ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ο Μπους δεν αποκλείει τίποτε...

Η ΛΔ Κορέας επισημαίνει πως η ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων πέριξ της Κορεατικής Χερσονήσου θα μπορούσε να προκαλέσει «τρομερή πυρηνική καταστροφή»...

Στρατιώτες της Νότιας Κορέας κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας

Associated Press

Στρατιώτες της Νότιας Κορέας κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-

Οι συνεχιζόμενες απειλές των ΗΠΑ έναντι της ΛΔ Κορέας και η σθεναρή άρνηση της τελευταίας να γίνει το επόμενο θύμα στη μαύρη λίστα του αμερικανικού «άξονα του κακού» κρατούν σταθερές τις «υψηλές θερμοκρασίες» στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Πρόεδρος Μπους υπαινίχθηκε χτες πως η κυβέρνησή του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της επέμβασης, επαναλαμβάνοντας πως «όλα είναι στο τραπέζι». Παράλληλα, «χτύπησε» την πόρτα του Πεκίνου, ζητώντας την άσκηση σινικών πιέσεων έναντι της Πιονγιάνγκ, γιατί όπως είπε οι δύο χώρες «έχουν ευθύνη στην προώθηση του στόχου μιας ελεύθερης από πυρηνικά όπλα Χερσονήσου»(!).

Η Πιονγιάνγκ, πάντως, σήκωσε και χτες ψηλά τη σημαία των αυστηρών προειδοποιήσεων, με την επισήμανση της «τρομερής πυρηνικής καταστροφής» που θα μπορούσε να προκαλέσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στην ευρύτερη περιοχή...

«Ολα τα μελετά» ο Τζ. Ου. Μπους...

Ο Τζ. Ου. Μπους όταν ρωτήθηκε χτες για την κρίση με τη ΛΔ Κορέας, άφησε χτες το καρότο και ξανάπιασε το μαστίγιο. «Ολα τα εξετάζουμε... Ολα είναι στο τραπέζι» είπε ο Πρόεδρος, υπαινισσόμενος σαφέστατα την εκδοχή της «προληπτικής πυραυλικής επίθεσης». Οταν δε κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη στάση του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Β΄, δε χρησιμοποίησε το γνωστό «τρομοκρατικό» λεξιλόγιο, δηλώνοντας εντούτοις με ύφος: «Πρέπει να μάθει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του κόσμου». Βέβαια, ο Μπους δεν εννοούσε τις «απαιτήσεις» της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, αλλά της κυβέρνησής του, πράγματα που, όπως φαίνεται, ταυτίζονται πολύ συχνά στο διαστρεβλωτικό «λεξικό» του Λευκού Οίκου...

Ομως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε χτες κάτι άλλο εξίσου ενδιαφέρον. Φρόντισε να τονίσει - μιλώντας σε δημοσιογράφους... - την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Ζιανγκ Ζεμίν. Ο Τζ. Ου. Μπους, αποκαλύπτοντας εμμέσως τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του απ' την «απροθυμία» του Πεκίνου να ασκήσει τις «αναγκαίες» (κατά την Ουάσιγκτον) ασφυκτικές πιέσεις έναντι της Πιονγιάνγκ, είπε επί λέξει: «Του υπενθύμισα πως έχουμε κοινή ευθύνη να προωθήσουμε το στόχο ...μιας ελεύθερης από πυρηνικά όπλα Κορεατικής Χερσονήσου»!

Το Πεκίνο, πάντως, αρκέστηκε σε μία επιβεβαίωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο Προέδρων...

Η ΛΔ Κορέας προειδοποιεί...

Οι αμερικανικές κινήσεις για αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων των δυνάμεών τους πέριξ της Κορεατικής Χερσονήσου θα μπορούσαν να οδηγήσουν «σε τρομερές πυρηνικές καταστροφές», προειδοποίησε χτες η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA.

«Εάν γίνουν ανεξέλεγκτες οι κινήσεις των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των επιθετικών στρατευμάτων τους, τότε όλη η Κορεατική Γη θα γίνει στάχτη και οι Κορεάτες δε θα γλιτώσουν τρομερές πυρηνικές καταστροφές...», ανέφερε το τηλεγράφημα του KCNA, το οποίο αναμετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επίσης επικαλούμενο ανακοίνωση που εξέδωσε η «Επιτροπή Ειρηνικής Επανένωσης της Πατρογονικής Γης» (βορειοκορεατική κυβερνητική υπηρεσία αρμόδια για την πολιτική προσέγγισης με τη Νότια Κορέα), μετέδωσε πως «η βαριά κατάσταση, κατά την οποία υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ενός νέου πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, δημιουργήθηκε απ' τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές... Ομως η μόνη αντιπαράθεση που υπάρχει είναι εκείνη μεταξύ του κορεατικού έθνους και των ΗΠΑ».

Ανταποκρίσεις πρακτορείων απ' την Πιονγιάνγκ ανέφεραν τις καθημερινές πλέον ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού της πόλης και της άμεσης ανταπόκρισής τους στις σειρήνες συναγερμού. Το δε KCNA μετέδιδε προχτές το υψηλό φρόνημα του στρατού και την ετοιμότητα αντίστασής του στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων σε στρατιωτικές βάσεις...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εν αναμονή του «σεισμού»

Χεβρώνα: πέρα από τις διαρκείς επιχειρήσεις του, από χτες ο Ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας

Associated Press

Χεβρώνα: πέρα από τις διαρκείς επιχειρήσεις του, από χτες ο Ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΑΪΜΠΕΧ.--

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, υποστράτηγος Μοσέ Γιααλόν, δήλωσε χτες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ότι ο επερχόμενος αμερικανικός πόλεμος κατά του Ιράκ «θα είναι ένας σεισμός που θα αναδιαμορφώσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». Ο Γιααλόν εξήγησε πως αν και «περιμένει ιρακινές επιθέσεις στη διάρκεια του πολέμου», ανησυχεί περισσότερο για μια «έξαρση της παλαιστινιακής βίας», οι οποίες, κατά την άποψή του, θέτουν «σημαντικότερο» κίνδυνο, αλλά και τις «πυρηνικές δυνατότητες που αποκτούν χώρες της περιοχής» - μια έμμεση αναφορά στο Ιράν, που το Ισραήλ θα ήθελε να δει να γίνεται ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ...

Οι τοποθετήσεις του υποστρατήγου αντανακλούν τις βλέψεις του Ισραήλ που ελπίζουν σε «αποδυνάμωση» των Αράβων και μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά ενδεχομένως σκιαγραφούν και το τι πρόκειται να συμβεί όσον αφορά στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διαμάχη διαρκούντος του πολέμου: ήδη, και ενώ η πολεμική εμπλοκή ακόμη προετοιμάζεται, οι «προληπτικές» ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη κοστίζουν καθημερινά πολλές ζωές.

Χτες ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «συνέλαβε δύο επίδοξους βομβιστές» της οργάνωσης «Ισλαμικός Τζιχάντ» ανάμεσα στη Νάμπλους και την Τούλκαρεμ, που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν μια ζώνη γεμάτη εκρηκτικά «που βρισκόταν κρυμμένη σε μια σακούλα σκουπιδιών σε τζαμί στην Ταϊμπέχ», βόρεια του Τελ Αβίβ. Οι πληροφορίες που διέρρεε χτες η Σιν Μπετ, η ισραηλινή μυστική υπηρεσία, και δημοσίευσε η «Χα' αρέτζ», λένε πως οι δύο μαχητές της οργάνωσης επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν τη ζώνη για επίθεση αυτοκτονίας χτες ή σήμερα, Σάββατο.

Νωρίτερα χθες, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα «μέλος της Χαμάς» που αρνήθηκε να σταματήσει σε μπλόκο στην Ταϊμπέχ. Ωστόσο η «Χα' αρέτζ» δεν ήταν σε θέση να κρίνει αν ήταν έτσι τα πράγματα ή αν «ήταν αθώος διερχόμενος».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ξανά, σε κατάσταση συναγερμού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η τρομοκρατική απειλή πλανάται για άλλη μία φορά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία στιγμή χρονικά κατάλληλη... Οι πιέσεις των ΗΠΑ προς φίλους και εχθρούς για τον πόλεμο κατά του Ιράκ κορυφώνονται, όπως ακριβώς κορυφώνονται και οι προετοιμασίες για αντιπολεμικά συλλαλητήρια στις 15 Φλεβάρη και εντός της αμερικανικής επικράτειας.

Χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εντός 24 ωρών και για διάστημα δύο εβδομάδων τίθενται σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου απειλής», υπό το φόβο ενδεχόμενου νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, δηλαδή, στο πορτοκαλί, στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, μιας πεντάβαθμης συνολικά κλίμακας.

Επιπροσθέτως, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επικαλούμενοι συγκλίνουσες κατά το περιεχόμενο εκθέσεις διάφορων μυστικών υπηρεσιών, συμπεραίνουν ότι πιθανότατα επίκειται η εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων, με χημικά, βιολογικά όπλα, ακόμη και με πυραύλους που θα εκτοξευτούν από γειτονική χώρα στο έδαφος των ΗΠΑ! Αναφορικά με τις γειτονικές χώρες, δεν είναι άλλες από τον Καναδά, την Κούβα και το Μεξικό...

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξάλλου, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά για τη συνεχώς αυξανόμενη απειλή για τρομοκρατική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί πολίτες ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν κινδύνους από οργανώσεις, όπως το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Πάντως, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάποιος συγκεκριμένος λόγος που επέβαλε την έκδοση μιας τέτοιας προειδοποίησης και δε γίνεται επίσης καμία αναφορά στο Ιράκ.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Αγνοείται» αεροσκάφος που μετέφερε υπουργό

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Το μικρό αεροσκάφος που μετέφερε τον Κολομβιανό υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Χουάν Λουίς Λοντόνο και άλλα πέντε άτομα, «εξαφανίστηκε» την Πέμπτη το βράδυ από τα ραντάρ, λίγο μετά την απογείωσή του από την πόλη Χιραρδότ, 80 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μπογοτά, έγινε γνωστό χτες. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι ενδέχεται να έχει καταπέσει σε περιοχή που ελέγχει η αντάρτικη οργάνωση Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Τα διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ τόνιζαν ότι «οι αντάρτες άνοιξαν πυρ» κατά ελικοπτέρου που μετείχε στις έρευνες για την ανεύρεση του σκάφους, πληροφορία που φυσικά δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθεί. Επίσης δεν είναι δυνατό να διακριβωθεί αν, όπως λένε πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, το αεροπλάνο «καταρρίφθηκε από τους αντάρτες». Πάντως, κυβερνητικές πηγές κάλεσαν τις ένοπλες ομάδες «να βοηθήσουν όπως μπορούν στην έρευνα».

Παράλληλα, χτες, σε μάχες μεταξύ των FARC και του στρατού στην επαρχία Αραούκα, σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Στην περιοχή βρίσκεται ομάδα «πράσινων μπερέδων» του αμερικανικού στρατού η οποία εκπαιδεύει τους άνδρες των κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» κάνει λόγο με δύο χτεσινά της δημοσιεύματα για «μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ» στην Κολομβία, τόσο στρατιωτικά, με την αποστολή δεκάδων ανδρών των ειδικών δυνάμεων ως συμβούλων κι εκπαιδευτών, όσο και οικονομικά, με την παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια προς την Μπογκοτά.

ΡΩΣΙΑ
Ιαπωνικές εδαφικές απαιτήσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Στην πόλη Γιούζνο - Σαχαλίνσκ (Απω Ανατολή) πραγματοποιήθηκε στις 7 του Φλεβάρη μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά των απαιτήσεων της Ιαπωνίας στα νησιά Κουρίλες. Οι μετέχοντες στη διαδήλωση εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις συνεχιζόμενες επιδεικτικές αντιρωσικές ενέργειες της Ιαπωνίας, η οποία έχει κυκλοφορήσει στη ρωσική Απω Ανατολή πολιτικούς γεωγραφικούς χάρτες, στους οποίους ρωσικά εδάφη αναφέρονται ως ιαπωνικά. Την αγανάκτηση των κατοίκων της Απω Ανατολής προκαλεί επίσης η διπλή πολιτική του Κρεμλίνου, που οδηγεί τα πράγματα στη σταδιακή παράδοση των ρωσικών νησιών στην Ιαπωνία. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έστειλε τηλεγράφημα στους μετέχοντες στην κινητοποίηση, στο οποίο χαιρετίζει τους υπερασπιστές «της ρωσικής γης από τις επιβουλές της Ιαπωνίας» και οι οποίοι αντιστέκονται στα σχέδια καταστροφής της Ρωσίας. «Οι πουλημένοι πολιτικοί στη Μόσχα παζαρεύον ανοιχτά τα εδάφη μας. Γι' αυτό, μόνο η ισχυρή αντίσταση του λαού μπορεί να σταματήσει εκείνους που για δολάρια και γιέν είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν την περιουσία που έχει αποκτηθεί με ιδρώτα και αίμα πολλών γενιών των προκατόχων μας, οι οποίοι σπυρί - σπυρί δημιούργησαν τη μεγάλη χώρα. Ολοι οι πραγματικοί πατριώτες της Ρωσίας απορρίπτουν αποφασιστικά τις απαιτήσεις της Ιαπωνίας στα νησιά Κουρίλες. Καταδικάζουμε τη ρωσοϊαπωνική Διακήρυξη, που υπογράφηκε στις 10 Γενάρη στο Κρεμλίνο, στην οποία τίθεται υπό αμφιβολία η υπαγωγή των νησιών Κουρίλων στη Ρωσία. Υποστηρίζουμε σταθερά τις ενέργειές σας προς υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας και θα αγωνιστούμε μαζί σας για τη δίκαιη υπόθεση. Οι Κουρίλες είναι πατροπαράδοτη ρωσική γη! Μαζί θα νικήσουμε!», τονίζεται στο χαιρετιστήριο τηλεγράφημα του Ζιουγκάνοφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ