Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτεται κατηγορηματικά η λύση δύο χωριστών κρατών

Η Κυπριακή Κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά λύση δύο χωριστών κρατών και δηλώνει ότι δεν έχει υποβληθεί καμιά επίσημη εισήγηση από πλευράς Βρετανίας για πολυεπίπεδη κυριαρχία στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, που σχολίαζε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Βρετανός απεσταλμένος Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ προωθεί ιδέες για την κυριαρχία, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχετική πληροφόρηση.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ικανοποίηση της αξίωσης του Ραούφ Ντενκτάς για δημιουργία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών δε συνιστά λύση του προβλήματος, αλλά διάλυση.

Εξ άλλου, ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε άγνοια για πληροφορίες, που φέρουν τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο να υιοθετεί τη θεωρία του Ντέιβιντ Χάνεϊ για δημιουργία ενός νέου κυπριακού κράτους.

Η θέση της κυπριακής πλευράς είναι ότι οι συνομιλίες δεν αποσκοπούν στην παρθενογένεση κυπριακού κράτους, αλλά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία.

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις που θα έχουν στο Παρίσι, στις 6 Σεπτέμβρη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι ενδεχομένως ο Γενικός Γραμματέας να επιδιώξει χάραξη νέας πορείας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση του Παρισιού, κίνηση απελπισίας από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, μπροστά στο βαθύ αδιέξοδο που υπάρχει στο Κυπριακό.

Ο κύριος Χριστόφιας κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί διαφορετικά θα συρθούν στο παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει το ροκάνισμα του χρόνου μέχρι τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να δημιουργήσει κρίση.

Επίσης, κατηγόρησε τον Βρετανό απεσταλμένο Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι εδώ και καιρό ανοίγει δρόμους που οδηγούν σε εκτροπή του Κυπριακού.

Τα «μασάει»
η βρετανική κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπατης Αρμοστείας Στιούαρτ Σάμερς διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, αλλά απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Βρετανός απεσταλμένος Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ προωθεί ιδέες πολυεπίπεδης κυριαρχίας.

Ο Βρετανός επίσημος σημείωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τα Ηνωμένα Εθνη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης πριν από την απόφαση που θα ληφθεί το Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία υποστηρίζει επίσης τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί προώθησης από το Λονδίνο φόρμουλας για κυριαρχία τριών επιπέδων, ο κύριος Σάμερς απέφυγε να απαντήσει, επικαλούμενος τη συσκότιση που επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη στις απευθείας συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ προγραμματίζει σύντομη επίσκεψη στην Κύπρο στο τέλος του Αυγούστου για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς πριν από τη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανησυχεί για τη στασιμότητα
ο ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης εκτιμά ότι η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τον ίδιο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν μαζί του στο Παρίσι πηγάζει από την ανησυχία του διεθνούς οργανισμού για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Κόφι Ανάν, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρώντας με το σκάφος του για κρουαζιέρα στο Αιγαίο, φαίνεται να ανησυχεί για τη μη επίτευξη μέχρι τώρα ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες.

Είπε, επίσης, ότι η πρόσκληση του γενικού γραμματέα αποσκοπεί στον καθορισμό πλαισίου για τον τρόπο, με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών. Εξ άλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί, αν τα Ηνωμένα Εθνη προτίθενται να παρουσιάσουν οποιαδήποτε σχέδια ή ιδέες για λύση, στις συναντήσεις που θα γίνουν στις 6 Σεπτέβρη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι, ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ζητήσει από τον Ραούφ Ντενκτάς να υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις για την εδαφική πτυχή.

Ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε ότι η δική μας πλευρά έχει πει όλα όσα είχε να πει πάνω στα συνταγματικά ζητήματα και ειδικότερα σε χωριστή κυριαρχία, όπως επιμένει ο Ραούφ Ντενκτάς.

Η δική μας επιμονή, πρόσθεσε, είναι να προχωρήσουμε και να εξαντλήσουμε τη διαπραγμάτευση, σε σχέση με τα θέματα της εδαφικής πτυχής και των περιουσιών. Ο Ραούφ Ντενκτάς είχε θέσει στις απευθείας συνομιλίες άτυπο έγγραφο για το εδαφικό, χωρίς να δώσει πρόταση επί χάρτου, ή να κάνει αναφορά σε ποσοστά. Ο Πρόεδρος Κληρίδης έκλεισε τον πέμπτο γύρο των συνομιλιών με ένα δικό του πολυσέλιδο άτυπο σημείωμα, με πολλαπλά σχόλια επί των γενικών θέσεων Ντενκτάς, ζητώντας στο εξής να γίνει σε βάθος συζήτηση για το εδαφικό και το συναρτώμενο με αυτό περιουσιακό.

Η αντικατοχική εκδήλωση
για την Αμμόχωστο

Στο μεταξύ, σε χαιρετισμό του σε αντικατοχική εκδήλωση που έγινε προχτές στη Δερύνεια για την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε το διεθνή παράγοντα να ενεργήσει πιο αποφασιστικά, για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επιτευχθεί λύση πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει την εποικοδομητική πολιτική της με σύνεση, συνέπεια και αποφασιστικότητα, με έρεισμα το δίκαιο του αγώνα της Κύπρου και τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού.

Στο χαιρετισμό του προς την εκδήλωση, με θέμα «Η Αμμόχωστος Ζει και μας καρτερεί - Αγώνας Επιστροφή», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν ξεχνούμε και δεν ξεγράφουμε πατρίδες.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, τόνισε ότι το ειδικό θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να συνεχιστεί να προτάσσεται τόσο στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης όσο και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ