ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Απόβλητα του συστήματός τους

Ο αποκεφαλισμός του πρωθυπουργικού συμβούλου επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, πως οι μόνες κόντρες και σφαγές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος γίνονται για τη νομή της εξουσίας και μόνο

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Τίποτα το διδακτικό, το εύοσμο και πρωτότυπο δεν υπάρχει στην εκπαραθύρωση του Γ. Πανταγιά από τα δώματα της εξουσίας... Πανίσχυρος μέχρι προχτές ο σύμβουλος, σήμερα κείτεται απόβλητος του συστήματος που μετά πάθους υπηρετούσε. Αυτός που κινούσε με άνεση τα νήματα της εξουσίας, τώρα εισπράττει τη χλεύη των μέχρι χτες υπηρετών και «υφισταμένων» του. Επιβήτορας της εξουσίας χρόνια τώρα, διαπιστώνει με οδυνηρό τρόπο ότι το πόστο είναι το παν, ο διαχειριστής είναι απλά αναλώσιμος...

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντα θα εκτρέφει τέτοια φαινόμενα. Η «αυλή], το «περιβάλλον» είναι ιδανικός χώρος εκκόλαψης και παραγωγής τους. Απλούστατα γιατί είναι στη σκιά του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος, που είναι ασύδοτο και ανεξέλεγκτο. Είναι, δηλαδή, η ίδια η εξουσία που είναι μακριά και ενάντια στο λαό. Δεν είναι όμως ο σύμβουλος ο - μόνος - διεφθαρμένος και με τη θυσία του εξαγνίζεται ο προϊστάμενός του. Ο στενός συνεργάτης του έβλεπε καθημερινά πώς ο «μεγάλος» χειριζόταν τις υποθέσεις. Ο εξ απορρήτων ήταν γνώστης των «υψηλών» ραντεβού εντός και εκτός Μεγάρου και των συμφωνιών που κλείνονταν με τους επιφανείς μεγαλοεπιχειρηματίες του τόπου (Γι' αυτά, βέβαια, δε θα μιλήσει ποτέ...). Ο «στα μέσα και στα έξω» ήξερε πώς έμπαινε σε κίνηση ο κρατικός μηχανισμός για να αποκτήσουν νομιμότητα και ισχύ οι συμφωνίες...

Εν μέσω τέτοιας «ατμόσφαιρας» θεώρησε ως περίπου φυσιολογικό να προσφέρει μια εκδούλευση στον «φίλο» αοιδό... Ο αποκεφαλισμός του επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, πως οι μόνες κόντρες και σφαγές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος γίνονται για τη νομή της εξουσίας και μόνον. Το θέμα όμως δεν είναι να βουλιάξουν στην ανυποληψία τους και να 'ρθουν οι δήθεν «καθαροί» και «αδιάφθοροι» «γαλάζιοι», αλλά πώς το Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει λαϊκό «στέκι»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: «Ο κ. Πανταγιάς αποτελεί και εκ της ιδιότητός του ως σύμβουλος Τύπου του πρωθυπουργού μια από τις πλέον ακραίες εκφάνσεις ενός συστήματος "παρέας" που διατρέχει κυβερνητικά στελέχη, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, γνωστούς δημοσιογράφους και παράγοντες ποδοσφαίρου την τελευταία επταετία. Ενός συστήματος, που βασίζεται στις αμοιβαίες "εξυπηρετήσεις", την "αλληλοϋποστήριξη", και την επιβολή του νόμου της σιωπής, όπου τούτο επιβάλλουν τα κοινά συμφέροντα. Συμφέροντα, τα οποία ως φαίνεται επιχειρείται να προωθηθούν με οιαδήποτε μέσα. Το χειρότερο δε, είναι, πως ο κ. Σημίτης - παρά τη ρητορική του αντίθεση προς το φαινόμενο - όπως κατεδείχθη από τις χθεσινές εξελίξεις, αυτό το σύστημα της "παρέας" δεν μπόρεσε να το ελέγξει ούτε στο πλέον στενό περιβάλλον του» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ...: «Ολα αυτά δεν είναι παρά καβγάδες νομής μιας εξουσίας, η οποία βρίσκει χώρο στις εφημερίδες μόνο και μόνο επειδή εξακολουθεί να υπάρχει η εξουσία. Κι αυτό είναι το χειρότερο... Αν τους καθίσεις όλους γύρω από ένα τραπέζι δεν έχουν την παραμικρή διαφορά. Τσακώνονται "περί όνου σκιάς" - η φράση είναι του ίδιου του Σημίτη και την είπε στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού, όταν αδυνατούσε να καταλάβει πού διαφωνούσαν ο Λαλιώτης με τον Νεονάκη» (Ι.Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ -«ΒΗΜΑ»).

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ: «Η χθεσινή αποπομπή Πανταγιά για τις κατά καιρούς υπερβάσεις των αρμοδιοτήτων του ασφαλώς δε χαρακτηρίζει το σύνολο του πρωθυπουργικού γραφείου, σηματοδοτεί όμως την ανάγκη και για προσεκτικές επιλογές προσώπων και για μεγαλύτερη σοβαρότητα στον τρόπο λειτουργίας των κυβερνητικών οργάνων» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: «Τα αίτια που προκάλεσαν την παραίτηση του κ. Γιώργου Πανταγιά, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, εφ' όσον αληθεύουν όσα έγιναν γνωστά, δημιουργούν όχι ηθικό, αλλά πολιτικό θέμα για τον Κώστα Σημίτη. Για όσα πράττουν και δηλώνουν οι άνθρωποι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όλα τα στελέχη του Πολιτικού του Γραφείου, έχει ευθύνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ!

ΤΑ ΝΕΑ: Τον καθαίρεσαν μέσω... ΣΔΟΕ - ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑΓΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΙΑ ΤΣΑΝΤΑ «ΕΚΑΨΕ» ΤΟΝ ΠΑΝΤΑΓΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΣΟΥΚΑΤΟ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΤΑΓΙΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΓΙΑΤΙ ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ...ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ!

ΕΘΝΟΣ: ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΒΑΖΕΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΟΚ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΙΧ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

ΑΥΓΗ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΝΟΜΟΣ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ - Πότε παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ 37 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τα δύο πρόσωπα... «Υπό το φόβο ήττας στις εκλογές, η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική με δύο πρόσωπα: Φιλο-αμερικανική σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις και ριψοκίνδυνη εσωτερική πολιτική... Ωστόσο, η πολιτική αυτή που από τη μία επιτρέπει στην Ελλάδα να φαίνεται ευαίσθητη απέναντι στους ξένους και ταυτοχρόνως αντι-αμερικανική στους Ελληνες, ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτή, θα "ασκήσει" πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις στο μέλλον, βάζοντας σε κίνδυνο την ικανότητά τους να συνεργάζονται με συμμάχους στο ΝΑΤΟ» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

...και ο «φρέσκος αέρας»: «Δυστυχώς, το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει βρει κατά το μεγαλύτερο μέρος το σθένος να αντιταχθεί στη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η νεοεκλεγείσα δήμαρχος της Αθήνας, Ντόρα Μπακογιάννη... Υπάρχει βεβαίως αντι-αμερικανικό κλίμα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως, τόσο σε ποιοτικό όσο και ποσοτικό επίπεδο, τα πράγματα στην Ελλάδα είναι διαφορετικά, γεγονός που δείχνει ότι αδιαφορεί για τον πραγματικό κόσμο. Η Ελλάδα χρειάζεται να "ανοίξει ένα παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας"» (Στο ίδιο).

Μακρόχρονη κατοχή «Αυτός ο πόλεμος έχει δύο στόχους, αλλά και οι δύο απαιτούν τα ίδια μέσα: O δεδηλωμένος είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ και ο κρυφός, η αλλαγή του καθεστώτος του Σαντάμ... Ωστόσο, το ποιος είναι πράγματι ο στόχος δεν έχει σημασία, αφού και οι δύο απαιτούν το ίδιο μέσο: Τη διάλυση του κράτους του Σαντάμ και την αντικατάστασή του με μια μακρόχρονη κατοχή του Ιράκ από τις HΠA. Το Ιράκ θα ελέγχεται από τη σιδηρά πυγμή του αμερικανικού στρατού και από μια "συμβουλευτική" πολιτική κυβέρνηση που θα ξεπροβάλει πίσω από τη σιδηρά πυγμή για να διευθετεί την καθημερινότητα» (Τ. Φρίντμαν -ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ