ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Διαψεύδουν την ύπαρξη ραδιενεργών όπλων στον Ελληνικό Στρατό

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ενώ αναπτύσσει την ερώτησή της

Eurokinissi

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ενώ αναπτύσσει την ερώτησή της
Δε γίνεται χρήση ραδιενεργών όπλων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και ούτε στα πεδία βολής υπάρχουν τέτοια όπλα, είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας Λ. Αποστολίδης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Ο υφυπουργός είπε ότι από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έγιναν σχετικοί έλεγχοι και δεν έδειξαν τίποτα στα παρακάτω σημεία: Ναύσταθμος Σαλαμίνας, Ελληνικό Στρατόπεδο στο Κόσσοβο και τη Βοσνία, πεδία βολής της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πεζικού καθώς και στη Σάμο.

Ο ελληνικός στρατός είπε, δε χρησιμοποιεί βλήματα είτε απεμπλουτισμένου ουρανίου είτε βλήματα που έχουν ή εκπέμπουν οποιαδήποτε ραδιενεργά στοιχεία. Η μόνη περίπτωση είναι κάποια βλήματα που έχουν ήδη μπει από το 1990 σε χώρο φύλαξης του Ναυτικού. Οσο δε, για τις καταγγελίες για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε στρατιωτικούς, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση των συγκεκριμένων περιστατικών.

Η Λ. Κανέλλη είπε πως καλό είναι που γίνονται οι σχετικές μετρήσεις αλλά παρατήρησε ότι για το συγκεκριμένο θέμα των επιπτώσεων από ραδιενέργεια υπάρχουν κατά καιρούς αντιφατικές γνώμες των επιστημόνων. Είπε για παράδειγμα ότι οι βετεράνοι του Βιετνάμ χρειάστηκαν 22 χρόνια για να αποδείξουν τη χρήση του «πορτοκαλί παράγοντα», ενώ οι βετεράνοι του Ιράκ χρειάστηκαν έξι χρόνια για να πείσουν το υπουργείο τους να εξετάσει το θέμα και στην Ιταλία μετά από χρόνια κατέληξαν σε πόρισμα για τις βλάβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κόσσοβο.

Ολα αυτά, κατέληξε, δείχνουν ότι η ανησυχία είναι απολύτως δικαιολογημένη και ζήτησε τη συνέχιση των περιοδικών ελέγχων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Πρόταση για τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών

Την πρότασή του για τη διαδικασία ψηφοφορίας στις αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης. Η πρόταση προβλέπει φανερή ψηφοφορία και τη συγκρότηση ειδικής υποεπιτροπής που θα κρίνει εάν τα αδικήματα κατά του βουλευτή αφορούν ή όχι την πολιτική του δράση.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι αιτήσεις για άρση ασυλίας θα υποβάλλονται στη Βουλή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος σε πρώτο στάδιο θα «φιλτράρει» τις αιτήσεις.

Στη συνέχεια η αρμόδια υποεπιτροπή, στην οποία θα μετέχουν όλα τα κόμματα, θα ερευνά «αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή ή αν η δίωξή του υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα ή αποσκοπεί ενδεχομένως στο να τρωθεί το κύρος της Βουλής ή να επηρεαστεί η λειτουργία της Βουλής ή της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκει ο βουλευτής».

Η υποεπιτροπή δεν εξετάζει τη νομιμότητα ή την ουσιαστική βασιμότητα της κατηγορίας και συντάσσει έκθεση με την οποία εισηγείται την άρση της ασυλίας ή την απόρριψη της σχετικής αίτησης. Στη συζήτηση που θα γίνεται στην Ολομέλεια η ψηφοφορία θα γίνεται με ανάταση του χεριού ή με έγερση ή με ονομαστική ψηφοφορία. Ο Απ. Κακλαμάνης, είπε χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι προτίθεται να προτείνει κάθε κόμμα να μπορεί να ζητάει μυστική ψηφοφορία για άρση ασυλίας βουλευτή της κοινοβουλευτικής του ομάδας, δικαίωμα που θα έχουν και 15 βουλευτές του ίδιου κόμματος.

Χτες επίσης εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η πρόταση του Απ. Κακλαμάνη για την προμήθεια αυτοκινήτων που θα δοθούν για χρήση στους βουλευτές. Σε αυτήν προβλέπεται ότι «οι βουλευτές και οι Ελληνες ευρωβουλευτές δικαιούνται να μισθώνουν με τη διαδικασία της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για χρονικό διάστημα 36 μηνών και χωρίς δικαίωμα να αποκτούν την κυριότητά τους με εξαγορά, επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης κυβισμού από 1.600 μέχρι 2.000 κυβικά εκατοστά, για την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια της περιόδου για την οποία εκλέγονται». Το μίσθωμα θα καταβάλλεται από τη Βουλή και στην περίπτωση μη επανεκλογής του βουλευτή η Βουλή θα μπορεί εάν θέλει να εξαγοράσει το αυτοκίνητο για τις υπηρεσίες της.

Περίεργο περιστατικό σε βάρος βουλευτή

Ενα πρωτοφανές περιστατικό κατήγγειλε χτες με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης και συγκεκριμένα ότι την Πέμπτη κατέβασαν από το αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» για Χανιά μόνο αυτόν και τη γυναίκα του για πρόσθετο σωματικό έλεγχο. Ο βουλευτής καταγγέλλει στην επιστολή του: «Η σύζυγος μου και εγώ περάσαμε από έλεγχο χειραποσκευών κανονικά και επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο. Μετά από αρκετή καθυστέρηση στην απογείωση, μου ζητήθηκε από το προσωπικό της "Ολυμπιακής" να βγω από το αεροπλάνο με τις αποσκευές μου για να υποστώ προσωπικό πρόσθετο έλεγχο ασφαλείας με εντολή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και μάλιστα μου ανακοινώθηκε ότι είχαν κληθεί και όργανα της Αστυνομίας για να διενεργήσουν ξεχωριστό προσωπικό σωματικό έλεγχο σε βάρος μου. Σε αντίθετη περίπτωση δε θα εδίδετο άδεια απογείωσης για λόγους ασφαλείας».

Ο Σ. Βαλυράκης, που διατέλεσε και υπουργός Δημόσιας Τάξης, συνεχίζει αναφέροντας ότι τελικά βγήκαν με τη σύζυγό του από το αεροπλάνο και ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΥΠΑ του ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την απογείωση του αεροσκάφους αν ο βουλευτής δε δεχόταν σωματική έρευνα. Ο Σ. Βαλυράκης αρνήθηκε κάτι τέτοιο ως προσβλητικό και τελικά το αεροσκάφος έφυγε χωρίς αυτούς. «Θεωρώ αυτές τις ενέργειες σκόπιμες με στόχο την προσωπική μου μείωση», τονίζει και ανακοινώνει ότι παρόμοιο περιστατικό έγινε και την Κυριακή 2 Φλεβάρη. Καταλήγοντας τονίζει ότι «δημιουργείται μείζον θεσμικό θέμα με βάση το ισχύον Σύνταγμα για το απαραβίαστο του προσώπου και εθνικού αντιπροσώπου. Δημιουργείται επίσης τεράστιο πολιτικό ζήτημα, διασυρμού από δημόσια υπηρεσία Ελληνα βουλευτή και μάλιστα με τον οργανωμένο και προσχεδιασμένο τρόπο που έγινε».

Τι λένε οι υπεύθυνοι

Διοικητική έρευνα για τη διερεύνηση του χτεσινού συμβάντος θα διενεργήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), καθώς ουδείς από τους αρμόδιους του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, της ΥΠΑ και του αεροδρομίου δεν απαντά στο ερώτημα ποιος ευθύνεται που ο βουλευτής δεν οδηγήθηκε στις ειδικές πύλες ελέγχου και πέρασε από την κανονική.

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής φέρεται να αποδίδει ευθύνες στον υπεύθυνο ασφαλείας της ΥΠΑ και γι' αυτό παρήγγειλε τη διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης. Το μόνο που έκανε επίσημα χτες ο υπουργός ήταν να δώσει στη δημοσιότητα επιστολές που έχει ανταλλάξει με τον πρόεδρο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), σύμφωνα με τις οποίες, από τις 16 Δεκέμβρη 2002 καθορίστηκαν τρεις ειδικές πύλες για τη διέλευση των βουλευτών με την επίδειξη της ειδικής τους ταυτότητας, χωρίς σωματικό έλεγχο. Αυτή η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση Βαλυράκη, αλλά ουδείς από τους υπεύθυνους δεν εξηγούσε χτες γιατί ο βουλευτής πέρασε από την κανονική πύλη ελέγχου.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του αεροδρομίου, κατά τη διέλευση του Σ. Βαλυράκη και της συζύγου του από την πύλη ελέγχου Β5, ενεργοποιήθηκε το ηχητικό σήμα του μηχανήματος. Ο υπεύθυνος ασφαλείας στο συγκεκριμένο χώρο ζήτησε από τον Σ. Βαλυράκη να τον ελέγξει με το φορητό μηχάνημα, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Σημειώνεται ότι αποκλειστικά αρμόδια για τα θέματα ασφαλείας του αεροδρομίου είναι η διοίκηση της εταιρίας του ΔΑΑ, η οποία έχει αναθέσει τους συγκεκριμένους ελέγχους των επιβατών, σε ιδιωτική εταιρία «σεκιούριτι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ