Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τελευταίες προσπάθειες να σωθεί η «παρτίδα»

Με ψήφισμα της τουρκοκυπριακής Βουλής, που του «απαγορεύει» να αποδεχτεί χάρτη για το εδαφικό, παρουσιάστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς στη χτεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη.

Ωστόσο, η συνάντηση έληξε με την υπόσχεση και των δύο ότι στη συνάντηση της Δευτέρας θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να γίνει κάποιο πάρε-δώσε σε θέματα που οι δύο πλευρές ζητούν τροποποιήσεις επί του «σχεδίου Ανάν». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συνάντηση διήρκεσε πέραν της μίας ώρας και σ' αυτήν ο Ραούφ Ντενκτάς δεν παρουσίασε οποιοδήποτε έγγραφο.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ενώ στο μεσοδιάστημα ο Αλβαρο ντε Σότο θα έχει επαφές στην Αγκυρα, με στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεση της τουρκικής κυβέρνησης για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας. Αμέσως μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, ο Α. ντε Σότο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσιάστηκε στις συνομιλίες με ψήφισμα της ψευδοβουλής, με το οποίο του απαγορεύεται να δεχτεί οποιοδήποτε χάρτη στο εδαφικό. Ο Α. Μαρκίδης υποστήριξε ότι εξελίξεις στο Κυπριακό θα πρέπει να αναμένονται το Δεκέμβρη του 2004, όταν θα κριθεί και πάλι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Αν κατατεθεί αναθεωρημένο σχέδιο τώρα, είπε, θα είναι αρνητικό αφού θα προχωρεί σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία. Πρόσθεσε, ότι μετά τις 28 του Φλεβάρη το «σχέδιο Ανάν» θα είναι ξεπερασμένο, αφού οι παρεκκλίσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να απαλειφθούν. Μετά την ημερομηνία αυτή, είπε, όπως υποδεικνύουν και τα Ηνωμένα Εθνη, θα υπάρξει μια περίοδος «παγώματος».

Δριμύ «κατηγορώ» Χριστόφια

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του Προέδρου Κληρίδη εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες περί απορριπτισμού που το επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδίδει στον υποψήφιο για την Προεδρία Τάσο Παπαδόπουλο.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε τις ιδέες Γκάλι, ενώ το 1992 δήλωνε προεκλογικά ότι δε θα δεχτεί λύση η οποία δε θα προνοεί την αποχώρηση όλων των εποίκων και των Τούρκων στρατιωτών από το νησί. Στα δέκα χρόνια που ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο Δ. Χριστόφιας, το μόνο που πέτυχε είναι το «σχέδιο Ανάν», με βάση το οποίο χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και δεκάδες χιλιάδες έποικοι θα παραμείνουν στην Κύπρο. Παράλληλα, σημείωσε, σύμφωνα με το σχέδιο δε θα επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, δε διασφαλίζεται το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και δε διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μιχάλη Παπαπέτρου, για συμπεριφορά λάσπης ενάντια στον Τάσο Παπαδόπουλο.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι κάποιοι τραβούν τις εξελίξεις από τα μαλλιά για να γίνουν δραματικές. Το αν υπάρχουν ή όχι εξελίξεις, πρόσθεσε, πρέπει να το διαπιστώσει και το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά, σημείωσε, ο Πρόεδρος Κληρίδης, λίγες μέρες προτού εκπνεύσει η θητεία του, αρνείται να συγκαλέσει συνεδρία του Σώματος. Ο Δ. Χριστόφιας κατήγγειλε παράλληλα ότι οι σημερινοί κυβερνώντες εγκληματικά αποδέχτηκαν, όπως είπε, να δεσμευτούν για αναστολή εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δριμεία επίθεση Χριστόφια σε Κληρίδη (2003-02-11 00:00:00.0)
Αρχίζουν πάλι οι απευθείας συνομιλίες (2003-01-14 00:00:00.0)
Μετά την Κοπεγχάγη η πιθανή συμφωνία (2002-11-30 00:00:00.0)
Δε διαφαίνονται ελπίδες προόδου (2002-10-05 00:00:00.0)
Απορρίπτεται κατηγορηματικά η λύση δύο χωριστών κρατών (2002-08-06 00:00:00.0)
Τις γνωστές του θέσεις επαναλαμβάνει ο Ντενκτάς (2002-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ