Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Υποστήριξη για ΗΠΑ από 10 χώρες

ΣΟΦΙΑ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΙΛΝΙΟΥΣ.- Τελικά τα «στοιχεία» που παρουσίασε ο Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται ότι «έπεισαν» τους ηγέτες των 10 χωρών της ανατολικής Ευρώπης που σχεδίαζαν να συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν υποστήριξης των αμερικανικών θέσεων. Λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος της ομιλίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των 10 χωρών (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) έδωσαν στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη τη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ανακοινωθέν, οι 10 υποστηρίζουν ότι ο Κόλιν Πάουελ έδωσε «αδιάσειστα στοιχεία» και ότι «είναι πλέον σαφές ότι το Ιράκ παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με τον αφοπλισμό του». Στο ανακοινωθέν επίσης αναφέρεται ότι «το καθεστώς του Σαντάμ αποτελεί ορατό κίνδυνο για τη διεθνή κοινότητα», οπότε αυτή οφείλει να απαντήσει με «ενωτικό τρόπο και πνεύμα». Τέλος οι 10 προσφέρθηκαν να «συνεισφέρουν σε έναν διεθνή συνασπισμό που θα επιβάλλει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και θα αφοπλίσει το Ιράκ».

Υπενθυμίζεται ότι οι 10 απαρτίζουν την ομάδα «Βίλνιους 10», σκοπός της οποίας είναι να προωθήσει την ένταξη και των 10 στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν μόνο η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και η Κροατία δεν έχουν προσκληθεί να γίνουν μέλη της συμμαχίας.

Προφανώς οι 10 συμμερίζονται την «ανησυχία» της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για την «απειλή για την ελευθερία» που αποτελεί ο Σαντάμ. Τόση ανησυχία, που η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης για τις 15 Φλεβάρη αντι-πολεμικής συγκέντρωσης, στο κέντρο της Βουδαπέστης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ