Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγώνα συνέχεια στο ΚΘΒΕ

Το Σάββατο ενημέρωσαν το βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Χουρμουζιάδη, για την τακτική του θεάτρου και του ΥΠΠΟ

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ θέλει ένα Θέατρο με εξαθλιωμένους ηθοποιούς. Αυτή την εξαθλίωση τη μεθοδεύει στο όνομα της τέχνης, όπως κατήγγειλαν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ σε συνάντηση που είχαν με το βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Χουρμουζιάδη.

Το Σάββατο το απόγευμα, κατά τη στάση εργασίας τους, οι ηθοποιοί ενημέρωσαν τον Γ. Χουρμουζιάδη, και τα στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ που τον συνόδευαν, για τον πολύμηνο αγώνα τους προκειμένου να υπογράψουν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και για τη σημερινή Γενική Συνέλευσή τους, όπου θα αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους, αφού το ΚΘΒΕ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Στη συζήτηση, ο Ν. Παναγιωτίδης - μέλος της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής (ΑΕ) των ηθοποιών - ανέφερε ότι το ΚΘΒΕ αρνείται να συζητήσει τα θεσμικά αιτήματά τους, για να μην υπάρξει διαφορετικό καθεστώς από αυτό που υπάρχει στο Εθνικό Θέατρο. Ετσι χαρακτηρίζεται «πολυτέλεια» το αίτημα για αναγνώριση της προϋπηρεσίας, καταβολή προσαυξημένου μεροκάματου για τις Κυριακές, αργίες και τη νυχτερινή εργασία, τα ετήσια συμβόλαια κλπ.

Και αναρωτήθηκε: «Τι είδους ΚΘΒΕ θέλουν; Θα μας επιστρέψουν στο μεσαιωνισμό των ατομικών συμβάσεων εργασίας;». Ο ηθοποιός σημείωσε ότι το ΚΘΒΕ δε συζητά με τους ηθοποιούς, προκειμένου να εξυπηρετήσει δύο στόχους: Να αλλοιώσει το χαρακτήρα και την καλλιτεχνική ιστορία του ΚΘΒΕ και να χτυπήσει το συνδικαλισμό στο χώρο και τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ηθοποιού Δ. Αραμπατζόγλου, που διεκδίκησε δικαστικά και πέτυχε την αναγνώριση και στους ηθοποιούς του δικαιώματος να αμείβονται με προσαυξημένο μεροκάματο για τη δουλιά τους τις Κυριακές - αργίες κλπ. Ο Δ. Αραμπατζόγλου, ενώ επί 13,5 χρόνια εργαζόταν συνεχώς στο ΚΘΒΕ, ξαφνικά το συμβόλαιό του, το οποίο έληξε το καλοκαίρι, δεν ανανεώθηκε.

Ενδεικτικό επίσης της αρνητικής πορείας του ΚΘΒΕ, μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Θεατρικών Οργανισμών το 1993, αποτελεί και η μείωση των παραγωγών. Οπως ανέφερε ο ηθοποιός Κ. Χαλκιάς, το ΚΘΒΕ λειτουργεί τις σκηνές του όχι με δικές του παραγωγές, αλλά με μετακλήσεις θιάσων. Σήμερα παράγει λιγότερο έργο κι ας έχει καλύτερες υποδομές και περισσότερο προσωπικό.

Και ο Β. Σεϊμένης, μέλος της ΑΕ, πρόσθεσε πως μέσα από την πρακτική που ακολουθείται, αποκαλύπτεται ότι «το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή ή το ΔΣ του ΚΘΒΕ. Είναι πολιτική επιλογή του ΥΠΠΟ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή και τόνισε ότι το πρόβλημα των ηθοποιών εντάσσεται και οφείλεται στις γενικότερες πολιτικές επιλογές και κατευθύνσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης. Διότι όπως είπε, «εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κραυγή αγωνίας(2015-04-25 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις στο ΚΘΒΕ(2003-01-29 00:00:00.0)
Διώχνει την «Ποντιακή Σκηνή»(2002-10-10 00:00:00.0)
Το ΣΕΗ έχει καλή θέληση(2002-06-01 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα οι ηθοποιοί για τη ΣΣΕ(2000-03-07 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας για συλλογική σύμβαση(2000-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ