ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η πολιτική αντιμετώπισης δεν εξαντλείται στα υποκατάστατα

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Α. Κοκκέβη

Τη μεγάλη ανησυχία του Κόμματος, για το θέμα των ναρκωτικών, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντηση που είχε χτες με την πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Α. Κοκκέβη, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επισκέφτηκε την Αλ. Παπαρήγα, προκειμένου να την ενημερώσει για θέματα που αφορούν τον Οργανισμό και γενικά την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας. Η Α. Κοκκέβη έκρινε ικανοποιητικό τον αριθμό των Κέντρων Πρόληψης που υπάρχουν στη χώρα μας, ενώ διαπίστωσε δυσκολία στη δημιουργία κέντρων υποκαταστάτων, λόγω, όπως είπε, των αντιδράσεων των πολιτών στη λειτουργία τους.

Η Αλ. Παπαρήγα, απ' την πλευρά της, τόνισε ότι η απάντηση στο πρόβλημα της εξάπλωσης των ναρκωτικών πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική που να στηρίζεται στην πρόληψη, τη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των χρηστών.

Μια τέτοια στρατηγική δεν μπορεί παρά να έχει κινηματικό χαρακτήρα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, σημειώνοντας, παράλληλα, τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία εξαντλεί την πολιτική της στα όρια της διαχείρισης του προβλήματος, αναγορεύοντας τη χορήγηση υποκατάστατων σε πανάκεια.

Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, δεν υλοποιήθηκε ούτε το 5ετές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών που η ίδια η κυβέρνηση εκπόνησε, αφού για παράδειγμα, από τα 83 κέντρα πρόληψης που προέβλεπε το πρόγραμμα έγιναν μόνο τα 62.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Να μην ξεπουληθεί το Πασαλιμάνι

Παρέμβαση και για τα «Βοτσαλάκια»

Προειδοποίηση στους επίδοξους κερδοσκόπους να κατεβάσουν τα χέρια τους από το Πασαλιμάνι και να μην επενδύσουν σε αυτό απηύθυνε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς-Αναγέννηση», Κώστας Τζατζάνης, τονίζοντας: «Είναι καιρός να πούμε "όχι", να προειδοποιήσουμε και να παλέψουμε τέτοιες θρασείες ενέργειες των ευρωλάγνων "ξεπουληματιών", όπως το ξεπούλημα του Πασαλιμανιού από την "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ" (ΕΤΑ) (σ.σ. θυγατρική του ΕΟΤ στην οποία έχει μεταβιβάσει όλη την ακίνητη περιουσία του για "αξιοποίηση")».

Ο Κ. Τζατζάνης ζητά το θέμα της εκχώρησης από την ΕΤΑ του Πασαλιμανιού σε ιδιώτες να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταγγέλλει, ταυτόχρονα, τη στάση του προέδρου του ΔΣ, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την αποχώρηση από την τελευταία συνεδρίαση, λόγω σοβαρής οικογενειακής ασθένειας, του επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς-Αναγέννηση», έπεισε το Σώμα να μη ληφθεί απόφαση. Ο Κ. Τζατζάνης υπενθυμίζει κείμενο που είχε υπογράψει και διαβάστηκε και κατατέθηκε στο Προεδρείο, στο οποίο επισημαίνεται, ανάμεσα στα άλλα:

«Με βάση ότι η Ζέα είναι δημόσιος χώρος ζωτικής σημασίας για τη φυσιογνωμία και λειτουργία της πόλης του Πειραιά, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει η διαχείρισή του από κανέναν άλλο εκτός από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές της πόλης. Προτείνουμε να ληφθεί απόφαση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο διεκδικεί την ακύρωση της σύμβασης». Ο επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς- Αναγέννηση» καλεί τους αρμόδιους του δήμου να εγγράψουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για τη λήψη απόφασης που να αντιτίθεται σαφώς στο ξεπούλημα και στην αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης και λειτουργίας του Πασαλιμανιού (Μαρίνας Ζέας συμπεριλαμβανομένης...), ή να προβλεφτεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, όπου και να ληφθεί απόφαση και με ονομαστική ψηφοφορία, για να ξέρουν οι Πειραιώτες...

Εξάλλου, στην Επιτροπή του άρθρου 18 με κοινοποίηση στον εισαγγελέα προσέφυγε ο επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς-Αναγέννηση», μετά την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου να επαναλάβει παλαιότερη απόφασή του για το γκρέμισμα κέντρου αναψυχής στη μέση της πλαζ «Βοτσαλάκια», το οποίο χαρακτηρίζεται παράνομο.

«Πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το συνεχιζόμενο τεράστιο σκάνδαλο στα "Βοτσαλάκια"», δήλωσε ο Κώστας Τζατζάνης, προσθέτοντας:

«Η Κίνησή μας προχώρησε στις ενέργειες που είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι η πρώτη φορά που κάνει κοινοποίηση σε εισαγγελέα, για πράξεις της Δημοτικής Αρχής και αυτό το επιβάλλει η πρωτοφανής κοροϊδία που παίζεται στην πλάτη του πειραϊκού λαού. Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για γκρέμισμα την εξουδετέρωσε η Δικαιοσύνη αφού ο δήμαρχος δεν υπεράσπισε τη θέση του δήμου...

Κινητοποίηση για να φύγει η χωματερή

Συλλαλητήριο με αίτημα την απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων και την εφαρμογή των προτάσεων για δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε ακατοίκητες περιοχές, διοργανώνει τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη στις 5 μ.μ. στα Σίδερα Ζοφριάς η «Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής».

Το θανατηφόρο νέφος των αναθυμιάσεων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διαδημοτική Επιτροπή, μεταφέρει στις αυλές μας, μέσα στα σπίτια μας και κυρίως στα πνευμόνια μας ένα κοκτέιλ χημικών ρύπων από ανόργανες και οργανικές ενώσεις, διοξίνες και ραδιενεργά σωματίδια. Το νέφος αυτό, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, σκεπάζει πότε τα Λιόσια, το Ζεφύρι, το Μενίδι, τους Θρακομακεδόνες, το Θριάσιο, τη Φυλή, πότε το Καματερό, την Πετρούπολη, το Ιλιον και φτάνει ακόμα ως το Περιστέρι. Η χωματερή έχει πλέον κορεστεί. Η ρίψη απορριμμάτων γίνεται τώρα ανεξέλεγκτα και εκτός του χώρου της χωματερής και ο όγκος των σκουπιδιών έχει πάρει διαστάσεις βουνού. Η νέα χωματερή που ετοιμάζουν, διογκώνει το πρόβλημα, αφού βρίσκεται στα όρια του Δήμου Φυλής και πλησιάζει περισσότερο το κανάλι πόσιμου νερού του Μόρνου, εξαφανίζοντας το αρχαίο τείχος των Αθηνών.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το εργοστάσιο επεξεργασίας τοξικών και πετρελαϊκών καταλοίπων, που παράνομα ετοιμάζουν, η μονάδα καύσης νοσοκομειακών αποβλήτων, η μετατροπή του ΒΙΟΠΑ σε βιομηχανική ρυπογόνα ζώνη και η λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ρεύματος με καύση μεθανίου από τα σκουπίδια, θα καταδικάσουν την περιοχή μας και τα σπίτια μας σε ξεπούλημα κι εμάς σε θάνατο.

Καλεί επίσης τις δημοτικές αρχές, αντί να είναι υπηρέτες των κυβερνήσεων, να σταθούν στο πλευρό των δημοτών και καταγγέλλει την κυβέρνηση πως με την αδιαφορία της καταδικάζει τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής σε αργό θάνατο.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Συμβασιούχοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών

Την πρόσληψη 235 υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τα τρία νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών, ζητά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών. Με ομόφωνη απόφασή του θα κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα για την έγκριση σύναψης 235 συμβάσεων έργου. Τα άτομα που θα στελεχώσουν τα κέντρα θα απασχοληθούν μέχρι τις 31 Ιούνη, οπότε και λήγει η προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου οι μετανάστες να λάβουν άδεια παραμονής.

Αναλυτική πάντως συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες αναμένεται να γίνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, μετά από σχετικό αίτημα των συμβούλων της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Θ. Παφίλη και Ηλ. Νικολόπουλο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Συνέλευση και στάση εργασίας τη Δευτέρα

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, με παράλληλη στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ., συγκαλεί μεθαύριο Δευτέρα το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ενόψει των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και ΟΥΠΑΕ.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση των μελών του Συνδικάτου συγκαλείται μεθαύριο Δευτέρα στο γήπεδο «Σπόρτιγκ» και από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. δε θα κυκλοφορήσουν τα αστικά λεωφορεία, προκειμένου να προσέλθουν οι οδηγοί της ΕΘΕΛ στη συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ