ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Και 4η σύλληψη χτες για τον ΕΛΑ
  • Ο 64χρονος πολιτικός μηχανικός Χρ. Τσιγαρίδας φέρεται να ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ μέχρι το 1991
  • Σήμερα απολογούνται οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας

Eurokinissi

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας
Με τη σύλληψη του 64χρονου πολιτικού μηχανικού Χρήστου Τσιγαρίδα, ο οποίος φέρεται να ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στον ΕΛΑ μέχρι το 1991, οπότε αποχώρησε για προσωπικούς λόγους, συνεχίστηκε χτες η επιχείρηση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας». Ο 4ος φερόμενος ως μέλος του «ΕΛΑ» οδηγήθηκε στις 10 το βράδυ στον εισαγγελέα Εφετών Κ. Καρούτσο, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορία για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.

Ο Χρ. Τσιγαρίδας συνελήφθη στις 6 π.μ., στο σπίτι του, στην οδό Ωρίωνος 1, στο Π. Ψυχικό και αφού προηγουμένως η Αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και απομάκρυνε τα τηλεοπτικά συνεργεία, που καραδοκούσαν να απαθανατίσουν το γεγονός. Τυπικά - κατά την Αστυνομία - αρχικά «προσήχθη» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η σύλληψή του έγινε εκεί. Το βράδυ, διέρρευσε η πληροφορία ότι στην προανάκριση δήλωσε πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όλες τις πράξεις του ΕΛΑ από το 1975 και μετά. Πάντως, την περασμένη Δευτέρα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, είπε ότι δε φοβάται τη σύλληψη, γιατί δεν έχει σχέση με αυτά που τον κατηγορούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που στηρίζονται στις γνωστές διαρροές των αρχών, ο Χρ. Τσιγαρίδας θεωρείται ότι είναι το πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Αντριου», το οποίο αναφέρεται στα αρχεία της «Στάζι». Οι αρχές διαρρέουν, επίσης, ότι τον θεωρούν στέλεχος του ΕΛΑ και «διάδοχο» του Χρ. Κασσίμη. Ο τελευταίος ήταν από τα ιδρυτικά του στελέχη και είχε σκοτωθεί το 1977 σε συμπλοκή με αστυνομικούς, σε εργοστάσιο της ΑΕG στου Ρέντη. Επίσης, ο Χρ. Τσιγαρίδας φέρεται να έχει καταθέσει το 1998 στον 8ο τακτικό ανακριτή, στα πλαίσια έρευνας που πραγματοποιούσε σχετικά με τα αρχεία της «Στάζι», λέγοντας ότι ανήκει στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο και δεν έχει καμιά σχέση με την ένοπλη δράση.

Απολογούνται σήμερα

Σήμερα απολογούνται ενώπιον του εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκου οι Αγ. Κανάς, Κ. Αγαπίου και Ειρ. Αθανασάκη, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με βάση τις διατάξεις του «τρομονόμου» 2928/01. Η Εισαγγελία Εφετών έκρινε ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΕΛΑ, ο οποίος ανέστειλε τη δράση του το 1995, δραστηριοποιείται μέχρι τις μέρες μας, αφού «δεν έγινε με επίσημο τρόπο γνωστό ότι διαλύθηκε η οργάνωση» και επειδή η επίμαχη προκήρυξη τελείωνε με τη φράση «ο αγώνας συνεχίζεται».

Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα Κ. Καρούτσο το βράδυ της Κυριακής και είχαν πάρει προθεσμία να καταθέσουν σήμερα, ενώ αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, τόσο στην προανάκριση, όσο και μέσω των συνηγόρων τους.

Οσον αφορά στις προχτεσινές διαρροές των καταθέσεων ορισμένων μαρτύρων, ανάμεσά τους και της Σ. Κυριακίδη, πρώην συζύγου του Α. Κανά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι «προφανώς θα γίνει έρευνα για να δούμε πού υπήρξαν οι σχετικές διαρροές». Ανάλογη ...έρευνα διεξάγεται εδώ και μήνες για να εξακριβωθεί πώς έγιναν οι διαρροές καταθέσεων στην υπόθεση της «17 Ν». Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε ότι «δεν έχει αποδώσει ακόμη». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο» να βρεθεί άκρη, γιατί ...«κάποιος, ο οποίος πιθανά κάνει μια διαρροή, δεν το δηλώνει».


Δημοσιεύματα του Τύπου

Η «Απογευματινή» σε άρθρο με τίτλο «Από το 2001 ήξεραν τον ΕΛΑ» επισημαίνει: «Το θρίλερ της παράξενης απόκρυψης στοιχείων, που ήταν σε γνώση των διωκτικών αρχών από πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια, έρχεται στο φως με νέες αποκαλύψεις, μέρα τη μέρα... Χτες σε συντάκτρια της "Α", που ερευνούσε το προφίλ της Ειρήνης Αθανασάκη στο σπίτι της στο Περιστέρι, οι περίοικοι δήλωσαν πως "εδώ και οκτώ ολόκληρους μήνες συμβατικά αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν κάθε κίνηση της οδού Ναυπάκτου... Εδώ και μέρες, σύμφωνα με βεβαιωμένες πληροφορίες της "Α", και οικία στον Κορυδαλλό, γνωστού- αγνώστου επί δεκαετίες, βρίσκεται κυριολεκτικά σε κλοιό των ανδρών της ΕΚΑΜ. Ενώ υπάρχει σπίτι στο κέντρο του Πειραιά όπου η παρακολούθηση κοντεύει να ...χρονίσει».

To «Βήμα» αναφέρει: «Ο ΕΛΑ είναι το πρώτο δημιούργημα ενός "κεντρικού συμβουλίου" ένοπλης πάλης που απετελείτο από 10-11 άτομα και το οποίο συνέθεσαν μεμονωμένα μέλη τριών πολυπληθών αντιδικτατορικών οργανώσεων, τα οποία αρνήθηκαν - το 1975 - την απόσυρση και τον αφοπλισμό τους και επέμειναν ατομικά στη δημιουργία ενός αντάρτικου πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία, μέλη αυτού του συμβουλίου ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Χρήστος Κασσίμης και οι τρεις αναφερόμενοι αργότερα στα αρχεία της Στάζι, οι οποίοι ήταν μέλη της ίδιας αντιδικτατορικής οργάνωσης και είχαν από την αρχή του '70 επαφές με το δίκτυο του αρχιτρομοκράτη Κάρλος». Σε άλλο ρεπορτάζ του «Βήματος» επισημαίνεται: «Το 1981 εγκαινιάστηκε και μια περίοδος συνεργασίας της οργάνωσης αυτής με τον Γερμανό Γιοχάνες Βάινριχ, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο συντονιστή διεθνούς δικτύου τρομοκρατικών οργανώσεων. Μέσω του Βάινριχ ο ΕΛΑ απέκτησε σχέσεις με τον διάσημο τρομοκράτη Κάρλος, με τον οποίο συνεργάστηκε στην εμπορία όπλων και σε ορισμένες "υπεργολαβίες"... Το άνοιγμα του ΕΛΑ στο διεθνή χώρο τον κατέστησε ευάλωτο σε ξένες υπηρεσίες και οδήγησε τελικά στην εξάρθρωσή του».

Επίσης, το «Βήμα» γράφει πως «οι Αμερικανοί "προσέφεραν" την αποκωδικοποίηση» των ονομάτων που υπήρχαν στα αρχεία της Στάζι, τα οποία ήρθαν στις αρχές με δικαστική συνδρομή το 1995 και πως «μόνο οι κ. κ. Τσιγαρίδας και Καββαδίας αναγράφονταν σε σημείωμα του επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ., Μ. Νηστικάκη, που είχε συνταχθεί δυο χρόνια νωρίτερα, χωρίς ο ίδιος να έχει καταφέρει να πάρει αντίγραφο των αρχείων».

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται σε κατάθεση, στον Ι. Διώτη, της Μαγκνταλένα Κοπ, πρώην συζύγου του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάντσεζ ή Κάρλος. Σε αυτήν αναφέρει πως το Μάη του 1985 είχε γνωρίσει στη Δαμασκό της Συρίας ένα άτομο μικρόσωμο κι αδύνατο που «μιλούσε άσχημα αγγλικά» και ήταν περίπου στην ηλικία της (σ.σ. σήμερα 55 χρόνων). Ομως, κατέθεσε, πως «με κάθε επιφύλαξη το πρόσωπο αυτό εκπροσωπούσε τον ΕΛΑ».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι «οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής πιστεύουν πως ο ΕΛΑ είχε βασικούς όσο και τακτικούς χρηματοδότες, μεταξύ των οποίων ενδεχομένως και κάποιους επιχειρηματίες, οι οποίοι συνεισέφεραν τον "οβολόν" τους ώστε οι καθοδηγητές της οργάνωσης να ενισχύουν τις ανάγκες του "αγώνα", όπως η παράνομη αγορά απαραίτητου για τις βομβιστικές επιθέσεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ίσως ακόμη και με την αρωγή οικονομικά ασθενέστερων μελών του». Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα «ορφανά» αποτυπώματα «ανέρχονται σε δεκάδες», τα οποία «έχουν εντοπιστεί πάνω στις υπό εξέταση προκηρύξεις που απέστειλε κατά καιρούς ο ΕΛΑ. Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Αστυνομίας έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε μέσα από τις αναλύσεις στα τελευταίου τύπου μηχανήματα, να κατηγοριοποιήσουν τα αποτυπώματα ανά άτομο, στο οποίο το καθένα αντιστοιχεί, ώστε να δημιουργήσουν μια λίστα "προσώπων"».

Τα «Νέα» αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί δακτυλικά αποτυπώματα των τριών συλληφθέντων σε προκηρύξεις της «ΕΟ Χρήστος Κασσίμης» και της «Ομάδας για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη». Συγκεκριμένα, σε τετρασέλιδο φυλλάδιο της 11/12/1977, της πρώτης οργάνωσης, βρέθηκε αποτύπωμα της Ειρήνης Αθανασάκη και του Κώστα Αγαπίου. Σε άλλη έντυπη ανακοίνωση της ίδιας οργάνωσης, στις 21/10/1977, βρέθηκε αποτύπωμα του Κ. Αγαπίου, ενώ σε ανακοίνωση της δεύτερης οργάνωσης, στις 19/10/1977, βρέθηκε αποτύπωμα της Ε. Αθανασάκη. Σύμφωνα με τα εργαστήρια της Εγκληματολογικής είναι πολύ πιθανόν οι τρεις προκηρύξεις να δακτυλογραφήθηκαν με την ίδια γραφομηχανή που χρησιμοποίησε ο ΕΛΑ για τη συγγραφή πολλών προκηρύξεών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ