Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Διαψεύδουν την ύπαρξη ραδιενεργών όπλων στον Ελληνικό Στρατό

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ενώ αναπτύσσει την ερώτησή της

Eurokinissi

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ενώ αναπτύσσει την ερώτησή της
Δε γίνεται χρήση ραδιενεργών όπλων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και ούτε στα πεδία βολής υπάρχουν τέτοια όπλα, είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας Λ. Αποστολίδης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Ο υφυπουργός είπε ότι από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έγιναν σχετικοί έλεγχοι και δεν έδειξαν τίποτα στα παρακάτω σημεία: Ναύσταθμος Σαλαμίνας, Ελληνικό Στρατόπεδο στο Κόσσοβο και τη Βοσνία, πεδία βολής της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πεζικού καθώς και στη Σάμο.

Ο ελληνικός στρατός είπε, δε χρησιμοποιεί βλήματα είτε απεμπλουτισμένου ουρανίου είτε βλήματα που έχουν ή εκπέμπουν οποιαδήποτε ραδιενεργά στοιχεία. Η μόνη περίπτωση είναι κάποια βλήματα που έχουν ήδη μπει από το 1990 σε χώρο φύλαξης του Ναυτικού. Οσο δε, για τις καταγγελίες για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε στρατιωτικούς, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση των συγκεκριμένων περιστατικών.

Η Λ. Κανέλλη είπε πως καλό είναι που γίνονται οι σχετικές μετρήσεις αλλά παρατήρησε ότι για το συγκεκριμένο θέμα των επιπτώσεων από ραδιενέργεια υπάρχουν κατά καιρούς αντιφατικές γνώμες των επιστημόνων. Είπε για παράδειγμα ότι οι βετεράνοι του Βιετνάμ χρειάστηκαν 22 χρόνια για να αποδείξουν τη χρήση του «πορτοκαλί παράγοντα», ενώ οι βετεράνοι του Ιράκ χρειάστηκαν έξι χρόνια για να πείσουν το υπουργείο τους να εξετάσει το θέμα και στην Ιταλία μετά από χρόνια κατέληξαν σε πόρισμα για τις βλάβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κόσσοβο.

Ολα αυτά, κατέληξε, δείχνουν ότι η ανησυχία είναι απολύτως δικαιολογημένη και ζήτησε τη συνέχιση των περιοδικών ελέγχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ