Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα από το Ηράκλειο

Αίσθηση στην κοινή γνώμη, προβληματισμό και αυταρχική αντίδραση στους μηχανισμούς του κράτους. Αυτά προκάλεσε η έκφραση των αντιιμπεριαλιστικών συναισθημάτων του Ηρακλειώτικου λαού, από φιλειρηνιστές φιλάθλους που βρέθηκαν χτες στο φιλικό αγώνα της Εθνικής με τη Νορβηγία. Στο γήπεδο αναρτήθηκε πανό που καταδίκαζε τον προετοιμαζόμενο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της πόλεμο στο Ιράκ και εξέφραζε τη λαϊκή θέληση για ΕΙΡΗΝΗ. Αυτό προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους και έδωσαν εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να το κατεβάσουν, πράγμα που έγινε και μάλιστα με βίαιο τρόπο.

Σε ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και μαζικοί φορείς του νομού, καταγγέλλουν τη στάση των αστυνομικών και όσους έδωσαν τις εντολές. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Καταγγέλλουμε τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων που κατέβασαν με τη βία, μετά από άνωθεν εντολή, πανό που αναρτήθηκε στον αγώνα Ελλάδας - Νορβηγίας, το οποίο εξέφραζε τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του Ηρακλειώτικου λαού. Η πράξη αυτή παραβιάζει βάναυσα το λαϊκό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Οπως ο κάθε φίλαθλος έχει το δικαίωμα να εκφράζει τα αισθήματά του υπέρ της ομάδας του, έτσι έχει το δικαίωμα να εκφράσει και την αντίθεσή του ενάντια στο πόλεμο που ετοιμάζουν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους. Τέτοιες πρακτικές μας γυρίζουν χρόνια πίσω, στα μαύρα χρόνια του "γύψου". Απάντηση θα δώσει ο λαός του Ηρακλείου με τη μαζική συμμετοχή του στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργανώνουν φορείς της πόλης μας - το Σάββατο (15/2) στις 12 στην πλατεία Ελευθερίας - βροντοφωνάζοντας το σύνθημα που ενοχλεί: "ΗΠΑ - ΝΑΤΟ Φονιάδες των λαών"».

Στον αμιγώς ποδοσφαιρικό τομέα θετικά ήταν τα συμπεράσματα για την Εθνική από το χτεσινό φιλικό. Δεν ήταν τόσο η νίκη με 1 - 0 (25' Κυργιάκος) επί των Νορβηγών που ευχαρίστησε το Ρεχάγκελ και έστειλε αισιόδοξα μηνύματα (ενόψει των επισήμων υποχρεώσεων), όσο η διάθεση και η απόδοση των «γαλανόλευκων». Στο γήπεδο - βούρκο του Ηρακλείου (χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο για να διώξει σημαντικό μέρος των νερών!) οι Ελληνες διεθνείς πάλεψαν και σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Βασικά για να σταθούν όρθιοι και στη συνέχεια για να κερδίσουν μονομαχίες και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για γκολ ή ν' αμυνθούν. Σε γενικές γραμμές ήταν καλύτεροι των αντιπάλων τους και αν οι συνθήκες και οι τελικές επιλογές τους ήταν καλύτερες το σκορ θα ήταν μεγαλύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ