Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τα ισλαμικά τεμένη

«Τα Τεμένη της Θράκης - Εισαγωγή στην αισθητική του Ισλάμ», τιτλοφορείται η πλούσια εικονογραφημένη μελέτη του ιστορικού της Τέχνης, επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης, Μάνου Στεφανίδη, (εκδόσεις «Μίλητος»). Ο μελετητής κάνει μια γενικότερη -αισθητική, ιστορική, θρησκειολογική - πολιτιστική- προσέγγιση στην τέχνη του Ισλάμ, με αναφορές για τους Σουνίτες, Μπεκτασήδες, Σουφιστές, Σιίτες και την αρχιτεκτονική τους.

Οι Αραβες, ο Αριστοτέλης, ο Μεβλανά, ο Πλωτίνος, η Αγία Σοφία και το «Μπλε Τζαμί», η Κόρδοβα, η Αλάμπρα, η Θράκη των βυζαντινών ναών και των μουσουλμανικών τζαμιών, αντανακλούν τις βασικές κοσμοθεωρητικές αποκλίσεις, αλλά και τις συγκλίσεις, μεταξύ των πολιτισμών, καθώς οι ίδιοι «τρόποι» ίσχυαν στο Βυζάντιο -μήτρα πολλών πολιτιστικών γνωρισμάτων του Ισλάμ- αλλά και στην Ινδία.

Τα τεμένη της Θράκης αποτελούν πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον 16ο και τον 17ο αιώνα ως σήμερα, στην Ασία και την Ευρώπη. Πρόκειται για μνημεία που βοηθούν στην κατανόηση της πολυσύνθετης εποχής η οποία τα παρήγαγε. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η μελέτη και αξιοποίηση αυτών των μνημείων αποτελούν υποχρέωση όχι μόνο των μουσουλμάνων πιστών, των ερευνητών της συγκεκριμένης περιοχής ή της μουσουλμανικής τέχνης, αλλά και της ελληνικής πολιτείας ευρύτερα. Πόσο μάλλον, που η Θράκη υπήρξε πανάρχαια κοιτίδα συνάντησης ή και όσμωσης διαφορετικών πολιτισμικών συνόλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ