Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Να σταματήσουμε τον εγκληματικό πόλεμο»

Συμπεράσματα από την επίσκεψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα μαζί με ομάδα ευρωβουλευτών στο Ιράκ

Πάνω από 700.000 παιδιά τα θύματα του εγκληματικού εμπάργκο. Ενας αριθμός που καθημερινά μεγαλώνει...

Associated Press

Πάνω από 700.000 παιδιά τα θύματα του εγκληματικού εμπάργκο. Ενας αριθμός που καθημερινά μεγαλώνει...
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας συμμετείχε σε ομάδα 34 ευρωβουλευτών, από 4 πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, που επισκέφθηκαν το Ιράκ.

Η ομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ιρακινής Βουλής και τον στρατηγό Σάντι, που έχει, από πλευράς Ιράκ, την ευθύνη των σχέσεων με τους επιθεωρητές, όσο και με τους ιθύνοντες των διαφόρων οργανώσεων του ΟΗΕ που δρουν στο Ιράκ, καθώς και εκπροσώπους των επιθεωρητών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε την πρόθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να εξαπολύσουν έναν εγκληματικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού, με πρόσχημα την αναπόδεικτη κατοχή από το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν αλλά και παράγουν, εμπορεύονται και χρησιμοποιούν τέτοια όπλα (όπως το έκαναν το '91 κατά του ίδιου του Ιράκ). Κατήγγειλε επίσης ότι η πραγματική αιτία του πολέμου που ετοιμάζουν είναι ο έλεγχος των πετρελαίων του Ιράκ, η αντιμετώπιση της κρίσης τους και η προώθηση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους, ενώ διατύπωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στο καθεστώς του Ιράκ, υπενθυμίζοντας ότι τα πρώτα θύματά του ήταν εκατοντάδες Ιρακινοί κομμουνιστές.

Σχετικά με την επίσκεψη στο Ιράκ ο Στρ. Κόρακας δήλωσε:

«Κατά τις επισκέψεις σε σχολεία, παιδιατρικά νοσοκομεία και μαιευτήρια καθώς και σε λαϊκές συνοικίες της Βαγδάτης και της Βασόρας είδαμε τις τραγικές συνέπειες τόσο των βομβαρδισμών του 1991 - με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και χημικά όπλα - όσο και του εμπάργκο (που ξεκίνησε τότε για 6 μήνες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα), με αποτέλεσμα 1.500.000 νεκρούς (700.000 παιδιά). Ενημερωθήκαμε για τη δραματική αύξηση των αποβολών στους πρώτους 5 μήνες εγκυμοσύνης, των πρόωρων γεννήσεων με νεογνά κάτω του 1 κιλού (30% των γεννήσεων), των τερατογεννήσεων και παραμορφωτικών γεννήσεων, της παιδικής λευχαιμίας (αύξηση 2.000%) και άλλων καρκίνων σε παιδιά (αύξηση 700-800%) και περιπτώσεις τρομερού υποσιτισμού των παιδιών. Επιπλέον, λόγω κακής διατροφής και κυρίως έλλειψης των απαραίτητων συστατικών, το 50% των εγκύων είναι αναιμικές και οι λεχώνες για τον ίδιο λόγο αδυνατούν να θρέψουν τα νεογνά τους. Επανέρχονται επιδημίες, όπως χολέρα, φυματίωση, μαλάρια κ.ά. Λόγω των κυρώσεων, εκτός των άλλων, λείπουν απελπιστικά στοιχειώδη φάρμακα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς θανάτους παιδιών αλλά και ενηλίκων, που διαφορετικά θα είχαν αποφευχθεί. Επίσης, ενώ οι ασθενείς, γενικά λόγω των συνθηκών, πληθαίνουν, δεν υπάρχουν οι πόροι για ανέγερση νέων νοσοκομείων ή για ανάπτυξη ούτε για συντήρηση των υπαρχόντων, με αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας νοσοκομειακής περίθαλψης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των ασθενών.

Τις γελοίες "αποκαλύψεις" του Κ. Πάουελ καθώς και την επανάληψη της διαπίστωσης του Μπους και των επιτελών του, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τον πόλεμο, τις πληροφορηθήκαμε στη Βαγδάτη. Η σκέψη μας πήγαινε στις χιλιάδες ξένοιαστα παιδιά των λαϊκών συνοικιών της Βαγδάτης, που σε λίγες ίσως μέρες θα είναι τα θύματα του εγκλήματος των ιμπεριαλιστών.

Πριν είναι αργά επιβάλλεται η άμεση κινητοποίηση όλων για να σταματήσουμε το εγκληματικό χέρι των ιμπεριαλιστών. Ο πόλεμος κατά του Ιράκ, με τη συνενοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, που παρέχει τις γνωστές διευκολύνσεις στους Αμερικανούς, δεν αφορά μόνον το Ιράκ.

Στις 15 του Φλεβάρη, αλλά και πριν και μετά, ας διαδηλώσουμε με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας στον πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, έναν πόλεμο που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο ολόκληρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποχωρήσουν αμέσως οι εισβολείς από το Ιράκ (2003-09-05 00:00:00.0)
Το έγκλημα μπορεί να αποφευχθεί (2003-02-13 00:00:00.0)
Προετοιμασία εδάφους για την επέμβαση (2003-01-17 00:00:00.0)
«Παραβίαση» χαρακτηρίζει η Ουάσιγκτον την ιρακινή έκθεση (2002-12-20 00:00:00.0)
Μαζικές κηδείες και καταγγελίες (1999-03-23 00:00:00.0)
Επικυρώνονται οι συμφωνίες Τουρκίας - Ιράκ (1996-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ