ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο παντού...

«Βυσσινόκηπος» με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Βυσσινόκηπος» με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

«Πουθενά, πουθενά, πουθενά» τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβαίνει το Σάββατο στον «Τεχνοχώρο Υπό Σκιάν». Πρόκειται για σύγχρονο έργο ποιητικής διάθεσης, που προκύπτει από την επεξεργασία των αυτοσχεδιασμών δυο ηθοποιών. Κινείται ιδιόρρυθμα μεταξύ της ατμόσφαιρας των δημοτικών τραγουδιών και της σημερινής μεταμοντέρνας αισθητικής. Η παράσταση της θεατρικής ομάδας «Φιλιατρό» είναι ένα σύνθετο ποιητικό θεατρικό κείμενο για δυο γυναίκες, με συγγραφέα τον Ι. Μεντέ. Δυο γυναίκες κάνουν τις καθημερινές δουλιές μιλώντας στο ποιητικό ύφος άλλων εποχών, ενώνοντας το αρχέγονο γυναικείο πρότυπο με την καθημερινότητα. Η σκηνοθεσία είναι του Βίκου Ναχμία, τα σκηνικά-κοστούμια της Μαρίας Κονομή. Παίζουν: Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Δυώνη Κουρτάκη.

  • Ξεκίνησαν χτες, στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ. Ενα σπουδαίο έργο, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις. Ενας παραλληλισμός του κύκλου της χαράς και του πόνου, της ελπίδας και απελπισίας, μέσα στο μικρόκοσμο της οικογένειας. Ο Βυσσινόκηπος είναι σύμβολο του τέλους μιας εποχής, όπου οι μεγαλογαιοκτήμονες απειλούνται από τους ανερχόμενους αστούς. Η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη, τα κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη. Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Δημήτρης Αστεριάδης, Βίκυ Βολιώτη, Αρτο Απαρτιάν, Μανόλης Γιούργος, Γιάννα Νικολοπούλου, Περικλής Βασιλόπουλος, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Φαλελάκης, Βίβιαν Κοντομάρη, Γιάννα Παπαγεωργίου.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κάνει πρόβες στα μονόπρακτα του Χρήστου Χαρτοματσίδη «Η έξοδος μετά τις 6.30 απαγορεύεται» και «Το ασανσέρ». Τα μονόπρακτα αφορούν στον εγκλεισμό, είτε σε «χώρους Υγείας» είτε στην «κοινωνική νόρμα» με στερεότυπα και συμπεριφορές που δεσμεύουν την ελευθερία λόγου και συμβάλλουν στη δημιουργία ελαστικών συνειδήσεων. Ο λόγος σκληρός, συμβάλλει στην κατάδειξη της αρνητικής μορφής αυτών των συμπεριφορών. Η σκηνοθεσία είναι του Ηλία Φραγκάκη, τα σκηνικά του Ανδρέα Σαραντόπουλου, τα κοστούμια της Ασης Δημητρολοπούλου και η μουσική του Γιάννη Αγγελοθανάση. Παίζουν: Παναγιώτης Σταματόπουλος, Δήμητρα Καλπάκη, Στέλλα Φάιτ, Κοσμάς Χειράκης, Νίκος Ντάλας, Στάθης Στρατηγάκης και Μαρία Παπαδοπούλου. Η πρεμιέρα θα δοθεί στα μέσα Μάρτη στην Κομοτηνή και το έργο θα παρουσιαστεί σε πόλεις της Θράκης. Συνεχίζονται οι πρόβες του ΔΗΠΕΘΕ και για να παρουσιάσει ένα «θεατρικό δρώμενο» σε μπαρ της πόλης. Πρόκειται για έναν μονόλογο από το έργο της Κωστούλας Μητροπούλου «Η νταλίκα», ο οποίος συνοδεύεται με ποιήματα του Οσκαρ Ουάιλντ. Ο μονόλογος θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Παπασταμάτη και κοστούμια της Ασης Δημητρολοπούλου. Παίζουν: Φιλοποίμην Ανδρεάδης και Ελίζα Μαραγκού.
Ελληνικές ταινίες στη Γαλλία

«Δεκαπενταύγουστος» του Κ. Γιάνναρη
«Δεκαπενταύγουστος» του Κ. Γιάνναρη
Με την προβολή 19 επιλεγμένων ταινιών θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το «3ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου» (5-18/3), με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, της Γαλλικής Εταιρείας Σκηνοθετών και Παραγωγών (ARP) και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Από τις 19 ταινίες που θα προβληθούν σε α' προβολή στο Παρίσι, με γαλλικούς υπότιτλους, οι έξι είναι ταινίες μικρού μήκους, ενώ στην πρεμιέρα του αφιερώματος, θα προβληθεί η ταινία του Χρήστου Δήμα «Οι ακροβάτες του Κήπου».

Οι υπόλοιπες ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν είναι: «Αιώνιος φοιτητής» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη (2001), «Brazilero» του Σωτήρη Γκορίτσα (2001), «Lilly's Story» του Ροβήρου Μανθούλη (2002), «Ο 7ος ήλιος του έρωτα» του Βαγγέλη Σερντάρη (2001), «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου» της Πένης Παναγιωτοπούλου (2002), «Δεκαπενταύγουστος» του Κώστα Γιάνναρη (2001), «Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού (2002), «Θα το μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου (2002), «Το τάμα» του Ανδρέα Πάντζη (2001), «Αλεξάνδρεια» της Μαρίας Ηλιού (2001), «Βαρέθηκα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2002) και «Εφήμερη Πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη (2000).

Οι μικρού μήκους είναι: «Με θυμάσαι» του Αλέξη Αλεξίου (2001), «Αμέρικα» του Σάββα Καρύδα (1999), «Χάρτινοι Αετοί» της Σταυρούλας Θεοδωράτου (2002), «See no evil» του Αρη Μπαφαλούκα (2002), «Contra - tempo» της Ηρώς Σιαφλιάλη (2002) και «Chemical σχέσεις» του Αλέξανδρου Αριστόπουλου (2002).

Για τα ισλαμικά τεμένη

«Τα Τεμένη της Θράκης - Εισαγωγή στην αισθητική του Ισλάμ», τιτλοφορείται η πλούσια εικονογραφημένη μελέτη του ιστορικού της Τέχνης, επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης, Μάνου Στεφανίδη, (εκδόσεις «Μίλητος»). Ο μελετητής κάνει μια γενικότερη -αισθητική, ιστορική, θρησκειολογική - πολιτιστική- προσέγγιση στην τέχνη του Ισλάμ, με αναφορές για τους Σουνίτες, Μπεκτασήδες, Σουφιστές, Σιίτες και την αρχιτεκτονική τους.

Οι Αραβες, ο Αριστοτέλης, ο Μεβλανά, ο Πλωτίνος, η Αγία Σοφία και το «Μπλε Τζαμί», η Κόρδοβα, η Αλάμπρα, η Θράκη των βυζαντινών ναών και των μουσουλμανικών τζαμιών, αντανακλούν τις βασικές κοσμοθεωρητικές αποκλίσεις, αλλά και τις συγκλίσεις, μεταξύ των πολιτισμών, καθώς οι ίδιοι «τρόποι» ίσχυαν στο Βυζάντιο -μήτρα πολλών πολιτιστικών γνωρισμάτων του Ισλάμ- αλλά και στην Ινδία.

Τα τεμένη της Θράκης αποτελούν πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον 16ο και τον 17ο αιώνα ως σήμερα, στην Ασία και την Ευρώπη. Πρόκειται για μνημεία που βοηθούν στην κατανόηση της πολυσύνθετης εποχής η οποία τα παρήγαγε. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η μελέτη και αξιοποίηση αυτών των μνημείων αποτελούν υποχρέωση όχι μόνο των μουσουλμάνων πιστών, των ερευνητών της συγκεκριμένης περιοχής ή της μουσουλμανικής τέχνης, αλλά και της ελληνικής πολιτείας ευρύτερα. Πόσο μάλλον, που η Θράκη υπήρξε πανάρχαια κοιτίδα συνάντησης ή και όσμωσης διαφορετικών πολιτισμικών συνόλων».

Εικαστικά και λογοτεχνία

Είκοσι έργα σε λάδι με θέμα τη γυναικεία μορφή, παρουσιάζει ο Στάθης Ανδρουτσάκης στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χτες στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά «αισθησιασμός και μυστήριο, λάμψη και τρυφερότητα, λυρισμός και ρωμαλεότητα, τόλμη και λακωνικότητα μάς μεταδίδουν οι βηματισμοί, οι μεταθέσεις, οι κινήσεις και οι στάσεις των σωμάτων του, που πολιορκούνται από ένα φως διεισδυτικό και ταυτοχρόνως περιθάλπον». Διάρκεια έκθεσης έως τις 28/2.

Το νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου, «Νάρκισσοι και Κανίβαλοι» (εκδόσεις «Καστανιώτη») θα παρουσιαστεί στις 17/2 (7.30μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Μούσσες» (7ος όροφος), του πολιτιστικού συγκροτήματος «Artower Agora» (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος πλατεία). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Ανδρέας Μήτσου, Κώστας Καναβούρης. Σε μια προσπάθεια εικαστικής απόδοσης του θέματος του βιβλίου, στην γκαλερί (8μ.μ.) θα παρουσιαστεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής των: Τ. Καμπάνη, Σ. Κατσιρέα, Μ. Κελαϊδή, Ν. Κόνιαρη, Μ. Κυριαζοπούλου, Γ. Λαναρά, Β. Παπαδαντωνάκη και Γ. Σκαρβέλη. Διάρκεια έκθεσης έως 1/3.

«Εθνικού Υμνου» βιβλίο - cd

Οι εκδόσεις «ΚΟΕΝ» κυκλοφόρησαν σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - αγγλικά) όλο το -ντοκιμαντερίστικης σεναριακής δομής- κειμενικό (θεωρητικό, ιδεολογικοαισθητικό, δραματουργικό, σκηνοθετικό, υποκριτικό) και ηχητικό (μουσική, ήχοι) υλικό της πολύ ενδιαφέρουσας, επίκαιρης θεματολογικά, πειραματικής παράστασης με τίτλο «Εθνικός Υμνος», σε κείμενα - σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Θυμίζουμε ότι η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε από το θίασο «Διπλούς Ερως» τις δύο προηγούμενες θεατρικές περιόδους και διακρίθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν».

Η έκδοση περιλαμβάνει τον εικονογραφημένο τόμο, με τίτλο «Εθνικός Υμνος (Η σκηνοθεσία ως δραματουργία -Ενα θεώρημα για την ομαδικότητα)» (335 σελίδες) και ένα cd με τη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού για την παράσταση, με τίτλο «Good quality memories at a price you can afford».

Εργα Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι και Σκαλκώτα θα παρουσιάσει το «Νέο Κουαρτέτο Κυδωνιάτης», την Κυριακή (16/2, 7.30μμ), στη Σπάρτη (ξενοδοχείο «Sparta In»). Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τους μουσικούς Χρήστο Κολοβό (α' βιολί), Γιάννη Αιγυπτιάδη (β' βιολί), Βαγγέλη Καραφαντή (βιόλα) και Μαρία Κολοβού (τσέλο). Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.

Πέθανε το Σάββατο και κηδεύτηκε χτες από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, σε ηλικία 87 ετών, ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας και διπλωμάτης Αγγελος Βλάχος. Ο Αγ. Βλάχος εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1945, δημοσιεύοντας τις προσωπικές του αναμνήσεις από το Αλβανικό Μέτωπο. Αργότερα έγραψε ιστορικά αφηγήματα με «πρωταγωνιστές» προσωπικότητες, όπως ο Περικλής, ο Ξέρξης, ο Αλκιβιάδης (είναι ίσως το σπουδαιότερο έργο του), ο Χριστός, κ.ά. Ηταν πολυγραφότατος και έγραφε και μετέφραζε σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του. Το τελευταίο του βιβλίο, «Αποφοίτηση 1974», εκδόθηκε όταν ήταν 85 ετών. Το 1985 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ