Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΝΑΤΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολεμική «διελκυστίνδα»

ΠΑΡΙΣΙ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΓΚΥΡΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι εσωτερικές διαμάχες στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τον πόλεμο με το Ιράκ και την «άμεση ενίσχυση» της Τουρκίας από πλευράς του βορειοατλαντικού συμφώνου: από τη μια η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο επιμένουν ότι «δεν έχει έρθει η ώρα» να προωθηθεί το πολεμικό υλικό που ζητεί η Αγκυρα, ενώ από την άλλη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες επείγονται να το αποστείλουν.

Η Ολλανδία αργά χτες βράδυ παρενέβη στη διαμάχη παίρνοντας το μέρος της αμερικανοβρετανικής άποψης ανακοινώνοντας, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι στέλνει «συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων "Patriot"» στην Τουρκία, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Και αυτό την ώρα που ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Μισέλ Αλιό - Μαρί, επέμενε ότι η κίνηση είναι «πρόωρη», με το σκεπτικό πως «οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται», κατά δηλώσεις του στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων. Οι «λογαριασμοί» αναμένεται να λυθούν τη Δευτέρα, όταν το Παρίσι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο ή, κατά τη διατύπωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρόμπερτσον, θα «εκφράσει σιωπηρή διαφωνία» αφήνοντας την αποστολή ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία (αεροσκαφών AWACS και "Patriot") να γίνει «αυτόματα». Γαλλικοί και γερμανικοί διπλωματικοί κύκλοι «αρνούνταν», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», να αποκαλύψουν ποια θα είναι η στάση τους τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός Νίκολας Μπερνς, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δίνοντας χτες τον τόνο, είπε πως «η υποστήριξη της Τουρκίας είναι κατηγορική προσταγή [...] είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ [...] έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε».

Οι ΗΠΑ πάντως δεν κόπτονται μόνο για την «ασφάλεια» της Τουρκίας αλλά και τον έλεγχό της: Χτες ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους για το Ιράκ, ο γνωστός «μπαλαντέρ»Ζαλμάι Χαλιλζάντ, προειδοποίησε ξερά την Αγκυρα να μη διανοηθεί καν μια εισβολή στο Βόρειο Ιράκ: «Κάθε ένοπλη ενέργεια στο Ιράκ πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συνασπισμένης διοίκησης», είπε. Η δήλωση έχει ειδικό βάρος, με δεδομένες τις αναφερόμενες χτες «κάθετες διαφωνίες» ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ για το μέλλον του θυλάκου, καθώς οι Τούρκοι στρατηγοί απειλούν να εισβάλλουν αν ιδρυθεί Κουρδικό κράτος - πράγμα που θα ξυπνούσε τον αλυτρωτισμό της τουρκικής κουρδικής μειονότητας των 12 εκατομμυρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ