Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τέσσερις λέξεις...

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως εκεί στο ΠΑΜΕ είναι πολύ ευρηματικοί και το έχουν αποδείξει. Και φαντασία έχουν, και χιούμορ έχουν, και τολμηρές δραστηριότητες, και αίσθηση των αναγκών και της πραγματικότητας (μέσα από κει κι εγώ βγαλμένος).

Εκείνο όμως που μου άρεσε και με εντυπωσίασε, μέσα από το πλήθος των πανό και των συνθημάτων, ήταν μια καλαίσθητη, σχετικά μικρή αφίσα που είχαν κολλήσει στις κολόνες. «Ανοιξε ένα βιβλίο. Κλείσε την τηλεόραση». Τέσσερις λέξεις μια φιλοσοφία, μια ιδεολογία, μια ποιότητα, μια προοπτική, μια πρόταση.

Η γνωριμία, η σχέση, η επαφή με το βιβλίο, το πνευματικό κέρδος και η αγάπη που θα επακολουθήσει.

Ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα των καιρών, πορευόμενοι στους δρόμους της ειρήνης, των αγώνων και των διεκδικήσεων. Μέσα από τις αγωνίες του καθημερινού μόχθου για την επιβίωση, μέσα από το πλήθος των προβλημάτων. Μέσα από τις φάμπρικες και τα γιαπιά, πλάι στις μηχανές που ουρλιάζουν, σκαλωμένοι στις σκαλωσιές, στοιβαγμένοι στα τρακτέρ, τα φορτηγά και τις μπουλντόζες, με τις αξίνες και τους γκασμάδες. Να ξέρουμε πάντα, να το κάνουμε καθήκον μας, να το κάνουμε τρόπο ζωής, πως εκεί στην άκρη μάς περιμένει για τις ελεύθερες ώρες μας μια όμορφη συντροφιά, ένα καλό βιβλίο... Μια ιστορία, ένα μυθιστόρημα, μια ποιητική συλλογή.

Η έκφραση της ψυχής και της σκέψης γίνεται με τη γλώσσα, με το λόγο. Η ελληνική γλώσσα είναι πάμπλουτη, με καλό ήχο και μουσικότητα. Να τη διαφυλάξουμε και να την προστατέψουμε σαν τα μάτια μας. Το διάβασμα θα σας βοηθήσει σ' αυτό. Θα σας φέρει σε επαφή με μιαν άλλη πραγματικότητα - θα ξεφύγετε από την παραπλανητική κι εικονική πραγματικότητα που προσφέρουν τα κανάλια - Θα ανοίξει το μυαλό σας, θα διευρύνει τους ορίζοντες σας. Θα σας μαγέψει. Θα μεγαλώσει τη φαντασία και τα όνειρά σας. Θα πλουτίσει το λεξιλόγιο σας, θα σας προετοιμάσει να γνωριστείτε καλύτερα και να εμβαθύνετε στον ανθρώπινο χαρακτήρα, τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνική ανισότητα και αδικία. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ταξική συνείδηση και, σε τελευταία ανάλυση, θα σας κάνει καλύτερους και ωριμότερους.

Υπάρχουν τεράστια αποθέματα. Τεράστιος πλούτος γνώσεων στα γραπτά. Μας τα άφησαν κληρονομιά οι μεγάλοι, παλιοί και σύγχρονοι, ξένοι και ντόπιοι διανοητές.

Ο λογοτέχνης και, γενικά, ο συγγραφέας έχει, ή πρέπει να έχει, ευαίσθητες τεντωμένες κεραίες που να πιάνει τα γύρω μηνύματα. Να αντιλαμβάνεται την εποχή του, να αντιλαμβάνεται τους κοινωνικούς κραδασμούς και να συμμετέχει σαν μπροστάρης και διαμορφωτής στα τεκταινόμενα. Μέσα από την εμπειρία του, μέσα από το ήθος και το ύφος του, να τα αναλύει και να τα δίνει κατανοητά στον κόσμο, κάτω από την οπτική της τέχνης του. Αφ' ενός για να τον μορφώσει και ενημερώσει και αφ' ετέρου να τον ξεσηκώσει, να ξυπνήσει τη συνείδησή του να συμμετέχει στα κοινά και να γίνει χρήσιμος. Να μη μένει παθητικός, αλλά ενεργός πολίτης.

Ανοιξε ένα βιβλίο, λοιπόν, και κλείσε την τηλεόραση.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ