ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΟΣΔΕ
Το παραξεφτίλισε η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ!

Εχει εξελιχτεί στο χειρότερο «φοροεισπράκτορα» και τα πρώτα «θύματα» του 2003 είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι

Ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια επιβάλλει φέτος, με το έτσι θέλω, η «γαλαζοπράσινη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ στους αγροτοκτηνοτρόφους, που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων), για να πάρουν τις όποιες επιδοτήσεις. Η ΠΑΣΕΓΕΣ εντελώς αυθαίρετα και παράνομα συνεχίζει και φέτος τη «φοροεισπρακτική» πρακτική που ξεκίνησε από πέρσι, με την «αρωγή» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πέρσι, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για τη λειτουργία του ΟΣΔΕ. Φέτος, υπέγραψε ξανά μνημόνιο συνεργασίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και μάλιστα όχι για ένα, άλλα για τρία χρόνια (ΟΣΔΕ 2003 - 2004 και 2005) και αφορά τις αρόσιμες καλλιέργειες, τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα. Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος, συμφωνήθηκε πάλι τα έξοδα να καταβάλλονται από τους αιτούντες παραγωγούς. Το ...πλέον αστείο της υπόθεσης είναι ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας έβγαλε την περασμένη Δευτέρα μια επιστολή «συνετισμού», με αποδέκτες τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και όλους τους νομάρχες. Σ' αυτήν αναφέρει ότι το τιμολόγιο των αιγοπροβάτων είναι ιδιαίτερα υψηλό και ότι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις είναι υποχρεωμένες να πρωτοκολλήσουν οποιαδήποτε αίτηση τους παραδοθεί από οποιονδήποτε... Το ζήτημα, πλέον, σε αυτή την υπόθεση είναι αν υπάρχει ίχνος σοβαρότητας, από όλους τους εμπλεκόμενους ιθύνοντες.

Πάντως, την πρώτη λαχτάρα την πήραν φέτος οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι μέχρι 17 του μήνα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Με το νέο τιμολόγιο που όρισε η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αιγοπροβατοτρόφοι «γδέρνονται», αφού καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά χαράτσια, που και αυθαίρετα είναι και παράνομα. Εφτασε το πράγμα για κάποιον που έχει 11 ζώα να του κοστίζει 2 ευρώ το κεφάλι η υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ (23,60 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ), για να πάρει επιδότηση 16,8 ευρώ το κεφάλι! Ειδικότερα για τους αιγοπροβατοτρόφους το νέο κλιμακωτό τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ συμπυκνώνει τις κατηγορίες και ανεβάζει όλα τα ποσά από 5 έως και 93 ευρώ(!) ανά αίτηση και ανάλογα με τον αριθμό των ζώων, σε σύγκριση με πέρσι.

Κάθε αίτηση ΟΣΔΕ κοστολογείται (χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ), με βάση τον αριθμό των ζώων που θα δηλώνονται ως εξής:

  • 10 έως 20 ζώα, 20 ευρώ (15 ευρώ πέρσι)
  • 21 έως 50 ζώα, 40 ευρώ (30 ευρώ πέρσι)
  • 51 έως 100 ζώα, 65 ευρώ (45 ευρώ πέρσι)
  • 101 έως 150 ζώα, 90 ευρώ (74 ευρώ πέρσι)
  • 151 έως 300 ζώα 140 ευρώ (πέρσι ήταν από 151-200 ζώα 74 ευρώ, 201-250 ζώα 89 ευρώ και 251 έως 300 ζώα 103 ευρώ)
  • 301 έως 400 ζώα 210 ευρώ (118 πέρσι)
  • 401 και άνω 240 ευρώ (πέρσι ήταν από 401 έως 500 ζώα 147 ευρώ και από 501 κι άνω 177 ευρώ).
Ερχονται και χειρότερα

Κοντά - σιμά έρχονται και τα νέα κλιμακωτά τιμολόγια χαρατσώματος, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Από τα παραπάνω νούμερα μπορεί να καταλάβει κανείς τι περιμένει όσους πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, το επόμενο διάστημα.

Τα νέα αυτά καμώματα αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει μετατραπεί στο χειρότερο «φοροεισπράκτορα» των αγροτοκτηνοτρόφων και στον καλύτερο «υπηρέτη» των αντιαγροτικών εντολών της κυβέρνησης. Το ακόμα χειρότερο είναι πως η «γαλαζοπράσινη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρέψει τους αγροτοκτηνοτρόφους ενάντια στους συνεταιρισμούς και στις Ενώσεις και να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο, από το συνεταιριστικό κίνημα. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν έναν ακόμα λόγο να απαιτήσουν από τους «ηγήτορες» της ΠΑΣΕΓΕΣ να τα μαζέψουν και να φύγουν γρήγορα.

Επιπλέον, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουν να ξαναπεράσει η συγκεκριμένη παράνομη μεθόδευση. Μπορούν, επίσης, να πάνε οι ίδιοι στις διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να καταθέσουν τις δηλώσεις τους και να απαιτήσουν να γίνουν δεκτές. Ταυτόχρονα, οφείλουν να απαιτήσουν να παραμείνει η διαχείριση των επιδοτήσεων στους συνεταιρισμούς, αλλά το κόστος να το καλύπτει εξ ολοκλήρου, όπως άλλωστε οφείλει, το κράτος.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΤΑΣ
Παλλαϊκή αγανάκτηση και πάλη για το πορτοκάλι

Χιλιάδες αγρότες, επαγγελματίες, μαθητές κ.ά. διαδήλωσαν ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
ΑΡΤΑ (της ανταποκρίτριάς μας ΜΑΡΙΑΣ ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων έγινε χτες στην Αρτα. Χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες της Αρτας, εργάτες, επαγγελματίες και μαθητές έδωσαν χτες το πρωί μαζικό, δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στο γιοφύρι της Αρτας και στην πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης. Ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα αγώνα της Επιτροπής Αγώνα των φορέων της Αρτας και όλοι μαζί διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και διεκδίκησαν ουσιαστική λύση στο οξυμένο πρόβλημα του πορτοκαλιού. Οι αγρότες της Αρτας κατέβηκαν στο συλλαλητήριο με τα γεωργικά τους μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των μαθητών και τα ευρηματικά συνθήματά τους σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Την ίδια ώρα γινόταν στάση εργασίας που κήρυξαν σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης ο Εμπορικός Σύλλογος Αρτας, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αρτας. Επίσης, οι μαθητές των τεσσάρων Ενιαίων Λυκείων της πόλης έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους.

Στον κόμβο του ιστορικού γεφυριού όπου έγινε η συγκέντρωση μίλησαν οι: Ν. Γιαννούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας, Λ. Ρίζος, νομάρχης, Θ. Χαρακλιάς, πρόεδρος ΕΑΣΑΦ, Κ. Παπασιώζος, δήμαρχος Αράχθου, και Π. Οικονομίδης, δήμαρχος Αρτας. Το ψήφισμα διαβάστηκε από τον Ν. Γλυνάτση, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρτας, και εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους.

Στο ψήφισμα τονίζεται ανάμεσα σε άλλα:

Βασική και σε μεγάλο ποσοστό πηγή εισοδήματος για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες αποτελεί η εσπεριδοκαλλιέργεια, η οποία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την περιφερειακή και εθνική οικονομία, δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης σε χιλιάδες εργατικά χέρια. Σοβαρές για την παραγωγή ελλείψεις είναι η ανυπαρξία εγγειοβελτιωτικών έργων, αντιπαγετικής προστασίας, κεντρικού σχεδιασμού διάθεσης και εμπορίας του προϊόντος, η περιθωριοποίηση και μη ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων. Επίσης υπογραμμίζονται τα εξής: «Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εκφράζεται με τις απαράδεκτες τιμές και επιδοτήσεις, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές εσπεριδοειδών και χυμών από τρίτες χώρες, τις ποσοστώσεις στη χυμοποίηση και τα πρόστιμα στις υπερβάσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες στους παραγωγούς».

Τα βασικά αιτήματα

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο με ομόφωνο ψήφισμά τους ζητούν:

  • Την άμεση αποτίμηση και αποζημίωση της παραγωγής σε ποσοστό 100%
  • Να γίνουν άμεσα εγγειοβελτιωτικά έργα από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Τροποποίηση του κανονισμού των ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται όλες οι ζημιές σε όλα τα στάδια της παραγωγής
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα για άμεση επαναλειτουργία του χυμοποιείου της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ και απόδοσή της στις συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής
  • Να εφαρμοστεί το ειδικό προτεινόμενο πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνητη αντιπαγετική προστασία.

Στο ψήφισμα διατυπώνεται, τέλος, η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών πως «αν δεν υπάρξουν άμεσες, ουσιαστικές λύσεις και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών αλλά και τις αναγκαίες υποδομές, θα συνεχίσουν πιο δυναμικά και μαζικά τις κινητοποιήσεις».

Το ψήφισμα υπογράφουν οι παρακάτω φορείς: ΟΑΣΝΑ, Εργατικό Κέντρο Αρτας, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δήμοι Αρταίων, Αμβρακικού, Αράχθου, Βλαχέρνας, Φιλοθέης, Κοινότητα Κομμένου, Εμπορικός Σύλλογος Αρτας, ΕΑΣΑΦ.

Παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση και χαιρέτισαν δεκάδες αγροτικοί και άλλοι φορείς από όλο το νομό, καθώς και η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.

Σε ιδιώτες οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ...

Σε ιδιωτικά χέρια προσφέρει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις «ευλογίες» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, όλο και μεγαλύτερο μέρος από το ελεγκτικό έργο του Οργανισμού. Με το αζημίωτο βέβαια. Εφτασαν τα πράγματα σε σημείο που ο σύλλογος υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ να μην αντέχει πλέον να βλέπει ό,τι συμβαίνει στον Οργανισμό αυτό και να διαμαρτύρεται για τα τεκταινόμενα.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως το ελεγκτικό έργο για τις επιδοτήσεις σε λάδι και βαμβάκι ανατίθεται σε εταιρίες ορκωτών λογιστών και εξωτερικούς συνεργάτες, χωρίς αυτό να διασφαλίζει πάλι την αποτελεσματικά των ελέγχων. Μάλιστα σημειώνεται: «Ο Σύλλογός μας διαπιστώνει την ευκολία της διοίκησης στην ανάθεση ελεγκτικού έργου σε εφήμερους εξωτερικούς συνεργάτες και ταυτόχρονα την έλλειψη φροντίδας για την εσωτερική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να εξελιχθεί σε ελεγκτικό φορέα υψηλού κύρους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ