Παρασκευή 17 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συλλήψεις και κατεδαφίσεις, ως «συνήθως»

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε νέες κατεδαφίσεις σπιτιών προχώρησε, χτες, στα κατεχόμενα εδάφη της Δ. Οχθης ο ισραηλινός στρατός, επιμένοντας στην τακτική της συλλογικής τιμωρίας. Ανατίναξε με δυναμίτη το σπίτι της οικογένειας ενός μέλους της «Χαμάς», στο χωριό Καμπάτιγιε, έξω από την Τζενίν, ο οποίος είχε σκοτωθεί το καλοκαίρι σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες. Επίσης, κατεδάφισε το σπίτι της οικογένειας ενός Παλαιστινίου που ήταν καμικάζι αυτοκτονίας σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη, στο χωριό Μπέιτ Φάζαρ κοντά στη Χεβρώνα.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι αθρόες συλλήψεις. Οκτώ Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Δ. Οχθη, ενώ ένας ακόμη συνελήφθη, καθώς, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, προσπαθούσε οπλισμένος να εισβάλει στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μαχέρ, επιβεβαίωνε ότι η αιγυπτιακή ηγεσία κάλεσε, στις 22 Γενάρη, τους επικεφαλής των παλαιστινιακών οργανώσεων να συμμετάσχουν σε σύνοδο στο Κάιρο, με θέμα την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Το αρχικό κείμενο που προτείνει η αιγυπτιακή προεδρία έχει γίνει δεκτό από τη «Φατάχ», ενώ, παρά τις αντιρρήσεις τους, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν και οι ισλαμιστικές «Χαμάς» και «Τζιχάντ».

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ραανάν Γκισίν, έσπευσε, πριν καν αρχίσει, να υποτιμήσει το αποτέλεσμα της συνόδου, υποστηρίζοντας ότι δεν αρκεί να υπάρξει μια απόφαση τερματισμού των επιθέσεων εναντίον πολιτών εντός Ισραήλ, αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό δεν το αποδέχονται, εύκολα, οι Παλαιστίνιοι, υπενθυμίζοντας ότι τα εδάφη τους είναι υπό κατοχή και ότι οι έποικοι είναι μηχανισμός διαιώνισής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ