ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Συστρατευόμαστε...

Συνεχίζεται η συστράτευση με τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις παραγόντων της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, απόστρατων αξιωματικών, καθηγητών των ανώτατων ιδρυμάτων και άλλων διανοουμένων, μπροστά στα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται για το ερχόμενο Σάββατο σ' όλη την Ελλάδα.

Ολοι αντιλαμβάνονται πως η πολύμορφη αντιπολεμική δραστηριότητα ενάντια σ' αυτό το πόλεμο είναι μονόδρομος, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση που ήδη έχει εμπλέξει τη χώρα στο νέο τυχοδιωκτισμό να απεμπλακεί, αλλά και ως συμβολή στην πάλη των λαών όλου του κόσμου ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για όλ' αυτά μιλούν και σήμερα στο «Ρ» προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΑΝΙΟΣ
Αγώνας για την ανθρώπινη δημιουργία και τον πολιτισμό

Ο Θανάσης Γεράνιος
Ο Θανάσης Γεράνιος
Ο Θανάσης Κ. Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σε δήλωσή του προς το «Ρ» τονίζει:

«Η διαμαρτυρία των λαών εναντίον όσων στηρίζουν τις εγκληματικές επιθέσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ εναντίον του λαού του Ιράκ δεν είναι απλά μια αντιπολεμική διαδήλωση. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα

  • στην ειρήνη,
  • στην ανθρώπινη δημιουργία,
  • στο δημοκρατικό πολιτισμό,
  • στο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και
  • στα δικαιώματα των κρατών

και

  • στην αλαζονεία ενός κράτους,
  • στην ύπουλη μορφή κρατικού αυταρχισμού,
  • στον πλουτισμό μέσω του πετρελαιοαποικισμού, και
  • στην εγκληματική χρήση των ΜΜΕ.

Εξίσου επικίνδυνη με το ίδιο το έγκλημα του πολέμου είναι η κυνική προκλητικότητα με την οποία επιβάλλουν τη θέλησή τους.

Αν ξεφυλλίσουμε τις σελίδες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας θα διαπιστώσουμε ότι οι ΗΠΑ, χώρα που διατείνεται ότι επιτίθεται στο Ιράκ για να προφυλάξει το λαό της και τον κόσμο από τον κίνδυνο της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής του δικτάτορα του Ιράκ, είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που συνειδητά και με δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία χρησιμοποίησε δυο φορές το καταστροφικότερο όπλο μαζικής καταστροφής πάνω σε αμάχους.

Στο Ιράκ, αδειάζοντας 130 τόνους ραδιενεργού ουρανίου στις περιοχές των επιθέσεων μόλυναν τους Ιρακινούς στρατιώτες και τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και τους Αμερικανούς στρατιώτες. Το ραδιενεργό αυτό όπλο οι Αμερικανοί το χρησιμοποίησαν και στις επιθέσεις στη Βοσνία, στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν με πολλαπλάσιες ποσότητες.

Αντίθετα, αυτοί που μπορεί να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα δεν είναι το Ιράκ, αλλά οι ΗΠΑ. Το πυρηνικό όπλο που ίσως χρησιμοποιηθεί και που δοκιμάστηκε στο Αφγανιστάν είναι συνδυασμός όπλου απεμπλουτισμένου ουρανίου, πυρηνικής σχάσης και σύντηξης. Το Β61-11.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες αυτές οι εγκληματικές ενέργειες των ΗΠΑ έχουν μείνει μέχρι σήμερα ατιμώρητες.

Η αναδρομή αυτή στην πρόσφατη ιστορία γίνεται για να επισημανθεί μια σοβαρή ανησυχία. Μήπως, δηλαδή, αφήνοντας ατιμώρητα όλ' αυτά τα εγκλήματα, μπαίνουμε σε μια νέα μορφή αυταρχισμού, πιο επικίνδυνη, πιο αδίστακτη και πιο ολοκληρωτική.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και έντονη και μαζική».

Δ. ΔΗΜΟΥ
Η απάντηση στον πόλεμο

Ο Δημήτριος Δήμου
Ο Δημήτριος Δήμου
Ο αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, επίτιμος διοικητής Στρατιάς και τ. αρχηγός ΓΕΕΦ, μας δήλωσε:

«Εχει γίνει πια φανερό σ' όλους, καλόπιστους και κακόπιστους, ενημερωμένους και ανενημέρωτους, δεξιούς και αριστερούς, ότι τούτος ο πόλεμος γίνεται μόνο για τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουσίων που ελέγχουν απόλυτα τα κέντρα αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μήνες τώρα βιώνουμε τον παραλογισμό της "αξίας" και της "σκοπιμότητος" ενός πολέμου, που η προπαγάνδα τον αναδεικνύει σαν αναγκαίο, απαιτητό και επείγοντα, για το "καλό" της ανθρωπότητας αφού θα τιμωρηθεί και εξοντωθεί ο εξουσιαστής του κακού, Σαντάμ Χουσεΐν. Σαθρά επιχειρήματα, αστείες προφάσεις, ψεύτικες επικλήσεις, αφόρητες πιέσεις, εξαγορά συνειδήσεων, αθέμιτες συμμαχίες και ίντριγκες και, προ πάντων, η διγλωσσία πολλών κυβερνήσεων, μας δείξανε καθαρά, ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας διεξάγεται από τους "έννομους τρομοκράτες". Η διεθνής αστυνομοκρατία της Υπερδύναμης προβλήθηκε σαν πανάκεια της συντριβής της τρομοκρατίας, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου ακριβώς νομίσματος. Από αδύναμες κρατικές εξουσίες απέσπασαν συγκατάθεση και στρατιωτικές διευκολύνσεις, για τον απροσχημάτιστο αυτό πόλεμο, περιφρονώντας τη βούληση των λαών τους. Τριγύρω μας ύψωσαν τείχη μονομερούς πληροφόρησης, για να εξασφαλίσουν την ανοχή και την αδράνειά μας. Αυτή την ανοχή δεν πρέπει να τους τη δώσουμε.

Το μέγα θέμα είναι η αντιμετώπιση του πολέμου εγκαίρως, δηλαδή ΤΩΡΑ, που είναι ακόμη δυνατή η πρόληψη της συμφοράς. Μπροστά στα μάτια μας, ας παρελάσουν οι εικόνες των σκοτωμένων, των κατακρεουργημένων, των τραυματισμένων και των καμένων από τα χημικά και πυρηνικά όπλα, της απειλής της γενίκευσης της σύρραξης και τότε θα καταλάβουμε το χρέος μας, ότι τη λύση μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, οι απλοί πολίτες. Πρέπει να ενωθούμε στο ΟΧΙ για τον πόλεμο, αφού από τώρα ξέρουμε καλά ότι γίνεται στη γειτονιά μας και σίγουρα θα το πληρώσουμε ακριβά εμείς και τα παιδιά μας. Είναι πια φανερό ότι περνάμε σε μια νέα εποχή μαζικών κινημάτων όλων των λαών και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών, αλλά και του αμερικανικού λαού, και πιστεύω βαθιά, ότι η κινητοποίηση του ελληνικού λαού, της 15ης Φεβρουαρίου, θα δώσει το έναυσμα διαμαρτυρίας και στους άλλους λαούς, για την τελική αποτροπή του πολέμου. Η κοινωνική ευθύνη έχει πια το χαρακτήρα της αυτοδέσμευσης για συμμετοχή όλων μας».


Δημήτριος ΔΗΜΟΥ
Αντιστράτηγος, επίτιμος διοικητής Στρατιάς και τ. αρχηγός ΓΕΕΦ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Να παρασύρουμε με την πορεία μας τους πολεμοκάπηλους

Ο Βασίλης Δημόπουλος
Ο Βασίλης Δημόπουλος
Ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μας δήλωσε:

«Τα μαύρα σύννεφα ενός προαποφασισμένου νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, βαραίνουν πλέον απειλητικά πάνω από το Ιράκ. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ξεσπάσει η φοβερή θύελλα, "η καταιγίδα του πολέμου". Ενας ακόμη λαός, ο ιρακινός, καλείται να πληρώσει, με το αίμα του και με τεράστιες υλικές καταστροφές, την αχαλίνωτη επιδίωξη των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πετρελαίων και των ενεργειακών πηγών.

Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, για όλους τους λαούς, για την ανθρωπότητα ολόκληρη. Οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Τώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα αγώνα, ώρα λαϊκού ξεσηκωμού. Μπροστά σε αυτές τις τραγικές εξελίξεις είναι χρέος επιτακτικό όλων μας να ξεσηκωθούμε. Ο καθένας ατομικά και όλοι μαζί συλλογικά, μαζικά, αποφασιστικά και αγωνιστικά να κατεβούμε στους δρόμους, να γεμίσουμε τις πλατείες και να βροντοφωνάξουμε "όχι στον πόλεμο", να απαιτήσουμε να ματαιωθεί αυτός ο άδικος πόλεμος. Ολοι μαζί στη διαδήλωση στις 15 Φλεβάρη, στις 12 μμ, στα Προπύλαια, για να ξεκινήσουμε τη μεγάλη πορεία, που θα τη μετατρέψουμε σε φουσκωμένο ποτάμι για να παρασύρει όλους τους πολεμοκάπηλους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ
Η αντίσταση των λαών σείει τα θεμέλια ενός σάπιου παγκόσμιου συστήματος

Ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, τονίζει:

«Η ιστορία έχει και συνάρτηση και λογική και φιλοσοφία. Οταν εδώ και 14 χρόνια κατέρρευσε το διπολικό σύστημα, η μόνη εναπομείνασα υπερδύναμη υπέκυψε και αυτή στον πειρασμό της αλαζονείας και λησμόνησε τις αρχές για τις οποίες αγωνίστηκε στο παρελθόν ο ίδιος ο λαός της. Η Αμερική του σήμερα δεν είναι η Αμερική του Ουάσιγκτον, του Λίνκολν, του Τσέφερσον, της αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Πόλεμος στον Κόλπο, κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, Κόσσοβο, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν και πάλι τώρα πόλεμος κατά του Ιράκ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε.

Οταν οι "ισχυροί" της Γης κρύβονται στα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και συνεδριάζουν σε αποκλεισμένες πόλεις, όταν δηλαδή χάνουν την επαφή και την αγάπη των λαών τους, το σάπιο τους σύστημα καταρρέει.

Σήμερα με πρόφαση ένα δικτάτορα τον οποίον οι ίδιοι εξέθρεψαν, ετοιμάζονται πάλι να αιματοκυλήσουν τον Κόσμο.

Αυτοί, όμως, οι "ισχυροί", ψελλίζουν ήδη σαν φοβισμένα ανθρωπάκια, επίκληση αρχών τις οποίες βέβαια δεν πιστεύουν και κάνουν τους λαούς του Κόσμου να καγχάζουν.

Ο πόλεμος, βέβαια, μπορεί να γίνει αλλά το σκηνικό αλλάζει. Η Ευρώπη των ηγετών γκρεμίζεται και γεννιέται η Ευρώπη των λαών. Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής ανθίστανται. Ο παλαιστινιακός λαός με όπλο την ψυχή του, γκρεμίζει με πέτρες ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που δεν έμαθε τίποτα από το δικό του ολοκαύτωμα. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση. Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της κρίσης του σύγχρονου πολιτισμού.

Μια νέα ελπίδα γεννιέται. Οι αιώνιες αρχές και αξίες της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ επανέρχονται.

Οι λαοί του κόσμου, και μαζί τους και ο Ελληνικός Λαός, διατρανώνουν αύριο στις 12 το μεσημέρι αυτή τους την πίστη.

Είναι βέβαιο ότι θα νικήσουν».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΤΟΥΛΙΩΤΗΣ
Να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την αποτροπή του εγκλήματος

Ο Νίκος Καρατουλιώτης, υποστράτηγος ε.α., μας είπε:

«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται μια γενοκτονία του ιρακινού λαού χάριν οικονομικών συμφερόντων. Δε νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα να μένουμε απαθείς σ' αυτό που συντελείται. Πολλώ δε μάλλον, να γινόμαστε συνεργοί με τη χρήση ελληνικών στρατευμάτων (φρεγάτες) και ελληνικού εδάφους (βάσεις). Υποχρέωση του καθενός μας είναι να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την αποτροπή αυτού του εγκλήματος. Κι ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε ευθύνη για ό,τι κάνουμε και για ό,τι θα έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε.

Κατόπιν τούτου κι εγώ ενώνω τη φωνή μου και τις ανησυχίες μου μαζί με όλον τον ελληνικό λαό και σας καλώ να πάρετε μέρος τόσο στις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις του Σαββάτου όσο και σε κάθε αντιπολεμική πρωτοβουλία του μέλλοντος».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΙΤΖΑΝΙΔΗΣ
Ας κάνουμε τη φωνή μας πιο καθαρή

Ο Κυριάκος Χιτζανίδης, καθηγητής στη σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, σε σημείωμα που μας έστειλε, τονίζει:

«Απευθύνομαι στα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά συναισθήματα, που αναμφίβολα χαρακτηρίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ειδικά στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο συναίσθημα της ευθύνης που απορρέει από το βάρος της ιδιότητάς των ως δασκάλων και επιστημόνων για την ενεργό συμμετοχή τους στη μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση - διαδήλωση στα Προπύλαια και πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ την 15η Φεβρουαρίου 2003.

Ας αναζητήσουμε τρόπους να κάνουμε τη φωνή μας (φωνή ανθρώπων που θέλουν να είναι και να λέγονται επιστήμονες - μηχανικοί και δάσκαλοι) επιτέλους πιο καθαρή, καταδικάζοντας απερίφραστα τον επαπειλούμενο πόλεμο κατά του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τις σύμμαχές της ΝΑΤΟικές δυνάμεις, καθώς και τις έμμεσες απειλές από εκείνες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και τον ΟΗΕ, που φαινομενικά επί του παρόντος δε συντάσσονται με την αμερικανική "πρωτοβουλία".

Ας αναζητήσουμε τρόπους να συνενώσουμε τις φωνές μας με ό,τι φιλοπρόοδο και οραματικό έχει απομείνει (και πιστεύω ότι έχει απομείνει ικανό) στη χειμάζουσα παγκόσμια διανόηση».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Σ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ραντεβού στα Προπύλαια

Σε δήλωσή του προς το «Ρ», ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νικόλαος Σ. Παπαγεωργίου, τόνισε: «Πρέπει να πούμε ένα αποφασιστικό "όχι" στην επελαύνουσα νεοβαρβαρότητα των ΗΠΑ και των εγχώριων απολογητών τους. Μόνο ένα ισχυρό και δυναμικό λαϊκό κίνημα μπορεί να ανατρέψει τα εγκληματικά σχέδια των άρρωστων εγκεφάλων της Ουάσιγκτον και των απανταχού υπεργολάβων της.

Είναι καθήκον μας να δώσουμε βροντερό "παρών" στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη. Ραντεβού λοιπόν, στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ