Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Το φονικό σε σχολείο και η νέα κρίση

Ινδοί στρατιώτες μεταφέρουν τη σορό αυτονομιστή της Χιζμπ - ουλ - Μουτζαχεντίν στο στρατόπεδό τους. Η βία στο Κασμίρ αναζωπυρώνεται ξανά τις τελευταίες μέρες

Associated Press

Ινδοί στρατιώτες μεταφέρουν τη σορό αυτονομιστή της Χιζμπ - ουλ - Μουτζαχεντίν στο στρατόπεδό τους. Η βία στο Κασμίρ αναζωπυρώνεται ξανά τις τελευταίες μέρες
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΡΑΤΣΙ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η επίθεση κατά χριστιανικού αποστολικού σχολείου στο Ισλαμαμπάντ, όπου φοιτούσαν παιδιά ξένων εργαζομένων στο Πακιστάν, με έξι θύματα, η ανακοίνωση του κλεισίματος (και) του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι και η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Κασμίρ, σηματοδοτούν την επαναφορά της έντασης στο Πακιστάν που «ξεσπά», εξαγόμενη, και στο ινδικό έδαφος.

Η επίθεση κατά του σχολείου Μάρι είναι κατά σειρά η πέμπτη φέτος κατά «δυτικών στόχων» (προηγήθηκαν: την 14η Ιουνίου η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι, με 11 θύματα, την 8η Μαΐου η επίθεση εναντίον λεωφορείου με εργαζόμενους της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Ναυπηγείων με 15 θύματα, την 17η Μαρτίου η επίθεση κατά χριστιανικού ναού στο Ισλαμαμπάντ με πέντε θύματα και τον Οκτώβριο του 2001 η επίθεση κατά εκκλησίας στο Πουντζάμπ, με 18 θύματα). Η κυβέρνηση του πραξικοπηματία στρατηγού - προέδρου για τους φίλους - Περβέζ Μουσάραφ την αποδίδει, όπως και οι περισσότεροι παρατηρητές, στις ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις που φέρονται εξοργισμένες από τη στάση του καθεστώτος του στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, καθώς και την «προδοσία» του «σκοπού» της απελευθέρωσης του Κασμίρ. Μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια.

Ο διευθυντής του σχολείου εκτίμησε πως «η επίθεση ήταν σχεδιασμένη να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αρχές του Πακιστάν». Η κυβέρνηση Μουσάραφ, ούτως ή άλλως, βρίσκεται υπό έντονη, κυρίως αμερικανική, αλλά και ευρύτερη «συμμαχική» πίεση να κάνει πράξη την υπόσχεσή του να πατάξει τις ισλαμικές οργανώσεις.

Πίεση, που εκφράστηκε με το κλείσιμο, χτες, του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι, που ακολουθεί το κλείσιμο του γαλλικού, με το ίδιο αιτιολογικό - λόγοι «ασφαλείας» και «απειλές επιθέσεων». Οπως και στην περίπτωση των Γάλλων, οι Αμερικανοί δε διασαφήνισαν αν το κλείσιμο είναι προσωρινό ή μόνιμο. Στο Καράτσι, τη χαοτική πόλη των 14 εκατομμυρίων, οι ισλαμικές οργανώσεις δρουν κι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την απελπισία των εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων. Η δυτική πίεση εκφράστηκε και σε φραστικό επίπεδο, από τον επισκεπτόμενο το Ισλαμαμπάντ Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο ντε Βιλπέν επαίνεσε τον Μουσάραφ για τη «θαρραλέα του επιλογή» να συνταχθεί στο πλευρό της «συμμαχίας» στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά στην κατ' ιδίαν συνάντησή των δύο οι τόνοι ήταν, κατά πληροφορίες, διαφορετικοί...

Η «εξαγόμενη» από το Πακιστάν, όπως τη χαρακτηρίζει η Ινδία, ένοπλη αυτονομιστική δραστηριότητα στο Κασμίρ, στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκε. Η επίσκεψη του ντε Βιλπέν είχε καθ' ύλην αντικείμενο την επανέναρξη του διμερούς «διαλόγου», αλλά είχε πενιχρά αποτελέσματα. Ο Γάλλος ΥπΕξ περιορίστηκε στο αναμάσημα συνηθισμένων κλισέ («ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης», «χρειάζεται διάλογος», «πρέπει να σταματήσουν οι διεισδύσεις από το Πακιστάν», «στηρίζουμε τις εκλογές στο Κασμίρ», κ.ο.κ.).

Αλλά στο κρατίδιο η βία έφθανε ξανά στο ζενίθ. Από το Σάββατο έως την Κυριακή, οι νεκροί έφθαναν τους 10. Χτες Δευτέρα, η έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο νοσοκομείου κόστισε 12 τραυματισμούς. Μια άλλη μάχη, ανάμεσα σε στρατιώτες και αυτονομιστές, 2 νεκρούς αντάρτες. Στο σκηνικό προστέθηκε και η δολοφονία ενός πολίτη από αγνώστους. Στη Γραμμή Ελέγχου, τη συνοριακή περιοχή στο Κασμίρ, οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών αντάλλασσαν πυρά πυροβολικού και πάλι.

Οι δύο παράλληλες εκλογικές διαδικασίες - εκτός από το Κασμίρ, για εκλογές τον Οκτώβριο ετοιμάζεται και το Πακιστάν - συνδέονται με την άνοδο της έντασης. Αν και ο Τύπος του Πακιστάν ασχολείται με το αν ο Μουσάραφ θα αφήσει να συμμετάσχουν στις εκλογές η Μπεναζίρ Μπούτο και ο Ναουάζ Σαρίφ, το αξιοσημείωτο είναι μάλλον η άνοδος των ισλαμικών κομμάτων, με τον Μιαν Αζάρ, τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Λέγκας του Πακιστάν, του σημαντικότερου, ισλαμικού κόμματος, να δηλώνει «βέβαιος» για τη νίκη. Και τη Δύση να «ανησυχεί» ακόμα περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ