Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Πιέζουν, μετρώντας τις ημέρες

Πανέτοιμοι να αναλάβουν δράση

Associated Press

Πανέτοιμοι να αναλάβουν δράση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εν αναμονή της εκδήλωσης ακόμη περισσότερων αντιδράσεων εκ των διαφωνούντων συμμάχων και των τελευταίων προετοιμασιών για την έναρξη του πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαμήνυσε «το παιχνίδι τελείωσε», επιβεβαιώνοντας με τον πλέον αναμφισβήτητο και επίσημο τρόπο ότι μετά την παρουσίαση του φακέλου Πάουελ με τα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής, προϊόντα υποκλοπής και κατασκοπίας όπως υποστηρίζει το Ιράκ, ο πλανήτης εισήλθε πλέον στο τελευταίο στάδιο αναμονής, καθώς είναι θέμα χρόνου πότε οι ΗΠΑ θα υλοποιήσουν την απόφαση για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

«Οι ΗΠΑ θα καλωσόριζαν και θα υποστήριζαν ένα νέο ψήφισμα, το οποίο θα καθιστά σαφές ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει σταθερό στις προηγούμενες απαιτήσεις του», δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ. Ο Μπους τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αφοπλισμό του Ιράκ περιφρονείται από τη Βαγδάτη και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει τώρα να δείξει εάν «τα λόγια του έχουν κάποια σημασία».

Ο Μπους προέβλεψε, επίσης, ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν θα παίξει ένα παιχνίδι της τελευταίας στιγμής για εξαπάτηση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, προσθέτοντας με νόημα... «το παιχνίδι τελείωσε» και ξεκαθαρίζοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με μία διευρυνόμενη συμμαχία εθνών είναι αποφασισμένες να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη για να αμυνθούν και να αφοπλίσουν το ιρακινό καθεστώς».


Associated Press

Παράλληλα, ο Κόλιν Πάουελ, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, την Πέμπτη, μία μέρα μετά την παρουσίαση του αμερικανικού «κατηγορώ» στον ΟΗΕ, παραδέχτηκε ότι η επίθεση κατά του Ιράκ θα προκαλέσει «κάποιες δυσκολίες» κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά και τους αμέσως επόμενους μήνες μετά τον πόλεμο. Εντούτοις, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχει πάντα η ισχυρή πιθανότητα επιτυχίας, που ουσιαστικά θα μετασχηματίσει την περιοχή, με ένα δυναμικό και θετικό τρόπο που θα ενισχύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ θα είμαστε και ικανοί να επιτύχουμε πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή»...

Ο Ράμσφελντ σε «αποστολή»

Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ «θα διαρκέσει έξι ημέρες, ίσως έξι εβδομάδες, αλλά σίγουρα όχι έξι μήνες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική αεροπορική βάση του Αβιάνο και πρόσθεσε πως ένας ενδεχόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ «δε σημαίνει το τέλος του αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας».

Ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, από τη Ρώμη - η Ιταλία ήταν πρώτος σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, που στόχο έχει να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους και να πιέσει σε σχέση με το χρόνο εξαπόλυσης του πολέμου - και μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε προειδοποιήσει ότι «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις» για την «ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ», ενώ το «κέντρο βάρους μετατοπίζεται στο ΝΑΤΟ». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εν συνεχεία θα μεταβεί στο Μόναχο, για να παρακολουθήσει διεθνή διάσκεψη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.


Associated Press

Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή του ότι η Γαλλία, η Ρωσία και άλλες χώρες, που αμφιβάλλουν για την αναγκαιότητα επέμβασης στο Ιράκ, θα συναινέσουν τελικά στην ανάληψη δράσης, εάν αποδειχθεί ότι το Ιράκ παραβιάζει τις απαιτήσεις για αφοπλισμό, εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, εάν τελικά υλοποιήσουν την απόφασή τους, όπου διατηρούν το δικαίωμα επίθεσης χωρίς να προϋπάρξει δεύτερη απόφαση, σε περίπτωση άσκησης βέτο εκ μέρους ενός εκ των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι εάν μπλοκαριστεί μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε θα έχει πολλές δυσκολίες στο να πείσει τους Βρετανούς για την αναγκαιότητα του πολέμου.

Αντιδράσεων συνέχεια

Απαντώντας στον Μπους ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν από το Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι και σίγουρα δεν έχει τελειώσει, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν δήλωσαν από κοινού πως δεν μπορεί να αρχίσει πόλεμος εναντίον του Ιράκ, αν δεν υπάρξει μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μόσχα από την πλευρά της αναδιπλώνεται, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την έκθεση που θα καταθέσουν οι επιθεωρητές στις 14 Φλεβάρη.

Από την πλευρά του, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία θα ανασκευάζει σημείο προς σημείο τις αμερικανικές κατηγορίες για το οπλοστάσιό του, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για «χαλκεία» και προϊόντα υποκλοπών που η εγκυρότητά τους διερευνάται.

Τέλος, στον Περσικό κατευθύνεται η 21η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του αμερικανικού στρατού, καθώς υπεγράφη η σχετική εντολή για την ανάπτυξή της, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, και ενώ στην περιοχή του Κόλπου βρίσκονται ήδη 110.000 άντρες. Η Μεραρχία, η οποία έχει 16.000 στρατιώτες και 270 ελικόπτερα, είχε διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που έγιναν στον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το CNN, το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» έλαβε εντολή να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να μπορέσει να αποπλεύσει με προορισμό τον Περσικό σε σύντομο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ