάσημης χορεύτριας Daksha Sheth. Η παράσταση στηρίζεται σε παραδοσιακές φόρμες του ινδικού χορού, μεταφέροντάς τον στη σύγχρονη εποχή. Το μεγαλύτερο προτέρημα αυτού του θιάσου είναι ότι συνδυάζει το χορό με τα εκπληκτικά σκηνικά, αλλά και αρκετά εντυπωσιακά ακροβατικά με τη συνοδεία ανάλογης μουσικής, μουσική με tablas και sitar, που δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα και μας μεταφέρουν στις όχθες του ποταμού Γάγγη.

Η παράσταση περιλαμβάνει δύο έργα: το «Bhukahm», που αναφέρεται στα αναπάντητα ερωτήματα του ανθρώπου μπροστά στο άγνωστο, αλλά και στην επιμονή του να ανακαλύψει τι υπάρχει πέρα από τον ορίζοντα. Επίσης, το «Sapragati», μια χορογραφία αφιερωμένη στη λατρεία του φιδιού, που στις Ινδίες συμβολίζει τη δύναμη, τη γονιμότητα και την υγεία.

Συνεχές βάσανο

Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει ο ηθοποιός - ποιητής Δημήτρης Κατσιμάνης, παρ' όλο που η δικαστική περιπέτειά του έληξε αίσια για τον ίδιο, με αποτέλεσμα να μπορεί να ζει κανονικά στο σπίτι του. Ομως, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, οι συγγενείς του (η αδελφή και ο γαμπρός του) επιχειρούν πάλι να τον διώξουν από το πατρικό του σπίτι, αυτή τη φορά προσπαθώντας να τον βγάλουν «τρελό». Ο ηθοποιός σημειώνει ότι οι συγγενείς του παρουσίασαν καταφανώς «ψευδή στοιχεία» και κατάφεραν, εξαπατώντας τον αρμόδιο εισαγγελέα να εκδοθεί σε βάρος του «παραγγελία για ακούσιο εγκλεισμό» του σε ψυχιατρείο. Ο Δ. Κατσιμανής απάντησε με μήνυση, αγωγή αποζημίωσης και έγγραφες διαμαρτυρίες προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το Συνήγορο του Πολίτη.

ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ και πολυγραφότατο βιβλιογράφο μεγάλων ποιητών μας (λ.χ. Σεφέρης, Σικελιανός, Ελύτης κ.ά.) Δημήτρη Δασκαλόπουλο, θα τιμήσει το περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Εντευκτήριο» (Δεσπεραί 9) στις 3/2 (8.30μ.μ.). Ομιλητές θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Χ. Λ. Καράογλου και ο ποιητής Μ. Σουλιώτης. Ο Δ. Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα (1939) και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Ποιήματά του πρωτοδημοσίευσε το 1960 στο φοιτητικό περιοδικό «Πανσπουδαστική».

ΑΚΡΟΑΣΗ για επαγγελματίες χορευτές και χορεύτριες, πραγματοποιεί στις 9/2 (11 π.μ.) στο στούντιο «Γιάννης Μέτσης» (Σαριπόλου 12 και Μετσόβου), η Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταβούνη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210-8212984 και 210-8227284 (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

ΕΚΔΟΣΗ αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελεί το 27ο τεύχος του περιοδικού «Μακρυνίτσα» (έκδοση της κοινότητας Μακρυνίτσας Πηλίου). Πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού, συμμετέχουν με κείμενά τους, δίνοντας τη δική τους οπτική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ