Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φοιτητική εργασία τα «στοιχεία» Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε χτες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ όταν αποκαλύφθηκε από το τηλεοπτικό «Κανάλι 4» της Μεγάλης Βρετανίας ότι ο αποκλειστικός φάκελος σχετικά με το «καθεστώς τρόμου» του Ιράκ, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο την περασμένη Δευτέρα, είναι προϊόν λογοκλοπής. Το κείμενο, που υποτίθεται ότι ήταν προϊόν εργασίας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, βασισμένο σε «πρόσφατες πληροφορίες» και αποδείκνυε τον τρόπο με τον οποίο αποκρύβονται τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής, στην πραγματικότητα αποτελεί μια σύνθεση τριών διαφορετικών άρθρων. Μάλιστα, ανάμεσα στα άρθρα αυτά βρίσκεται και μια εργασία ενός μεταπτυχιακού φοιτητή από την Καλιφόρνια.

Αναλυτικά, ο φάκελος με τις «αποκλειστικές πληροφορίες» για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και των συμβουλίων ασφαλείας του ιρακινού καθεστώτος αποτελεί εργασία του μεταπτυχιακού φοιτητή Ιμπραΐμ Αλ Μαράσι, του πανεπιστημίου του Μοντερέι στην Καλιφόρνια. Μάλιστα, το κείμενο του Αλ Μαράσι έχει δημοσιευτεί και στη μικρή επιστημονική επιθεώρηση «The Middle East Review of International Affairs», το Σεπτέμβρη του 2002. Επίσης, άλλα κομμάτια του αποκλειστικού φακέλου είναι παρμένα από άρθρα του περιοδικού για αμυντικά θέματα «Jane's Intelligence Review».

Ο φάκελος της βρετανικής κυβέρνησης, τον οποίο εκθείασε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Κόλιν Πάουελ, χρησιμοποιεί ολόκληρες παραγράφους από το κείμενο του Αλ Μαράσι σχετικά με τη δομή, τη λειτουργία και τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ. Βέβαια, ο φάκελος κάνει και τις κατάλληλες παραφράσεις εντυπωσιασμού, έτσι ώστε να δώσει το κατάλληλο πνεύμα εκεί που λείπει. Οπως λέει και ο ίδιος ο Αλ Μαράσι, «έγιναν οι κατάλληλες επεμβάσεις».

Χαρακτηριστικά, το κυβερνητικό ντοκουμέντο λέει ότι η Mukhabarat - η κύρια υπηρεσία πληροφοριών του Ιράκ - «κατασκοπεύει ξένες πρεσβείες στο Ιράκ», ενώ το άρθρο του φοιτητή λέει ότι τις «εποπτεύει». Ακόμη, ο προκλητικός ρόλος «της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων σε εχθρικά καθεστώτα» έχει ένα λιγότερο ισχυρό πολιτικό νόημα στο άρθρο του φοιτητή: «Συμπαρίσταται σε αντιπολιτευτικές ομάδες σε εχθρικά καθεστώτα». Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αλ Μαράσι, οι Βρετανοί φούσκωσαν και κάποια νούμερα.

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι (και ενδεικτικό του πανικού αλλά και της προχειρότητας του βρετανικού μηχανισμού) ότι τα πρωτογενή υλικά που χρησιμοποίησε ο φοιτητής για την έρευνά του είναι ηλικίας 12 χρόνων. Πρόκειται για τμήμα εκατομμυρίων σελίδων που συλλέχτηκαν από Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της εξέγερσής τους το Μάρτη του 1991, αλλά και χιλιάδων άλλων εγγράφων που άφησαν πίσω τους οι Ιρακινοί όταν αποχώρησαν από το Κουβέιτ.

Η βρετανική κυβέρνηση χτες παραδέχτηκε το γεγονός αλλά επέμεινε στη στάση της. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού μάλιστα υποστήριξε ότι απλά το πρόβλημα με το φάκελο ήταν ότι δεν ανέφερε τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν και ότι η κυβέρνηση «έλαβε το μάθημα»... Επίσης, επέμεινε ότι τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι «απολύτως ακριβή».

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα χαλκευμένα στοιχεία που παρέθεσαν οι Βρετανοί μαζί με τα «στοιχεία» του Κόλιν Πάουελ αποτελούν τη βασική γραμμή υπεράσπισης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, παραμένει. Μάλιστα, ακόμη και η αντιπολίτευση των Συντηρητικών σχολίασε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης δεν εξηγεί τις κατηγορίες που αναφέρονται στο φάκελο... Ενώ και ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος είναι εξαγριωμένοι από την ενέργεια αυτή, αφού πλέον είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μπλερ δε θα σταματήσει πουθενά προκειμένου να σύρει το βρετανικό λαό σε έναν ακόμη πόλεμο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται οι δολοφονίες σουνιτών - σιιτών (2005-05-18 00:00:00.0)
Αμετανόητος ο Μπους (2004-09-22 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά της κατοχής (2003-04-19 00:00:00.0)
Επιδιώκοντας τη νομιμοποίηση του πολέμου (2003-02-06 00:00:00.0)
Μπους: ΄Η αποφασίζετε επέμβαση ή προχωρούμε μόνοι (2002-09-24 00:00:00.0)
Νέες απειλές Μπλερ ενώ εντείνονται οι ανησυχίες (2002-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ