Παρασκευή 17 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Συμφωνία για επίθεση

ΠΡΑΓΑ.--

Τελικά η Τσέχικη Βουλή ενέκρινε χτες το αίτημα της κυβέρνησης του Βλάντιμιρ Σπίντλα (μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης Μπους) να επιτρέψει στη δύναμη εντοπισμού βιολογικών, χημικών και πυρηνικών όπλων που ήδη διαθέτει στο Κουβέιτ, να συμμετάσχει σε μια πιθανή αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ.

Με 70 ψήφους υπέρ (3 ψήφισαν απών και 5 απείχαν) η Γερουσία ενέκρινε χτες το σχετικό αίτημα που προβλέπει επίσης την αποστολή 100 ακόμη αντρών στο Κουβέιτ που θα συμπληρώσουν τους 250 που ήδη βρίσκονται εκεί. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση, θα επιτραπεί σε αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τσέχικους αεροδιαδρόμους και τσέχικες βάσεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Η απόφαση χρειάζεται και την έγκριση του Σώματος των Αντιπροσώπων, που μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε ολοκληρώσει τη σχετική ψηφοφορία. Πάντως, όλα έδειχναν ότι και το Σώμα των Αντιπροσώπων θα έδινε το πράσινο φως.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η εξουσιοδότηση που παρείχε η τσέχικη Βουλή θα ισχύσει μόνο σε περίπτωση απόφασης του ΟΗΕ για επίθεση κατά του Ιράκ ή αν το πράσινο φως για συμμετοχή στον πόλεμο θα ισχύσει και χωρίς σχετική απόφαση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασσοσιέτεντ Πρες», η εξουσιοδότηση θα ισχύσει και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με τσέχικα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης η εξουσιοδότηση συμμετοχής στην εισβολή στο Ιράκ θα ισχύσει μόνο μετά από σχετική απόφαση του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ