ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΝΑΤΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολεμική «διελκυστίνδα»

ΠΑΡΙΣΙ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΓΚΥΡΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι εσωτερικές διαμάχες στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τον πόλεμο με το Ιράκ και την «άμεση ενίσχυση» της Τουρκίας από πλευράς του βορειοατλαντικού συμφώνου: από τη μια η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο επιμένουν ότι «δεν έχει έρθει η ώρα» να προωθηθεί το πολεμικό υλικό που ζητεί η Αγκυρα, ενώ από την άλλη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες επείγονται να το αποστείλουν.

Η Ολλανδία αργά χτες βράδυ παρενέβη στη διαμάχη παίρνοντας το μέρος της αμερικανοβρετανικής άποψης ανακοινώνοντας, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι στέλνει «συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων "Patriot"» στην Τουρκία, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Και αυτό την ώρα που ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Μισέλ Αλιό - Μαρί, επέμενε ότι η κίνηση είναι «πρόωρη», με το σκεπτικό πως «οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται», κατά δηλώσεις του στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων. Οι «λογαριασμοί» αναμένεται να λυθούν τη Δευτέρα, όταν το Παρίσι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο ή, κατά τη διατύπωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρόμπερτσον, θα «εκφράσει σιωπηρή διαφωνία» αφήνοντας την αποστολή ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία (αεροσκαφών AWACS και "Patriot") να γίνει «αυτόματα». Γαλλικοί και γερμανικοί διπλωματικοί κύκλοι «αρνούνταν», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», να αποκαλύψουν ποια θα είναι η στάση τους τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός Νίκολας Μπερνς, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δίνοντας χτες τον τόνο, είπε πως «η υποστήριξη της Τουρκίας είναι κατηγορική προσταγή [...] είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ [...] έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε».

Οι ΗΠΑ πάντως δεν κόπτονται μόνο για την «ασφάλεια» της Τουρκίας αλλά και τον έλεγχό της: Χτες ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους για το Ιράκ, ο γνωστός «μπαλαντέρ»Ζαλμάι Χαλιλζάντ, προειδοποίησε ξερά την Αγκυρα να μη διανοηθεί καν μια εισβολή στο Βόρειο Ιράκ: «Κάθε ένοπλη ενέργεια στο Ιράκ πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συνασπισμένης διοίκησης», είπε. Η δήλωση έχει ειδικό βάρος, με δεδομένες τις αναφερόμενες χτες «κάθετες διαφωνίες» ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ για το μέλλον του θυλάκου, καθώς οι Τούρκοι στρατηγοί απειλούν να εισβάλλουν αν ιδρυθεί Κουρδικό κράτος - πράγμα που θα ξυπνούσε τον αλυτρωτισμό της τουρκικής κουρδικής μειονότητας των 12 εκατομμυρίων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Το κόστος του πολέμου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πολύ υψηλό, ίσως και καταστροφικό, ενδέχεται να είναι το κόστος του πολέμου, τουλάχιστον για τη Βρετανία, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, αλλά και η εμπεριστατωμένη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Ενας πόλεμος στο Ιράκ θα κόστιζε στη Βρετανία περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια και, σε περίπτωση διατήρησης στη χώρα μιας στρατιωτικής δύναμης μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, πολλά επιπλέον δισεκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), που ήρθε στο φως της δημοσιότητας χτες.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν ποσό περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων στερλινών, εάν γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να διατηρηθεί μια διεθνής δύναμη στο Ιράκ από περίπου 200.000 στρατιώτες το κόστος θα ανερχόταν στα περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Διευκρινίζεται ότι ο Μαρκ Στρόκερ, οικονομολόγος του IISS, αρμόδιος για αμυντικά θέματα, βασίζει τις εκτιμήσεις του που διατυπώνονται στην έκθεση, στην υπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί μία εκστρατεία παρόμοια με αυτήν του πολέμου του Κόλπου, το 1991, όμως εάν ο πόλεμος παραταθεί του ενός μηνός με επιπλοκές, όπως το αν υπάρξει ανταρτοπόλεμος στις πόλεις, τότε το κόστος τους θα εκτιναχτεί στα ύψη, με ολέθριες πιθανά συνέπειες για τη βρετανική οικονομία.

Το συνολικό κόστος για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι μειωμένο κατά το ήμισυ από αυτό του 1991 επειδή θα υπάρξει μια πολύ μικρότερη στρατιωτική δύναμη από αυτή πριν από 12 χρόνια, που κόστισε στις ΗΠΑ 61 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Στρόκερ πρόβλεψε ότι ένας παρόμοιος πόλεμος θα κόστιζε αυτή τη φορά περί τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος οικονομολόγος εκτιμάει πως μία ειρηνευτική δύναμη από περίπου 50.000 άνδρες θα κοστίσει γύρω στα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και μία δύναμη από περίπου 200.000 άνδρες γύρω στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε προχθές ότι η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου για έναν πιθανό πόλεμο στο Ιράκ έχει ήδη κοστίσει γύρω στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ετοιμοι για μάχη...

ΣΟΦΙΑ.--

Οπως αναμενόταν η βουλγαρική κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, απάντησε θετικά χτες στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για χρήση του εναέριου χώρου και της στρατιωτικής υποδομής της. Επίσης συμφώνησε να αποστείλει εκστρατευτικό σώμα 150 αντρών εκπαιδευμένων στη χημική, βιολογική και ραδιολογική προστασία, για τις ανάγκες της πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ντίμιταρ Τσόνεφ, η κυβέρνηση θα προτείνει στη Βουλή να χορηγήσει άδεια χρήσης του εναέριου χώρου και εγκατάστασης μέχρι δεκαοχτώ πολεμικών αεροπλάνων υποστήριξης στην αεροπορική βάση του Σαράφοβο. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικές πηγές, οι ΗΠΑ αρνούνται να προσδιορίσουν τη χώρα στην οποία θα σταλεί το εκστρατευτικό σώμα που ετοιμάζει η Βουλγαρία για την επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ