ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Alpha Bank ενισχύει την τοκογλυφία

Με τη χτεσινή απόφασή της να αυξήσει μέχρι και 1,25 μονάδες τα επιτόκια στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, η Alpha Bank ανοίγει το νέο κύκλο για μεγαλύτερη καταλήστευση των οικονομικά ανίσχυρων

Νέο κύκλο καταλήστευσης των δανειοληπτών άνοιξε χτες η Alpha Bank (του ομίλου Κωστόπουλου) με την απόφασή της να προχωρήσει ξαφνικά σε «γενναία» και αδικαιολόγητη αύξηση των επιτοκίων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ανάλογες κινήσεις από την πλευρά και των άλλων εμπορικών τραπεζών. Θύματα αυτής της τακτικής, που βρίσκει «πλάτες» στην πολιτική της κυβέρνησης και των λεγόμενων «εποπτικών αρχών» του τραπεζικού συστήματος, είναι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά. Σύντομα τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά για τις δόσεις στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, επίσης για τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

Χωρίς καμία απολύτως πειστική δικαιολογία, η διοίκηση της Alpha Bank, ανακοίνωσε χτες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων που:

  • αρχίζουν από 0,4 μέχρι και 1 ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο
  • φτάνουν μέχρι 1,25 μονάδες στα δάνεια για επισκευή κατοικίας, καθώς και για τις πιστωτικές κάρτες.

Την ίδια στιγμή οι διοικούντες την ιδιωτική τράπεζα, άφησαν αμετάβλητα τα (έτσι κι αλλιώς) ανύπαρκτα επιτόκια για καταθέσεις, μεγεθύνοντας ακόμα περισσότερο τη λεηλασία των πελατών της.

Τα στεγαστικά

Τα νέα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φλεβάρη, είναι τα εξής:

  • Σταθερό για τον 1ο χρόνο σε 4,90% (από 3,90%).
  • Με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,0% (από 5,60%).
  • Τα σταθερά για 3, 5, 10 και 15 χρόνια μένουν αμετάβλητα σε 6,10%, 6,30%, 6,75% και 6,75% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είχαν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ετσι με τη νέα αύξηση των επιτοκίων θα αναγκαστούν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τις δόσεις των δανείων που ήδη έχουν πάρει. Για παράδειγμα σε ένα 10ετές δάνειο (κυμαινόμενο) ύψους 100.000 ευρώ (34 εκατ. δρχ.), η μηνιαία δόση με το προηγούμενο επιτόκιο (5,60%) ήταν 1.090 ευρώ, ενώ με το τωρινό (6%) φτάνει στα 1.110 ευρώ, προκύπτει δηλαδή μια επιβάρυνση 20 ευρώ για κάθε μήνα. Σημαντική επιβάρυνση προκύπτει και για τον πρώτο χρόνο αποπληρωμής, όπου η αύξηση της τοκογλυφίας έφτασε τη 1 εκατοστιαία μονάδα. Η συγκεκριμένη τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελατεία έδιναν κάποια ψίχουλα (μόνο για τον πρώτο χρόνο) κάτι που σταδιακά επιχειρούν να καταργήσουν.

Για επισκευή κατοικίας (με προσημείωση) αυξάνονται ως εξής:

  • Κυμαινόμενο επιτόκιο σε 8,25% (από 7,60%)
  • Τα σταθερά για 3 χρόνια σε 8,35% (από 8,10%), για 5 χρόνια 8,55% (από 8,30%) και για 10 χρόνια 9% (από 8,75%). Χωρίς προσημείωση το κυμαινόμενο φτάνει στο 10% (από 9,10% και το σταθερό για 5 χρόνια σε 10,10% (από 9,60%).

Η τοκογλυφία φτάνει στο απόγειό της σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες. Να σημειωθεί ότι η περσινή απόφαση του Αρείου Πάγου προβλέπει εξίσωση των τραπεζικών επιτοκίων με το «δικαιοπρακτικό επιτόκιο», δηλαδή στο 9,25%. Οι τραπεζίτες όχι μόνο δε συμμορφώθηκαν με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, αλλά αντίθετα έχοντας τη στήριξη της ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδας και με τα «στραβά μάτια» της κυβέρνησης προχωρούν σε ακόμη μεγαλύτερη καταλήστευση των λαϊκών νοικοκυριών.

Τα καταναλωτικά

Στο πλαίσιο αυτό για τα καταναλωτικά δάνεια από 17 Φλεβάρη θα ισχύουν τα εξής:

  • Το ανοιχτό προσωπικό φτάνει στο 12,50% (από 11,75%).
  • Το προσωπικό σε 12,25% (από 11,50)
  • το καταναλωτικό σε 10,70% (από 9,25%).
  • Τέλος τα λαϊκά νοικοκυριά θα χρυσοπληρώνουν τις πιστωτικές κάρτες που φτάνουν στο 15,75% (από 14,50%) με αύξηση 1,25 μονάδες.

Ολες οι μεγάλες τράπεζες σχεδόν ανοιχτά διαμήνυαν τις προθέσεις τους να ακολουθήσουν τη ληστρική τακτική της Alpha, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με την Πειραιώς, ενδεχομένως και άλλες, και που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και σε μια προσπάθεια απόκρυψης της συντεταγμένης πορείας των τραπεζών, έλεγε πως «θα πάρουμε τα μέτρα που επιβάλουν οι συνθήκες ανταγωνισμού».... Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η αύξηση που θα ανακοινώσει σήμερα η Πειραιώς θα είναι τουλάχιστον μισή εκατοστιαία μονάδα. Σίγουρη επίσης θεωρείται και η ανάλογη κίνηση από την πλευρά της EFG Eurobank (όμιλος Λάτση).

Οι διοικήσεις των τραπεζών αποδίδουν την απόφασή τους να εντείνουν την τοκογλυφία με την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, στη μείωση των κερδών τους από το χρηματιστηριακό τζόγο και την αύξηση των προβλέψεων (επισφάλειες δανείων) που αποφάσισε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας. Ο χωρίς προσχήματα εμπαιγμός (κυβέρνησης, τραπεζών και ηγεσίας της ΤτΕ) προκύπτει ανάγλυφα και από τη δικαιολογία τους ότι η νέος λεγόμενος «κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών» επιβάλει (δήθεν) την κατάργηση ορισμένων προμηθειών που έπαιρναν οι τράπεζες. Ετσι οι τραπεζίτες δηλώνουν αναγκασμένοι να... ενσωματώσουν τις προμήθειες αυτές στα επιτόκια, προκειμένου να συμμορφωθούν με τον κώδικα...

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αισιοδοξία για αύξηση της κερδοφορίας

Την αύξηση της κερδοφορίας των «οργανικών κερδών» της Εθνικής Τράπεζας, που δε σχετίζεται με το χρηματιστηριακό τζόγο, προανάγγειλε χτες ο διοικητής Θ. Καρατζάς. Ο ισολογισμός για το 2002 θα δημοσιοποιηθεί στις 20 του Φλεβάρη, αλλά είναι φανερό το γεγονός ότι η χασούρα από τα χρηματιστήρια αναπληρώνεται, σε σημαντικό βαθμό, από την αύξηση της καταλήστευσης των λαϊκών καταθέσεων και την τοκογλυφική πολιτική που εφαρμόζεται στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Ο διοικητής της ΕΤΕ, έκανε λόγο για τις «προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους», που μεταφράζονται σε προγράμματα «εθελούσιας εξόδου προσωπικού» (το 2002 αποχώρησαν περίπου 2.000 υπάλληλοι, από τους οποίους οι 1.800 στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι από καταστήματα του εξωτερικού). Η διοίκηση της Εθνικής κρίνει ασύμφορη και τη λειτουργία του δικτύου της στη Γερμανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
«Αναβάθμιση» προς όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων

Και διευκολύνσεις για ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων προβλέπει το σχέδιο «αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των Ολυμπιακών πυλών», που ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ». Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις, που έκανε χτες στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ, Τ. Χωμενίδης. Ας σημειωθεί, ότι στην ΕΤΑ έχουν περιέλθει με νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης εκτός από ολόκληρη τη δημόσια περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και οι συνοριακοί σταθμοί που δημιουργήθηκαν από τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς - «πύλες εισόδου» - Ευζώνων, Προμαχώνα, Κήπων, Κακαβιάς και Νίκης. Οι σταθμοί αυτοί, σύμφωνα με το σχέδιο αναβάθμισης που ανακοινώθηκε, πρόκειται να κρατήσουν τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία και παράλληλα να αναμορφωθούν με βάση σχετικές μελέτες που συντάχθηκαν από εταιρία, η οποία ανέλαβε την κατάρτισή τους μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε για το σκοπό αυτό. Το κόστος των έργων αναμόρφωσης των εν λόγω συνοριακών σταθμών θα ανέλθει συνολικά σε 6 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από την ΕΤΑ ΑΕ σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς. Πρώτα θα ολοκληρωθούν τα έργα στους Ευζώνους το Σεπτέμβρη και θα ακολουθήσουν μέσα στο 2003 και οι υπόλοιπες Πύλες.

Οπως είπε ο Τ. Χωμενίδης, αφού γίνει χωροθέτηση των δημόσιων και μη λειτουργιών (οι δεύτερες περιλαμβάνουν πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ, αποθήκες, ψυγεία κ.ά.), οι χώροι για τις μη δημόσιες λειτουργικές χρήσεις θα δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα μπορούν να κατασκευάσουν και να εκμεταλλεύονται τις σχετικές εγκαταστάσεις, από τις οποίες θα χρηματοδοτείται η συντήρηση των δημόσιων κομματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ