ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μακραίωνη η Ελληνική Μουσική

Λάτρης και ερμηνεύτρια της διεθνούς κλασικής μουσικής, αλλά και μελετήτρια της ελληνικής μουσικής, η πιανίστα Λίντα Λεούση, προσθέτει στο ενεργητικό της ένα σημαντικό συγγραφικό έργο, του οποίου αφετηρία υπήρξε μια σειρά διαλέξεων και ρεσιτάλ, που εγκαινίασε το 1990, με θέμα «5.000 χρόνια Ελληνικής Μουσικής». Αναφερόμαστε στην πλουσιότατα εικονογραφημένη μελέτη της «Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής (2000 πΧ-2000 μΧ)», η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αγκυρα» και παρουσιάστηκε προχτές στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με ομιλητές τους: Απόστολο Κώστιο (καθηγητή Μουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη (βουλευτή της ΝΔ), Νίκο Λούντζη και Κωνσταντίνο Σγούρδα (μουσικολόγους - κριτικούς) και Λευτέρη Παπασταύρου (βιολοντσελίστα). Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι Τζένη Ρουσσέα και Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Η εκδήλωση έκλεισε με τη Λίντα Λεούση, η οποία ερμήνευσε στο πιάνο έργα Επτανησίων συνθετών, τα οποία περιέχονται σε cd, το οποίο συνοδεύει το βιβλίο.

Η Λ. Λεούση θυμίζοντας την «παλαιολόγεια αφηγηματική ιστοριογραφία», παρουσιάζει τη ζωή και τα επιτεύγματα των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών (συνθετών, ερμηνευτών) της μακραίωνης ελληνικής μουσικής (αρχαίας, βυζαντινής, δημοτικής, κλασικής και λαϊκής). Συγκεντρώνει και αναφέρεται στο ανεξάντλητο, πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής μουσικής, διαρθρώνοντας μια ιστορική ενότητα, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό και ισοτιμία τις διαφόρους περιόδους και τα είδη της και αποδεικνύοντας τον τεράστιο όγκο της προσφοράς των Ελλήνων μουσικών μέσα στους αιώνες. Παράλληλα, καταδεικνύει και τα σημαντικότερα γεγονότα, της ελληνικής πολιτικο-κοινωνικής ιστορίας, τα οποία, κατά καιρούς, επιδρούσαν καθοριστικά στην ελληνική μουσική δημιουργία.

Φεστιβάλ κρουστών

«Κρόταλα»
«Κρόταλα»
Στους ρυθμούς των κρουστών συντονίζονται για δέκα βραδιές οι «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9230.770), όπου από τις 21/2-2/3 θα πραγματοποιηθεί το «5ο Φεστιβάλ Κρουστών». Ρυθμοί της Αφρικής, της Μεσογείου και της Ινδίας, με κρουστά και τύμπανα που βαδίζουν στους δρόμους της παράδοσης και του αυτοσχεδιασμού, θα πλημμυρίσουν τις «Φωνές».

Η αρχή θα γίνει με τα «Κρουστά της Τάκη» (21/2), σ' ένα πρόγραμμα όπου η δύναμη των αφρικανικών και ανατολικών κρουστών (djembe, doom doom, dardouka) συναντάται με γκάιντες, φωνές και χορό. Ακολουθεί (22 - 23/2) το σύνολο κρουστών «Κρόταλα». Οι Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Κούρτης και Ανδρέας Παπάς εξερευνούν τρόπους, δρόμους και ρυθμούς της Ανατολής, των Βαλκανίων και της Δύσης.

Συνθέσεις, αυτοσχεδιασμοί, διηγήσεις, κρουστολογίες, παρωδίες δήθεν σεμιναρίων, σε ένα πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, στις 24/2 από τον Σόλη Μπαρκή. Στις 25/2 οι πρωτοπόροι κρουστοί Νίκος Τουλιάτος και Αλέκος Χρηστίδης θα προσφέρουν ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνικού αυτοσχεδιασμού.

Ακολουθούν: στις 26/2 ο Μιχάλης Κλαπάκης και «Τα Δάχτυλα της Εκάτης», σε μια «συνομιλία» του γκρουπ με την τζαζ και την παραδοσιακή μουσική. Στις 27/2 η βραδιά - συνεύρεση συμμετασχόντων στο φεστιβάλ αλλά και όσων κρουστών το επιθυμούν (είσοδος ελεύθερη). Στις 28/2 και 1/3 ο Ινδός δεξιοτέχνης των tablas, Shankar Lal, σε κλασικά κομμάτια για σόλο tablas και αυτοσχεδιασμούς, με τους Μάρκο Δαμιανό (σιτάρ, ινδικό φλάουτο), Τάκη Μπαρμπέρη (κιθάρα) και Βασίλη Σαλτίκη (σαξόφωνο). Στις 2/3 ο Βασίλης Βασιλάτος, σε μια «παράσταση» μουσικών που αφηγούνται ιστορίες για κρουστά. Εναρξη προγραμμάτων: 10.30 μ.μ.

Το τρίτο «Βραβείο Χορν»

Στο νέο ηθοποιό Χρήστο Λούλη, απονεμήθηκε το βραβείο «Δημήτρης Χορν». Ο ηθοποιός διακρίθηκε για την ερμηνεία του στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, το καλοκαίρι με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης.

Κατά την απονομή του βραβείου, την περασμένη Δευτέρα, στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν», ο Χρήστος Λούλης παρέλαβε το χρυσό σταυρό που φορούσε ο μεγάλος ηθοποιός (κάθε χρόνο παραδίδεται στον επόμενο βραβευθέντα, συνοδευόμενος από περγαμηνή). Με το ίδιο βραβείο τα προηγούμενα δύο χρόνια, τιμήθηκαν οι Δημήτρης Ημελλος και Αργύρης Ξάφης.

Επίκαιρη ποιητική «κραυγή»

«Πριν όλα χαθούν - ποιητικές κραυγές». Αυτό τον εύγλωττο τίτλο έχει η νέα ποιητική συλλογή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κρητικού, η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Προσκήνιο - Αγγελος Σιδεράτος». Το βιβλίο (το 44ο βιβλίο του πολυγραφότατου βουλευτή) παρουσιάστηκε προχτές, με ομιλητές τους βουλευτές: Γεράσιμο Αρσένη (ΠΑΣΟΚ), Βύρωνα Πολύδωρα (ΝΔ), Ορέστη Κολοζώφ (ΚΚΕ), Φώτη Κουβέλη (ΣΥΝ), Γιάννη Δημαρά (ΔΗΚΚΙ). Το γεγονός ότι ομιλητές ήταν βουλευτές είναι ευεξήγητο, καθώς το βιβλίο είναι μια επίκαιρη κραυγή ενάντια στον πολεμικό όλεθρο που έσπειρε και σπέρνει σε βάρος των λαών ο ιμπεριαλισμός στον πλανήτη: Στην Παλαιστίνη, στη Μέση Ανατολή, στη Γιουγκοσλαβία, στη Λ. Αμερική, και τώρα - για δεύτερη φορά - ενάντια στο Ιράκ. Το περιεχόμενο του βιβλίου, έδωσε την αφορμή να αναφερθούν οι βουλευτές στον επικείμενο πόλεμο και στις κλιμακούμενες αντιπολεμικές διαδηλώσεις των λαών.

Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου, χαρακτηριστικά ποιήματα από αυτό διάβασε η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη.

Εκδηλώσεις της ΕΕΛ

Εκδήλωση με θέμα «Αλμπέρ Καμί: ένας ιδεολόγος του πάθους» διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ - Γενναδίου 8) στις 17/2, 6.30 μ.μ. Θα μιλήσουν οι λογοτέχνες Νίκος Δεληγιάννης, Νίκος Δανιήλ και Δημήτρης Βαρβαρήγος και θα απαγγείλει η ηθοποιός Γιώτα Γκουγκούση.

Επίσης, στις 19/2, 7 μ.μ., η ΕΕΛ και το περιοδικό «Παρουσία» οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο λογοτέχνης Αλέξης Βερόπουλος», με ομιλητή τον ποιητή Δημήτρη Πιστικό. Τέλος, στις 20/2 η ΕΕΛ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κωνσταντινούπολη, ένα οδοιπορικό στο χρόνο», με ομιλήτρια το μέλος της ΕΕΛ, Στέλλα Γαλανοπούλου.

«Χάρβεϊ», το κουνέλι

Την κωμωδία της Μέρι Τσέις «Χάρβεϊ - Εγώ και το κουνέλι» παρουσιάζει από σήμερα και έως τις 2/3, στην «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Ο πρωταγωνιστής του έργου, ο Ελγουντ, έχει μια ιδιορρυθμία. Νομίζει πως ο καλύτερός του φίλος, είναι ο Χάρβεϊ, ένα τεράστιο άσπρο κουνέλι που τον ακολουθεί παντού. Κανείς άλλος, εκτός από τον ίδιο, δε βλέπει το κουνέλι. Αυτή η ιδιότυπη σχέση τού δημιουργεί μπελάδες και προβλήματα με τον κοινωνικό του περίγυρο. Πρόκειται για τρυφερή κωμωδία, γύρω από την ανθρώπινη υπόσταση, το καλό και το κακό, το σωστό ή το λάθος, μέσα στην κοινωνία μας.

Τη μετάφραση υπογράφει η Εύα Γεωργουσοπούλου, τη σκηνοθεσία ο Φώτης Μακρής, τα σκηνικά - κοστούμια η Πηνελόπη Συρογιάννη και τη μουσική επιμέλεια ο Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Ευτυχία Τσαμποδήμου, Χρήστος Γιάνναρης, Γιώργος Γιαννούτσος, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Ηλίας Χριστόπουλος, Αρης Τσιούνης, Αννα Γκλέτσου.

Μελωδικές αφηγήσεις

«Παλιό τραγούδι κι άγιασε απ' την πολλή αγάπη...» αφηγείται με την ξεχωριστή μελωδική φωνή του ο 21χρονος Γιάννης Χαρούλης από την Κρήτη (τραγούδι, λαούτο, μαντολίνο, κιθάρα), για δυο βραδιές, στην Αθήνα. Θα εμφανιστεί για δύο Πέμπτες (σήμερα και 20/2), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Πετράλωνα, 210-3421212), όπου θα παρουσιάσει μεγάλες στιγμές της κρητικής παράδοσης και με τραγούδια παλιότερων και νεότερων δημιουργών. Θα τραγουδήσει κομμάτια του πρώτου δίσκου του - συνεργασία με τον Μιχάλη Νικολούδη, με τίτλο «Γύρω μου κι εντός», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ θα «ταξιδέψει» από τον «Ερωτόκριτο» μέχρι τον Νίκο Ξυλούρη, τους Χαΐνηδες και τον Μανώλη Λιδάκη, και έπειτα στις μελωδίες των Χρήστου Θηβαίου, Ορφέα Περίδη και Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Μαζί του οι: Σόλης Μπαρκής (κρουστά), Ακης Τριανταφύλλου (κιθάρα), Θέμης Νικολούδης (βιολί), Μελίνα Καρακώστα (κοντραμπάσο).

Εως τις 15/2 διαρκεί η έκθεση έργων του Πέρη Ιερεμιάδη στην γκαλερί «Περιπλάνηση» (Δούσμανη 5, Γλυφάδα). Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία.

ΤΟ ΕΡΓΟ και τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 24/2 (8μμ) στο Μουσείο Αρχαίων και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων, στη Θεσσαλονίκη (Κατούνη 12-14, 3ος όροφος). Θα μιλήσουν οι: Χρήστος Ακκάς, Βιργινία Τσουδερού, Πασχάλης Ξανθόπουλος. Ο Ν. Γερμαντζίδης θα παρουσιάσει ένα οδοιπορικό στη Θράκη.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΝΟΜΗ του Ελληνογερμανικού Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το 2002, στην Τούλα Σιετή, θα γίνει στις 25/2, 7.30 μμ, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Θυμίζουμε ότι η Τ. Σιετή τιμήθηκε για τη μετάφραση του βιβλίου του Γκίντερ Γκρας, «Ο αιώνας μου» (εκδόσεις «Οδυσσέας»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ