ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Ενιαίος Φορέας χωρίς διαμορφωμένο πλαίσιο

Θα είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ μένουν καθηλωμένα
Τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ μένουν καθηλωμένα
Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και Ευθύνης των Πτητικών Μέσων αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την τελευταία τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Ικαρία. Επρεπε να συμβούν τρία δυστυχήματα με 14 θύματα μέσα σε δύο χρόνια, για να υιοθετήσει η κυβέρνηση το γενικό πλαίσιο που έθεταν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ σχετικά με την ανάθεση των αεροδιακομιδών σε κρατικό φορέα.

Χτες, έγινε γνωστό ότι τον Ενιαίο Φορέα των πτητικών μέσων είχε συστήσει στα συναρμόδια υπουργεία τον περασμένο Νοέμβρη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ωστόσο, όμως, μέχρι και πριν το τραγικό συμβάν υπήρχε σε συζήτηση η αγορά υπηρεσιών για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, με ακύρωση του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί για το 2004 και προέβλεπε πέντε ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα.

Το πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα είναι υπό διαμόρφωση και απ' αυτή την άποψη εγείρονται ερωτήματα για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί. Αν, δηλαδή, τα μέσα των αεροδιακομιδών και το ανάλογο προσωπικό θα είναι στην ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας του κράτους.

Οπως ανακοίνωσε μετά το Υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής θα υπάρξει σύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Υγείας και Πρόνοιας, για τη δημιουργία αυτού του φορέα και τη λειτουργία του. Την ευθύνη του Ενιαίου Φορέα θα την έχει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο αναλαμβάνει και τις πτήσεις για τις διακομιδές των ασθενών μέχρι τη συγκρότηση αυτού του Φορέα. Ηδη τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ έχουν ακινητοποιηθεί.

«Εχουμε ένα μεσοδιάστημα μέχρι τις οριστικές αποφάσεις, γιατί είναι ένα πολύπλοκο θέμα που άπτεται πολλών και νομικών πλευρών», είπε ο Κ. Στεφανής, ενώ πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή να γίνει μια συνολική αποτίμηση του πτητικού έργου του ΕΚΑΒ από τρίτους εμπειρογνώμονες. Επίσης, θα υπάρξει έλεγχος των συμβάσεων που υπογράφηκαν με την εταιρία Helitalia.

Ο Κ. Στεφανής απαντώντας στην ερώτηση, αν θα καταγγελθεί η σύμβαση με τη Helitalia είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση για την καταγγελία μέχρι να γίνει η διερεύνηση. Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν αποφάσεις για την αντικατάσταση των τριών ελικοπτέρων που έπεσαν ή αν θα γίνει αγορά υπηρεσιών με λίζινγκ, ο Κ. Στεφανής απάντησε ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση καθώς αυτή την ώρα το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που συντίθεται από πολλούς παράγοντες.

Ενστάσεις από τους γιατρούς

Να πραγματοποιούνται αεροδιακομιδές ασθενών, με την προϋπόθεση να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες ασφαλείας νοσοκομειακών πτήσεων, όπως καθορίζονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και όχι σύμφωνα με επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιατρών του ΕΚΑΒ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινή ανάθεση της διενέργειας των αεροδιακομιδών, από τους γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, με πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι γιατροί του ΕΚΑΒ ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, διεκδικώντας άμεσο και πλήρη καθορισμό του θεσμικού πλαισίου, που θα διέπει τη διαδικασία της διενέργειας των αεροδιακομιδών ασθενών στη χώρα μας, πρωτόκολλο ασφάλειας πτήσεων, ιατρικό πρωτόκολλο αεροδιακομιδής ασθενών και μηχανισμούς αξιολόγησής τους.

Ζητούν ακόμα: Αναγνώριση της μοναδικότητας του έργου του ΕΚΑΒ στο χώρο της επείγουσας ιατρικής. Αναβάθμιση του γιατρού του ΕΚΑΒ στο χώρο της επείγουσας ιατρικής - σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα που έχουν υποβάλει στον υπουργό Υγείας από έτους και πλέον. (Θεσμοθέτηση και μοριοδότηση της επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής. Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Δεκαήμερη άδεια κλειστού χώρου. Μετά από δεκαετή θητεία, τοποθέτηση του γιατρού του ΕΚΑΒ σε προσωποπαγή νοσοκομειακή θέση αν το επιθυμεί). Αναβάθμιση και κατοχύρωση των κανόνων ασφαλείας των επίγειων μέσων (προδιαγραφές, τεχνικός έλεγχος κλπ.). Αναβάθμιση και κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης όλων των δραστηριοτήτων του ΕΚΑΒ.

  • Καθολική ήταν χτες η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που κήρυξε το σωματείο τους, ενώ τη Δευτέρα θα κάνουν πεντάωρη στάση και Γενική Συνέλευση.
Το Υπουργικό Συμβούλιο

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και -εκ των υστέρων βέβαια -μίλησε για «αυστηρότερη λήψη προληπτικών μέτρων για ασφαλέστερες πτήσεις».

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην αντιλήφθηκε την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε απ' το τρίτο δυστύχημα και στο Υπουργικό Συμβούλιο επιτέθηκε στη ΝΔ, ότι καταβάλλει προσπάθειες να «δυσφημίσει το ΕΣΥ και την προσπάθεια της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας» -λες και αυτή η πολιτική στον τόσο ευαίσθητο χώρο δεν αποτελεί από μόνη της δυσφήμιση.

  • Απ' την πλευρά τους 20 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Αλ. Βούλγαρη ζητούν να κληθούν, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις προς τα μέλη της Επιτροπής ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσουμπέλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Χρ. Μπαρκονίκος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων κ. Τσολάκης και ο εκπρόσωπος των γιατρών κ. Χαμαλάκης.
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Απαίτηση για αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών

Το πάγιο αίτημα της κοινωνίας της Ικαρίας και των εκλεγμένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) του νησιού για αναβάθμιση των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στην Ικαρία και τους Φούρνους, εκφράζουν σε ψήφισμά τους, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, οι δήμαρχοι Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου, Ραχών, Φούρνων και ο έπαρχος Ικαρίας.

Οι δήμαρχοι εκφράζουν τα συλλυπητήρια των ίδιων και του συνόλου των Ικαριωτών στους οικείους των αδικοχαμένων μελών του πληρώματος και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ και το δίκαιο αγώνα τους.

«Μόνο η δημιουργία και η εξασφάλιση της λειτουργίας νοσηλευτικών μονάδων ικανών να ανταποκριθούν και σε σοβαρά περιστατικά, θα αποτρέψει τη συχνή προσφυγή στο ΕΚΑΒ», επισημαίνουν οι δήμαρχοι.

Το κέντρο του προβλήματος βρίσκεται στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην ακολουθούμενη πολιτική άκρατης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας, υπογραμμίζουν και επισημαίνουν: «Μέρος αυτού του προβλήματος είναι η παραχώρηση σε ιδιώτη του τομέα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ενέργεια που πληρώνουμε ακριβά τόσο σε χρήμα, όσο και σε ανθρώπινες ζωές».

Καταγγέλλουν ακόμα την προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών από τους αρμόδιους στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας του Αιγαίου, οι οποίοι αρκετές φορές υπερβάλλοντας εαυτούς και τις υπάρχουσες υποδομές, κυριολεκτικά σώζουν ζωές.

Κατόπιν αυτού, και λαμβάνοντας υπόψη τους τη δήλωση του υπουργού Υγείας περί αναστολής των νυχτερινών αεροδιακομιδών απαιτούν τη με κάθε τρόπο διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής στο Αιγαίο. Ακόμα την υπαγωγή των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ σε εθνικό φορέα με δημόσιο έλεγχο, ικανό να εξασφαλίζει σε 24ωρη βάση την κάλυψη όλων των έκτακτων περιστατικών και την παράλληλη επέκταση των απαιτούμενων μονάδων υγειονομικής κάλυψης των νησιών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η συχνή προσφυγή στο ΕΚΑΒ.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Τεχνητή ματαίωση του καταστατικού συνεδρίου

Την τεχνητή ματαίωση του καταστατικού συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) που είχε προγραμματιστεί για χτες, προκάλεσε η πλειοψηφία της ηγεσίας της, προσπαθώντας να ανακόψει το ρεύμα που ήθελε γνήσιο αναπηρικό συνέδριο - αφού στην αρχή του θα γινόταν και η νομιμοποίηση των συνέδρων - αλλά και οι αλλαγές στο καταστατικό που απαιτούσε μαζικό ρεύμα συνέδρων για την εξυγίανση και τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της ΕΣΑΕΑ.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ (ΕΣΚ ΑμΕΑ), η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) και πλήθος άλλων οργανώσεων υποστήριζαν τροποποιήσεις, όπως την απαγόρευση εγγραφής στις οργανώσεις - μέλη της ΕΣΑΕΑ ανθρώπων που χωρίς πιστοποιητικά αναπήρων γράφονται σαν ανάπηροι, αλλά και την κατάργηση του πλειοψηφικού συστήματος στην εκλογή των οργάνων.

Κατά την έναρξη του καταστατικού συνεδρίου η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ, με πρόσχημα ότι δεν υπήρχε η από το καταστατικό απαιτούμενη απαρτία για την αλλαγή του καταστατικού και ότι η αίθουσα δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολύ ώρα ακόμα, ματαίωσε το συνέδριο.

Παίρνοντας το λόγο ο γραμματέας της ΕΣΚ ΑμΕΑ Χ. Χουρδάκης κατήγγειλε τα παραπάνω, αλλά και τη μεθόδευση να μη γίνει ούτε το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο αφού το Σάββατο θα γίνουν οι εκλογές και η συζήτηση την Κυριακή. Πρώτα δηλαδή εκλέγουν και μετά συζητάνε.

Τις παραπάνω καταγγελίες και για τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΕΣΑΕΑ στήριξε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επίτιμος πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ, Π. Κουρουπλής, αφήνοντας και αιχμές για μηχανισμούς βίας και τρομοκρατίας της ηγετικής ομάδας της ΕΣΑΕΑ σε βάρος εκπροσώπων οργανώσεων και συνέδρων.

Κατά τα άλλα, το συνέδριο της ΕΣΑΕΑ αρχίζει επίσημα σήμερα Παρασκευή, 14 του μήνα, στο «Ιντερκοντινένταλ» και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Κυριακή.

Συλλείτουργα... υποβάθμισης των παροχών

Σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και στα δημόσια νοσοκομεία οδηγούν οι χτεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που είχε ως θέμα τα προβλήματα στην Υγεία, αλλά προτάχθηκε -λόγω της τραγωδίας- το θέμα για το ΕΚΑΒ. Οι αποφάσεις κινούνται στον ίδιο άξονα που αποφάσισε η κυβέρνηση τον Ιούλη του 2000 με το σχέδιο για την «υγεία του πολίτη» και υλοποιήθηκε εν μέρει με τους νόμους για τη συγκρότηση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) και τη διάλυση της Πρόνοιας.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής θα διατηρηθεί ο «οργανωτικός σκελετός του συστήματος» και -όπως είπε- θα ενισχυθεί με νέο νομοθέτημα που θα δίνει διοικητικές και διαχειριστικές αρμοδιότητες στα νοσοκομεία, τα οποία θα παραμείνουν ως αποκεντρωμένες μονάδες των ΠεΣΥ και δεν θα επανακτήσουν τη νομική τους υπόσταση.

Μπροστά στα τρομακτικά κενά του νοσηλευτικού προσωπικού -αλλά χωρίς να μπορεί να απαλλαγεί απ' τη λογική των αναδιαρθρώσεων- το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών με 18μηνη σύμβαση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των μόνιμων προσλήψεων, όπως είπε ο Κ. Στεφανής. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί παραλλαγή της εξαγγελίας του υπουργείου Υγείας στις 12.11.2002 για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών ως «επικουρικού προσωπικού» με οχτάμηνες συμβάσεις.

Οσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -που υποτίθεται ότι θα ήταν το κεντρικό θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου- η κυβέρνηση αποφάσισε τη ...συλλειτουργία των δομών του ΕΣΥ και του ΙΚΑ. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κατάσταση που εν μέρει ισχύει και σήμερα. Πάντως, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής δεν ανέφερε ούτε λέξη για τη θέσπιση του Οικογενειακού Γιατρού, όπως έλεγαν οι διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου θα λειτουργήσει ως πανεπιστημιακό - με κλινικές όπως σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία - και ότι θα λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Απειλές για διακοπή των πιστώσεων

Τα 900 εκατ. ευρώ (307 δισ. δραχμές) έχουν φτάσει - σύμφωνα με τους προμηθευτές - τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας και μετάθεσης της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι οι προμηθευτές απειλούν με διακοπή της πίστωσης των νοσοκομείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Η απόφαση για τη διακοπή πίστωσης πάρθηκε σε κοινή συνεδρίαση που είχαν στις 5 Φλεβάρη 2003 στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών και των προμηθευτών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού και υλικών τεχνητού νεφρού.

Οι εταιρίες αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των νοσοκομείων φτάνουν τις 350 μέρες, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των εταιριών να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και μιλούν για «κωλυσιεργία των αρμόδιων υπουργείων να εφαρμόσουν τις ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιχείρηση εκφοβισμού των γιατρών

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην 24ωρη απεργία που κήρυξε χτες η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ενώ οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» συνέχισαν τις τρίωρες στάσεις εργασίας με κύρια αιτήματα την άμεση ενίσχυση του νοσηλευτικού ιδρύματος με προσωπικό. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρ. Πλωμαρίτης, το ποσοστό της συμμετοχής των γιατρών στις κινητοποιήσεις άγγιξε το 90%.

Στο μεταξύ, την προσπάθεια του διοικητή του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» να εκφοβίσει τους γιατρούς επειδή αυτοί συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας, καταδικάζει και καταγγέλλει ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια του διοικητή του Νοσοκομείου να καλέσει σε απολογία γιατρούς επειδή υλοποιούν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συνδικαλιστικού τους φορέα, της ΕΝΙΘ και απέχουν από τα τακτικά ιατρεία και τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις.

Καταγγέλλει ακόμη το γεγονός ότι για τον έλεγχο παρουσίας των γιατρών στα εξωτερικά ιατρεία «επιστρατεύτηκε» ο διοικητικός διευθυντής, ενώ την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κλινικής έχει ο διευθυντής της κλινικής και εν τέλει ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ