ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
«Σταματήστε τον πόλεμο, αφοπλίστε τους Αμερικανούς»

Τη συμμετοχή στην αντιπολεμική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ στα Προπύλαια στις 15 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και καλεί σε ανακοίνωση όλους τους Ελληνες ηθοποιούς: Να σταθούν και πάλι μπροστά, να συμβάλλουν στην αφύπνιση των συνειδήσεων, να φωνάξουν δυνατά και καθαρά «Σταματήστε τον πόλεμο, αφοπλίστε τους Αμερικανούς».

Καταθέτοντας οι ηθοποιοί στην ανακοίνωση τα δικά τους ερωτηματικά για το βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που προετοιμάζεται στο Ιράκ επισημαίνουν:

Ποιος θα σταματήσει επιτέλους αυτούς τους πειρατές που με διάφορα προσχήματα σκοτώνουν ανθρώπους, ισοπεδώνουν πόλεις, τρομοκρατούν την ανθρωπότητα και ασελγούν κατά του πολιτισμού; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να...«σώζουν» τους λαούς σκοτώνοντάς τους; Ποιος τους διόρισε «προστάτες» της παγκόσμιας ειρήνης, αυτούς τους αιμοσταγείς πολεμοκάπηλους, αυτούς τους απολίτιστους γκάνγκστερ που δολοφονούν άμαχους για μια χούφτα δολάρια;

«Τους διόρισε η συνενοχή κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η ανοχή κάποιων άλλων, ο φόβος, η αδιαφορία, ο ραγιαδισμός όσων έχασαν την πίστη τους στη δύναμη των λαών» τονίζει το σωματείο και συμπληρώνει, καταλήγοντας: Αυτή τη δύναμη οφείλουμε να ξαναβρούμε. Η ιστορία και ο πολιτισμός, η εθνική κληρονομιά, τα μνημεία, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, το αύριο των παιδιών, είναι αξίες για τις οποίες έχει νόημα ο αγώνας, οι θυσίες, το όραμα.

Στη μάχη για τα Προπύλαια

Ανεβαίνει το θερμόμετρο των προετοιμασιών ενόψει του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) το Σάββατο 15/2 στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καθώς και για την πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή και την αμερικανική πρεσβεία. Ηδη τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει μαζικοί φορείς όπως η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και το ΠΑΜΕ.

Με ανακοίνωσή της η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» τονίζει: «Με τα παραπάνω ως δεδομένα, άρχισαν οι προετοιμασίες προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση των εργαζομένων. Να δοθεί ηχηρή η λαϊκή απάντηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. Να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να συνδράμει τους ΝΑΤΟικούς με βάσεις, προσωπικό και λιμάνια. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να επιστρέψουν στην Ελλάδα προσωπικό και φρεγάτες "που υπηρετούν" στο εξωτερικό».

Προσυγκεντρώσεις

Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι ακόλουθες προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο, στις 11 π.μ:

- Στην Ομόνοια συγκεντρώνεται η νεολαία και τα συνδικάτα.

- Στις στήλες Ολυμπίου Διός συγκεντρώνονται οι ανατολικές, νοτιανατολικές και νότιες συνοικίες της Αθήνας, όπως και το 2ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

- Στο Μουσείο συγκεντρώνονται οι βόρειες και δυτικές συνοικίες μαζί με την Α΄ Περιφέρεια Αθήνας.

Από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα θα λειτουργεί καθημερινά στα Προπύλαια κιόσκι της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Θα παρέχεται ενημερωτικό υλικό για τις δραστηριότητες και τους στόχους της «Δράσης», όπως φυσικά και για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στα Προπύλαια.

Μηχανοκίνητη πορεία και πικετοφορία

Την Τετάρτη στις 6 μ.μ. ΕΕΔΥΕ, «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία από την Ομόνοια προς το Πεντάγωνο

Την Παρασκευή στις 5 μ.μ. ΕΕΔΥΕ και «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνουν πικετοφορία από την Ομόνοια (τόπος συγκέντρωσης το κατάστημα «Hondos») στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την ενημέρωση του αθηναϊκού λαού για το συλλαλητήριο της επομένης.

Πληθαίνουν οι συμμετοχές

Ολο και περισσότεροι μαζικοί φορείς του συνδικαλιστικού και του λαϊκού κινήματος δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη στα Προπύλαια, ενώ, ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να δηλώσουν μαζικά παρών.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βγουν μαζικά στους δρόμους για να διαδηλώσουν «ενάντια στο νέο εφιάλτη που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές».

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες που έχουν οι άνθρωποι των Τεχνών και του Πολιτισμού, καλούμε τα μέλη του συλλόγου και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, σε αγωνιστική απάντηση των βρώμικων σχεδίων που εξυφαίνονται σε βάρος της ανθρωπότητας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους υποτελείς της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Συμμετέχουμε δυναμικά στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, καλούμε το Σάββατο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου».

Αντιπολεμικό κάλεσμα απευθύνουν οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, προς όλους τους συναδέλφους τους με το σύνθημα «Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, Ζήτω η φιλία των λαών».

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ, Βόρειας Αττικής και Μεσογείων, καλούν τα μέλη τους και όλους τους αντιστασιακούς να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ