Παρασκευή 17 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Προετοιμασία εδάφους για την επέμβαση

Για «ασφυκτικές» πιέσεις προς τους επιθεωρητές ενάντια στην απόφαση 1441 του ΟΗΕ, κατηγορεί «κύκλους της Ουάσιγκτον» η Μόσχα

Αντιπολεμική εκδήλωση δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία

Associated Press

Αντιπολεμική εκδήλωση δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Ο χρόνος τελειώνει για τον Σαντάμ Χουσεΐν», επανέλαβε, και χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος λίγη ώρα πριν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, στην ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανακοινώσουν ότι βρήκαν σε αποθήκη πολεμικού υλικού έξω από τη Βαγδάτη 11 άδειες χημικές κεφαλές. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, που αναμένεται το Σαββατοκύριακο στην ιρακινή πρωτεύουσα, ζητούσε από το Ιράκ ενεργότερη συνεργασία, ενώ ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, επέρριπτε «το βάρος της ευθύνης για τις περαιτέρω εξελίξεις» στην ιρακινή ηγεσία. Η Μόσχα, πάντως, ανοιχτά κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για άσκηση ασφυκτικών πιέσεων στους επιθεωρητές, ενώ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά αντιπολεμικών κινητοποιήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η γαλλική κοινή γνώμη εμφανίζεται σε ποσοστό 82% να τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο πολέμου.

«Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικές, ο Σαντάμ Χουσεΐν δε φαίνεται να συμμορφώνεται» επανέλαβε, χτες, σε ομιλία του στο Σκράντον, ο Τζορτζ Μπους, που υπογράμμισε ότι «η αμερικανική υπομονή θα τελειώσει σε κάποιο χρονικό σημείο». Περί «εξάντλησης της υπομονής» μίλησε και ο Χαβιέ Σολάνα, μετά τη συνάντησή του, στις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ. Ο Σολάνα επανέλαβε ότι προτιμά μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ, ότι η ΕΕ στηρίζει το έργο των επιθεωρητών και ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, αλλά εκτίμησε ότι «η ευθύνη πλέον βαραίνει τον Σαντάμ Χουσεΐν».

Βρετανικό πολεμικό πλοίο πλέει με κατεύθυνση το Ιράκ

Associated Press

Βρετανικό πολεμικό πλοίο πλέει με κατεύθυνση το Ιράκ
Ο Μπλιξ, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε του έργου και της αντικειμενικότητας των επιθεωρητών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι εργαλείο των ΗΠΑ, της ΕΕ ή του οποιουδήποτε άλλου». Διευκρίνισε, για πολλοστή φορά, ότι βρέθηκε απαγορευμένο πολεμικό υλικό στο Ιράκ, αλλά ότι είναι για συμβατικά όπλα και κάλεσε την ιρακινή ηγεσία να συνεργαστεί ενεργότερα «για να αποδείξει με στοιχεία ότι έχει καταστρέψει τον απαγορευμένο οπλισμό της ή ότι προτίθεται να το πράξει».

Ο Σουηδός διπλωμάτης, που μετά από μια σύντομη στάση στο Λονδίνο, θα μεταβεί μαζί με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στη Βαγδάτη το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι θα μεταφέρει στους Ιρακινούς αξιωματούχους το μήνυμα πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη και εξαιρετικά επικίνδυνη». Απαντώντας στις παρατηρήσεις Μπλιξ, με συνέντευξη Τύπου, ο Ιρακινός αξιωματούχος, Αμίρ αλ Σααντί, αρμόδιος για τη συνεργασία με τους επιθεωρητές, δήλωνε ότι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα του ΟΗΕ και υπενθύμιζε ότι στις 380 επιθεωρήσεις που έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί αποδεδειγμένα απαγορευμένο πολεμικό υλικό.

Αναμένοντας την άφιξη Μπλιξ, από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού διέρρεε, χτες, ότι «θα είναι τραγικό λάθος του Χουσεΐν να πιστέψει πως μόνο αν βρεθούν απαγορευμένα όπλα θα θεωρηθεί παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ. Παραβίαση θα είναι και η μη συμμόρφωση του Ιράκ με τα αιτήματα των επιθεωρητών». Εντούτοις, πιθανώς για να κατευναστεί η βρετανική κοινή γνώμη, ο Μπλερ φέρεται να εκτίμησε ως καλύτερη λύση την ύπαρξη δεύτερης απόφασης του ΟΗΕ πριν την εξαπόλυση οποιουδήποτε πλήγματος.

Αντίθετα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, δεν έκρυβε τη δυσφορία του. Ο Ιβανόφ κατηγόρησε ανοιχτά «ορισμένους κύκλους της Ουάσιγκτον» ότι «πιέζουν ασφυκτικά» τους επιθεωρητές, «γεγονός που δε συνάδει με το πνεύμα και τη διατύπωση της απόφασης 1441 του ΟΗΕ».

Η Τουρκία, από την άλλη, ανακοίνωσε, χτες, ότι καλεί σε περιφερειακή σύνοδο για την προώθηση μιας «ειρηνικής λύσης» εκπροσώπους από Ιράν, Σ. Αραβία, Ιορδανία, Αιγύπτου και Συρία την επόμενη εβδομάδα. Αναμένοντας την απάντηση, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος προετοιμάζει καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα με το Ιράκ, αλλά και εντός του Βόρειου Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, απαισιοδοξία επικρατεί στον αραβικό κόσμο, με τον βασιλιά Αμπντάλα να θεωρεί ότι υπάρχουν «ελάχιστες πιθανότητες να αποφευχθεί η σύρραξη».

Νέα φάση επιθεωρήσεων και αντιδράσεις

Δέκα άδειες χημικές κεφαλές και μία με ελάχιστο υλικό που χρειάζεται περαιτέρω εξέταση, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν, χτες, σε αποθήκη οι επιθεωρητές που συνεχίζουν τους εντατικούς τους ελέγχους στο Ιράκ. Προσπάθησαν, πάντως, να διατηρήσουν χαμηλούς τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι «μοιάζουν με τις κεφαλές που εισήγαγε το Ιράκ στα τέλη του '80». Παράλληλα, για πρώτη φορά χτες, επιθεωρητές αιφνιδιαστικά έλεγξαν τα σπίτια δύο τουλάχιστον Ιρακινών επιστημόνων, τους οποίους και ανέκριναν σε άλλο χώρο, παρά τις αντιδράσεις των Ιρακινών αξιωματούχων.

Την ίδια στιγμή, διογκώνονται οι αντιπολεμικές αντιδράσεις παγκοσμίως. Χτες, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ουμανιτέ» αποκαλύπτει ότι το 82% των Γάλλων είναι ενάντια σε έναν πόλεμο στο Ιράκ και μάλιστα το 75% περιμένει από τη γαλλική ηγεσία να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εναντίον του πολέμου και της πολιτικής Μπους εμφανίστηκε, χτες, με δηλώσεις του και ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτέχνης, Γκίντερ Γκρας, τονίζοντας ότι «ο Μπους επιδιώκει τον πόλεμο αυτό για τα πετρέλαια και, δυστυχώς, θα ανοίξει έτσι το δρόμο για πολύ περισσότερους πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ