ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα από το Ηράκλειο

Αίσθηση στην κοινή γνώμη, προβληματισμό και αυταρχική αντίδραση στους μηχανισμούς του κράτους. Αυτά προκάλεσε η έκφραση των αντιιμπεριαλιστικών συναισθημάτων του Ηρακλειώτικου λαού, από φιλειρηνιστές φιλάθλους που βρέθηκαν χτες στο φιλικό αγώνα της Εθνικής με τη Νορβηγία. Στο γήπεδο αναρτήθηκε πανό που καταδίκαζε τον προετοιμαζόμενο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της πόλεμο στο Ιράκ και εξέφραζε τη λαϊκή θέληση για ΕΙΡΗΝΗ. Αυτό προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους και έδωσαν εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να το κατεβάσουν, πράγμα που έγινε και μάλιστα με βίαιο τρόπο.

Σε ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και μαζικοί φορείς του νομού, καταγγέλλουν τη στάση των αστυνομικών και όσους έδωσαν τις εντολές. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Καταγγέλλουμε τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων που κατέβασαν με τη βία, μετά από άνωθεν εντολή, πανό που αναρτήθηκε στον αγώνα Ελλάδας - Νορβηγίας, το οποίο εξέφραζε τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του Ηρακλειώτικου λαού. Η πράξη αυτή παραβιάζει βάναυσα το λαϊκό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Οπως ο κάθε φίλαθλος έχει το δικαίωμα να εκφράζει τα αισθήματά του υπέρ της ομάδας του, έτσι έχει το δικαίωμα να εκφράσει και την αντίθεσή του ενάντια στο πόλεμο που ετοιμάζουν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους. Τέτοιες πρακτικές μας γυρίζουν χρόνια πίσω, στα μαύρα χρόνια του "γύψου". Απάντηση θα δώσει ο λαός του Ηρακλείου με τη μαζική συμμετοχή του στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργανώνουν φορείς της πόλης μας - το Σάββατο (15/2) στις 12 στην πλατεία Ελευθερίας - βροντοφωνάζοντας το σύνθημα που ενοχλεί: "ΗΠΑ - ΝΑΤΟ Φονιάδες των λαών"».

Στον αμιγώς ποδοσφαιρικό τομέα θετικά ήταν τα συμπεράσματα για την Εθνική από το χτεσινό φιλικό. Δεν ήταν τόσο η νίκη με 1 - 0 (25' Κυργιάκος) επί των Νορβηγών που ευχαρίστησε το Ρεχάγκελ και έστειλε αισιόδοξα μηνύματα (ενόψει των επισήμων υποχρεώσεων), όσο η διάθεση και η απόδοση των «γαλανόλευκων». Στο γήπεδο - βούρκο του Ηρακλείου (χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο για να διώξει σημαντικό μέρος των νερών!) οι Ελληνες διεθνείς πάλεψαν και σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Βασικά για να σταθούν όρθιοι και στη συνέχεια για να κερδίσουν μονομαχίες και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για γκολ ή ν' αμυνθούν. Σε γενικές γραμμές ήταν καλύτεροι των αντιπάλων τους και αν οι συνθήκες και οι τελικές επιλογές τους ήταν καλύτερες το σκορ θα ήταν μεγαλύτερο.

ΠΑΟ
Ανίερες συμμαχίες...

Εικόνα από ντοκιμαντέρ, όπου οι ύαινες περιμένουν υπομονετικά ώστε να κατασπαράξουν το θήραμά τους που κάποιος άλλος σκότωσε, θυμίζει η χτεσινή θέση - ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης από την Πολιτεία, της υπόθεσης του γηπέδου Καραϊσκάκη. Βέβαια, το θήραμα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός το συγκεκριμένο στάδιο, αλλά κάποιο άλλο κομμάτι που ανήκει στον ιδρώτα των πολλών, στον ιδρώτα του λαού και που ορέγεται να αρπάξει, αν η πολιτεία αποφασίσει να πράξει όπως έπραξε στην περίπτωση του ξεπουλήματος του Καραϊσκάκη. Με χτεσινή ανακοίνωση, η «πράσινη» ΠΑΕ, υπενθυμίζει στην Πολιτεία πως δεν πρέπει να ξεχάσει την... υπόσχεσή της και πως δεν πρέπει να νοθεύσει τον «υγιή» ανταγωνισμό των ιστορικών συλλόγων, αναφέροντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την ανακατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Ειδικότερα, μας ικανοποιεί η πολιτική βούληση, την οποία έχει επιδείξει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστούν ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως η αντίδραση της ΕΟΕ, τα τεράστια ποσά που πρέπει να δαπανηθούν ως αντισταθμιστικά στην ΕΟΕ για την απαλλοτρίωση του σταδίου Καραϊσκάκη, και πολλά άλλα. Σε κάθε περίπτωση, επικροτούμε τη στάση της κυβέρνησης η οποία υποστηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο την ανέγερση ποδοσφαιρικών γηπέδων. Σ' αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε στον αρμόδιο υπουργό κ. Βενιζέλο και στην κυβέρνηση τη ρητή δέσμευση για ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ και ισότιμη λύση στο γηπεδικό πρόβλημα της ομάδας μας. Αναμένουμε άμεσα την υλοποίηση των υποσχέσεων και των προτάσεων της κυβέρνησης διότι, σε αντίθετη περίπτωση, παραβιάζεται η υπόσχεση της πολιτείας και νοθεύεται βάναυσα ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ ιστορικών συλλόγων».

  • Την επιστροφή του Καραγκούνη από την Κρήτη προκειμένου να εξεταστεί η σοβαρότητα του τραυματισμού του (αιμάτωμα στο δάχτυλο του ποδιού) αλλά και του Ολισαντέμπε που δεν αγωνίστηκε με την Εθνική Πολωνίας εξαιτίας ενός προβλήματος στην ποδοκνημική, περιμένουν σήμερα ο προπονητής του Παναθηναϊκού Σέρχιο Μαρκαριάν και το ιατρικό τιμ της ομάδας.
ΜΠΑΣΚΕΤ
«Τα ψέματα τελειώνουν»

Τα ψέματα τελειώνουν σήμερα για τους δυο εκπροσώπους μας στην Ευρωλίγκα Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που δίνουν τους τελευταίους αλλά και συνάμα κρίσιμους αγώνες της Α` φάσης. Βέβαια οι «πράσινοι» είναι σε καλύτερη μοίρα αφού αυτό που διεκδικούν κόντρα στην Ολύμπια Λουμπλιάνας στο Σπόρτιγκ (21.30) είναι μόνο η πρώτη θέση. Αντίθετα οι «ερυθρόλευκοι» αγωνιζόμενοι στην Μπολόνια κόντρα στη Βίρτους (21.30 ΠΟΛΙΣ TV) έχουν να αντιμετωπίσουν μια ρευστότητα όσον αφορά την πρόκριση. Πάντως οι ελπίδες τους είναι αυξημένες ακόμα και σε περίπτωση ήττας, αφού από τα σχεδόν 14 σενάρια που υπάρχουν για τον τρίτο όμιλο μόνο στα δυο η ελληνική ομάδα θα πει «αντίο»...

ΠΑΟ: Αντίπαλος η Ολίμπια και το... κρύο

Ποιος είδε τον Ομπράντοβιτς και δεν τον φοβήθηκε στη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το σημερινό αγώνα κόντρα στους Σλοβένους. Η κατάσταση που επικρατεί στο γήπεδο του Σπόρτιγκ με το υπερβολικό κρύο από την ελλιπή θέρμανση έκανε τον Γιουγκοσλάβο τεχνικό να εξοργιστεί. «Οι συνθήκες που επικρατούν είναι απάνθρωπες. Μάλιστα σήμερα ανέβαλα την πρωινή προπόνηση λόγω ψύχους. Αυτό πάντως δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα νικήσουμε και το κρύο». Μαλιστα ήταν τόσο μεγάλη η απόγνωση του «Ζοτς» για την ανευθυνότητα, που έφθασε σε σημείο να αποκαλύψει ότι τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει καν άδεια εργασίας. Οσο για το παιχνίδι κόντρα στους Σλοβένους τόνισε: «Η Ολίμπια έχει καλή ομάδα κι εμείς έχουμε υψηλό κίνητρο. Η αλήθεια είναι ότι αν πριν αρχίσουν οι όμιλοι, μας έλεγαν ότι θα παίζαμε με την Ολίμπια για την πρώτη θέση, θα το επιλέγαμε. Ομως αυτό δεν έχει σημασία τώρα, καθώς πρέπει έτσι κι αλλιώς να μείνουμε συγκεντρωμένοι και στα 40 λεπτά του αγώνα».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νίκη για να τελειώνουμε

Τι προτιμούν να έχουν στον Ολυμπιακό αμέσως μετά το τέλος του σημερινού παιχνιδιού; Μα φυσικά το ροζ φύλλο αγώνα, παρά τα... κομπιουτεράκια που θα τους βάλουν σε διαδικασία ανάλυσης των σεναρίων σχετικά με το αν προκρίνονται ή όχι. Ο Σούμποτις από την πλευρά του δηλώνει αισιόδοξος: «Είμαστε σε καλή κατάσταση. Οι παίκτες μου έχουν δείξει τεράστια σημάδια βελτίωσης. Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά θα δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Εδώ που φτάσαμε το κάναμε μόνοι μας και εμείς θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια. Δε σκεφτόμαστε τις διαφορές, αλλά μόνο τη νίκη και γι' αυτή προετοιμαζόμαστε...»

ΑΕΚ
Ζήτησε εξαίρεση Βασσάρα

«Οποιος καεί απ το χυλό...». Τα σοβαρά παράπονα της ΑΕΚ για τη διαιτησία του Κύρου Βασσάρα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό οδήγησαν τους ανθρώπους της «Ενωσης» στο να ζητήσουν την εξαίρεση του συγκεκριμένου διαιτητή για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, χτες λίγο πριν αρχίσει η κλήρωση των διαιτητών για την 19η αγωνιστική ο εκπρόσωπος του «Δικεφάλου» Νίκος Στράτος, εξέφρασε τα παράπονά του στον εκτελούντα χρέη αρχιδιαιτητή για τη διαιτησία του διεθνή ρέφερι στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ενώ παράλληλα εξέφρασε και το συγκεκριμένο αίτημα τόσο για τον Βασσάρα όσο και για τους δυο βοηθούς του. Σημειώνεται ότι πριν την ΑΕΚ σε παρόμοιο αίτημα για τον συγκεκριμένο διαιτητή έχει προβεί και ο Ολυμπιακός.

Στον αγωνιστικό τομέα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ο «Ντούσκο» προτίμησε να προπονήσει τους εναπομείναντες «κιτρινόμαυρους» στο κλειστό των Θρακομακεδόνων. Με εξαίρεση τον Σεντένο, ο Σέρβος τεχνικός περιμένει την Πέμπτη επιστροφή των διεθνών (Νικολαΐδης, Τσάρτας, Ζαγοράκης, Λάκης, Πέτκοφ, Σεντένο) για να καταστρώσει τα πλάνα του ενόψει του αγώνα με την Ξάνθη. Απόντες ήταν και οι Κατσουράνης (ίωση), Κωστένογλου (πήρε άδεια για κάποιο προσωπικό θέμα), ενώ οι Χιώτης και Καψής πήραν κανονικά μέρος στο πρόγραμμα.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο διαιτητής Ι. Τσαχειλίδης του Συνδέσμου Πειραιά, κληρώθηκε να διευθύνει τη σημαντική αναμέτρηση της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Ξάνθη. Στα άλλα παιχνίδια, τις σφυρίχτρες θα κρατήσουν: Παναθηναϊκός - Ιωνικός (Τρικάλης), Ακράτητος - Ολυμπιακός (Σπυρόπουλος), Ηρακλής - Πανιώνιος (Ευθυμιάδης), Αιγάλεω - Παναχαϊκή (Γεωργόπουλος), ΠΑΟΚ - ΟΦΗ (Κασναφέρης), ΠΑΣ Γιάννενα - Αρης (Φινοκαλιώτης), Προοδευτική - Καλλιθέα (Αγγελάκης).

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Τις 21 έχουν φτάσει οι συμμετοχές για τον 9ο Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ρόδου που θα διεξαχθεί από τις 19 έως και τις 23 του μήνα στο νησί του Αιγίου. Τον αγώνα συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ροδίων, η Νομαρχία Δωδεκανήσου, ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού και ο ποδηλατικός όμιλος «Ιβίσκος».

Χτες έφτασαν στα γραφεία των διοργανωτών τα συμβόλαια τριών ακόμα επαγγελματικών ομάδων (Φλάντερς Ιτιμνόβα από το Βέλγιο, Λαμόντα από τη Γερμανία και της σλοβενικής Περουτνίνα Πτούι) και όπως φαίνεται από τα ρόστερ τους, θα κατέβουν στους αγώνες με τα «μεγάλα» ονόματά τους, ανεβάζοντας έτσι και το επίπεδο του αγώνα στο «σμαραγδένιο» νησί.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
Φιλική ισοπαλία

Ισόπαλη 1-1 αναδείχτηκε η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων στο φιλικό αγώνα απέναντι στη Νορβηγία που διεξήχθη στο λασπωμένο αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του «Γάλου» στο Ρέθυμνο. Οι παίκτες του Στέλιου Μανωλά ήταν σαφώς ανώτεροι από τους αντιπάλους τους, όμως δεν μπόρεσαν να πάρουν τη... φιλική νίκη παρά τις ευκαιρίες που έχασαν. Από την άλλη, οι «Βίκινγκς» προσπάθησαν να ανατρέψουν την καλή εικόνα των Ελλήνων παικτών με τις λίγες φορές που επισκέφθηκαν την περιοχή της Εθνικής και ήταν οι πρώτοι που πανηγύρισαν.

Πιο συγκεκριμένα, στο 68' ο Ερνελντ Χολμ της Αλεσουντ με ένα δυνατό σουτ από περίπου 30 μέτρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ. Η απάντηση των διεθνών μας ήρθε ύστερα από 10 λεπτά με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο που πλάσαρε τον Νορβηγό τερματοφύλακα και διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

Οι συνθέσεις με τις οποίες ξεκίνησαν οι δύο ομάδες:

ΕΛΛΑΔΑ: Αμπάρης, Βύντρας, Τσιώλης, Κουλουχέρης, Μώρας, Δέντσας, Γαλανόπουλος, Παπαδόπουλος, Αγρίτης, Αμανατίδης, Σαλπιγγίδης.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Οπνταλ, Χολμ, Καράντας, Τρόνσετ, Χανστβέιτ, Αουστνες, Γκάσι, Βένσεν, Σόλι, Χολμ, Ιστάας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ