ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΡΕΝΤΕΡ - ΣΙΡΑΚ - ΜΠΛΕΡ
Μανιφέστο των πολυεθνικών για τα εργασιακά

Μανιφέστο των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, των απαιτήσεών τους και των μακροπρόθεσμων σχεδίων τους αποτελεί η επιστολή Σρέντερ-Σιράκ-Μπλερ προς τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κ. Σημίτη, που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής». Στο ίδιο φύλλο, οι συνεντεύξεις του γενικού γραμματέα των ευρωπαίων βιομηχάνων, Φιλίπ Ντε Μπουίκ, και του γγ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), Εμίλιο Καμπάλιο, ολοκληρώνουν το παζλ των αντιδραστικών και αντεργατικών στόχων, που προωθούν οι κοινωνικοί εταίροι.

Η απόλυτη ομοφωνία των τριών ηγετών των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, για την προώθηση της «ανταγωνιστικότητας» σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και η συνακόλουθη δέσμευση των εκπροσώπων της εργοδοσίας μαζί και της εργατικής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών στη στρατηγική της Λισαβόνας, καταρρίπτουν τους μύθους περί «νεοφιλελεύθερης» και «σοσιαλδημοκρατικής» αντιπαράθεσης στη διαδικασία της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι η ηγεσία των πολυεθνικών της Ευρώπης πάει χέρι χέρι με την ηγετική ομάδα της ΣΕΣ, την πολιτική της οποίας με ζήλο και στον τόπο μας προωθούν οι γνωστές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Με την επιστολή τους οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας ζητούν να προωθηθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής νέα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ο τρόπος μάλιστα που διατυπώνονται τα «καθήκοντα» που έχει χρεωθεί η Ελληνική Προεδρία δεν αφήνει περιθώρια να παρερμηνευτεί ο χαρακτήρας των μέτρων: «Οταν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις - σημειώνουν οι ηγέτες των τριών κρατών - θα πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να διατηρήσει τη θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαστήριο ρυθμιστικών πειραματισμών, οι οποίοι αυξάνουν το κόστος ή το βάρος στην εργοδοσία».

Στα πλαίσια αυτά, απαιτείται η «κατάργηση φραγμών», μέσα από την «ταχύτερη απλούστευση και μείωση των βαρών που φέρουν οι επιχειρήσεις», τις οποίες, μάλιστα, «η Επιτροπή προτού υιοθετήσει προγράμματα, θα πρέπει να συμβουλεύεται σοβαρά...». Αντίστοιχα για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών, «θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της βιομηχανίας και σε όλα τα προγράμματα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας». Στα παραπάνω προστίθεται η απελευθέρωση των αγορών, ιδιαίτερα της ενέργειας και των αερομεταφορών αλλά και η αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας.

Αποκωδικοποιώντας την πολιτική γραμμή των τριών ηγετών, ο γγ των Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών και Εργοδοτών (UNICE), Φιλίπ Ντε Μπουίκ, υπογραμμίζει ότι «η ανταγωνιστικότητα είναι θέμα-κλειδί για την Ευρώπη». Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής εργοδοσίας επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην αγορά εργασίας, που «πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να βρίσκουν πιο εύκολα εργασία και οι εργοδότες να μπορούν να προσλαμβάνουν και με βραχυπρόθεσμες προοπτικές...». Μάλιστα, προκλητικά, χρεώνει την ανεργία, όχι στο άθλιο εκμεταλλευτικό σύστημα που εκπροσωπεί, αλλά στους ίδιους τους εργαζόμενους που διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβής. «Το κόστος της εργασίας - σημειώνει - είναι πολύ υψηλό. Για όσο διάστημα, οι "επιπλέον χρεώσεις", όπως οι εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης, παραμένουν στα σημερινά επίπεδα και όσο τα σωματεία ζητούν αυξήσεις των μισθών χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας στην Ευρώπη, η ανεργία θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα».

Την αφοσίωσή του στη στρατηγική της Λισαβόνας επιβεβαιώνει όμως και ο γγ της ΣΕΣ, Εμίλιο Καμπάλιο, ο οποίος ξεκαθαρίζει: «Οι στόχοι της Λισαβόνας δεν αλλάζουν...». Ερωτηθείς για την ευελιξία, με τη στόφα του δήθεν ρεαλιστή, θα επιχειρηματολογήσει υπέρ των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις σημειώνοντας: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η αγορά εργασίας αλλάζει συνεχώς, μαζί με την οικονομία και τους νέους τομείς που εμφανίζονται. Συνεπώς αλλάζει και η φύση της εργασίας. Δεν είμαστε αντίθετοι με την αλλαγή, αλλά πιστεύουμε ότι απαιτείται διαχείριση και διακυβέρνηση της αλλαγής». Η ΣΕΣ, λοιπόν, δεν είναι αντίθετη στις ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά ως γνήσιος εκπρόσωπος των εργοδοτικών συμφερόντων μέσα στο εργατικό κίνημα έχει αναλάβει - όπως ο Καμπάλιο ομολογεί - να «διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εργοδότες για την επίτευξη μιας συλλογικής συμφωνίας, ώστε να ρυθμιστεί η μερική απασχόληση ή η τηλε-εργασία». Αν όλα αυτά σας θυμίζουν και ΓΣΕΕ, μην απορείτε, από το ίδιο νερό πίνει όλη η εργοδοτική γραφειοκρατία, εγχώρια και ευρωπαϊκή.


ΑΔΕΔΥ
Φτηνή απόπειρα αποκλεισμού συνδικαλιστή

Την αγανάκτηση των δημοσίων υπαλλήλων της Λήμνου για την άρνηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ να καλύψει τα έξοδα του μέλους της Μ. Βορτελίνου, ο οποίος είχε κληθεί να μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στις 7 του Φλεβάρη, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ. Σε πείσμα, βέβαια, των κυβερνητικών συνδικαλιστών, ο Μ. Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γι' αυτό «ενοχλητικός», πήγε στο νησί με δικά του έξοδα και συμμετείχε στη συγκέντρωση.

«Οπως πληροφορηθήκαμε, η ΑΔΕΔΥ, με πρόσχημα τη μη έγκαιρη ειδοποίηση, αδυνάτισε να καλύψει τη συγκέντρωσή μας με μέλος της ΕΕ», τονίζει το Νομαρχιακό Τμήμα στην ανακοίνωση - καταγγελία του και προσθέτει: «Το γεγονός αυτό μας προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και έντονη δυσφορία, διότι πολύ έγκαιρα, από την Παρασκευή 31/1/2003 εστάλη με ΦΑΞ σχετικό έγγραφο το οποίο η ΑΔΕΔΥ αγνόησε.

Μετά από αυτά η συγκέντρωση όλων των δημοσίων υπαλλήλων του νησιού καταδίκασε έντονα αυτή την αθλιότητα σε βάρος μας. Βέβαια κατανοούμε ότι η η τακτική της ΑΔΕΔΥ δεν είναι μια απλή παράλειψη, αλλά μια συνειδητή ενέργεια που έχει σχέση με την εξάρτηση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου που αντιμετωπίζει η ΑΔΕΔΥ το ίδιο το τμήμα της, είναι το αίτημα που επαναδιατυπώνει, αυτό για την οικονομική ενίσχυση που δικαιούται από την ΕΕ και την αποστολή του τροποποιημένου κανονισμού λειτουργίας των Νομαρχιακών Τμημάτων!

Στη συγκέντρωση, που έγινε την Παρασκευή στη Μύρινα και ήταν από τις μαζικότερες που έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Λήμνο, ο Μ. Βορτελίνος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, απάντησε στα ερωτήματα των εργαζομένων και επισήμανε ότι τα προβλήματα θα αναπαράγονται και θα πολλαπλασιάζονται με την πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε ότι απαιτείται ενότητα και δράση των εργαζομένων στο δημόσιο σε ταξική κατεύθυνση.

Το γεγονός της μη κάλυψης της μετακίνησης του συνδικαλιστή στη Λήμνο από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλθηκε στη συγκέντρωση και από τον Θ. Σούρη, πρόεδρο του Τμήματος.

Η πάλη της εργατικής τάξης και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Σύσκεψη - συζήτηση της ΚΟ Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος με ομιλητή τον Κ. Παρασκευά

Κάλεσμα προς όλες τις εργάτριες και τους εργάτες του εργοστασίου SEX FORM απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος του ΚΚΕ για να πάρουν μέρος στη σύσκεψη - συζήτηση που οργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο Ιλίου, την Πέμπτη 13 Φλεβάρη και ώρα 3 μ.μ.

Στη σύσκεψη, στην οποία ομιλητής θα είναι ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα γίνει συζήτηση για την πάλη της εργατικής τάξης και την προοπτική της, για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Ανάμεσα στα θέματα της συζήτησης θα γίνει αναφορά στην επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ και τις συνέπειές της, τα νέα αντεργατικά μέτρα που δρομολογούνται κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και στην ανάγκη οργάνωσης της εργατικής τάξης και συμμαχίας της με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την οικοδόμηση ενός λαϊκού μετώπου.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ
Πανελλαδική απεργία στις 20 Μάρτη

Πανελλαδική απεργία στις 20 Μάρτη 2003 θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά, στις επιχειρήσεις της COCA - COLA, με βασικό αίτημα την καθιέρωση του 35ωρου. Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε στη Συνδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το Σάββατο 8 Φλεβάρη.

Στη συνδιάσκεψη συζητήθηκε και εγκρίθηκε η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα στην Coca - Cola για την πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στην πολυεθνική τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ της επιλογής του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΟΕΕΠ να διεκδικηθεί αρχικά η εφαρμογή του 35ωρου στην ισχυρότερη εταιρία του κλάδου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε επίσης με την προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων του κλάδου με στόχο να υποχρεωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα να εγκαταλείψει τη διεκδικητική του πολιτική. Εκφράστηκε ακόμα αυστηρή κριτική στη ΓΣΕΕ για την απουσία της από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, παρόλο που είχε προσκληθεί, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό, για άλλη μια φορά διάσταση λόγων και έργων. Η ΓΣΕΕ, ως γνωστό, υποστηρίζει φραστικά την καθιέρωση του 35ωρου.

Τέλος η Συνδιάσκεψη κατήγγειλε τη σχεδιαζόμενη επίθεση ενάντια στο λαό του Ιράκ και απαίτησε την πλήρη απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτόν.

Σύσκεψη στην Πάτρα

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας καλεί σε σύσκεψη που διοργανώνει την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με θέματα το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη και την 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε το ΠΑΜΕ στις 20 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ