ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Λαός και νεολαία μια γροθιά

Motion Team

Ηταν μια γιορτή, παλλαϊκή. Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, όλοι ήταν εκεί. Λαός και νεολαία μια γροθιά κόντρα στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές που προετοιμάζουν τον πόλεμο κατά του ιρακινού λαού, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση που τους παρέχει διευκολύνσεις.

Σάββατο 15 Φλεβάρη, το «γαϊτανάκι» της ειρήνης με επίκεντρο της Θεσσαλονίκη απλώθηκε σε κάθε πόλη της Μακεδονίας και της Θράκης, από την ακριτική Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κατερίνη, τις Σέρρες. Από το πρωί έως και το απόγευμα, όλη η περιοχή ζούσε στους ρυθμούς της μεγαλύτερης αντιπολεμικής διαδήλωσης των τελευταίων ετών. Κατά εκατοντάδες και χιλιάδες ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, ύψωσαν τη γροθιά της αντίστασης και έστειλαν μήνυμα ανυπακοής στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στους υποτακτικούς τους, ντόπιους και ξένους.

Στη Θεσσαλονίκη

Από κάθε σημείο, από στεριά και θάλασσα, πολίτες της Θεσσαλονίκης, κάθε ηλικίας, πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης. Η πλατεία Αριστοτέλους γέμισε και ο κόσμος απλώθηκε παντού. Οι συναγωνιστές της ειρήνης από την Καλαμαριά, ήρθαν με καραβάκια. Συμβολικά έκαναν «κατάληψη» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που συνεχίζει να εξυπηρετεί το δολοφονικό στρατό του ΝΑΤΟ, ο οποίος δρα στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια.


Motion Team

Εργαζόμενος λαός με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και η νεολαία με τα δικά της πανό άρχισαν να καταφτάνουν από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές συγκροτημένα με προσυγκέντρωση και πορεία, οι γυναίκες - μέλη της ΟΓΕ επίσης. Ολοι, ήταν εκεί. Και οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας ύψωσαν φωνή και διαδήλωσαν: «Στις βόμβες των ΗΠΑ και των υπαλλήλων της ΕΕ εμείς θα απαντήσουμε με τη βόμβα της καθημερινής μας αντίστασης». Μέσα από ένα λυτό δρώμενο αποκάλυψαν την «Γκουέρνικα», τον πίνακα του Πικάσο που σκεπάστηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ, προκειμένου να μην ενοχλεί τα γεράκια του πολέμου. Εκεί και δεκάδες νέοι καλλιτέχνες με τη μουσική και τα τραγούδια τους. Εκεί και οι αγωνιστές της αντίστασης, οι απόμαχοι της δουλιάς. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Λ. Κωνσταντινίδης, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής. Ολοι μαζί προχώρησαν προς το αμερικάνικο προξενείο, μέσα από μια μεγαλειώδη πορεία. Εκεί, μέσα από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και τα δεκάδες συνθήματα διαμήνυσαν: «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Τη μεγαλειώδη αυτή διαδήλωση προσπάθησαν να αμαυρώσουν με τη συνεπικουρία της αστυνομίας, οι γνωστοί - «άγνωστοι» που στην πορεία βρήκαν «στέγη» ανάμεσα στο μπλοκ του «φόρουμ» και του ΠΑΣΟΚ.

Στις άλλες πόλεις

Με σύνθημα «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», υπέδειξαν τον ένοχο και διαδηλώνοντας «κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», ο λαός διαμήνυσε πως δε συναινεί στην υποκριτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αναζητά να τα έχει καλά και με το κίνημα αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και με τους πολεμοχαρείς συμμάχους της.

Από τις 11 το πρωί άρχισε να κυλά το αντιπολεμικό ποτάμι. Στο Κιλκίς, στην Πλατεία Ειρήνης και στην Καβάλα στην κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχαν και οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι του Δήμου Ελευθερών, που αντιδρούν στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικού λιμανιού στον τόπο τους. Η σκυτάλη πέρασε στις 11.30π.μ. στο λαό της Κατερίνης και λίγο αργότερα στο λαό της Εδεσσας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, των Γρεβενών, της Δράμας.

Στο πέρασμά του δυνάμωνε. Φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, συνδικάτα, επιτροπές ειρήνης, οι επιτροπές της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», μπήκαν μπροστά οργανωτές του αγώνα, έχοντας μαζί τους χιλιάδες άνδρες, γυναίκες, παιδιά.

Το απόγευμα, δεύτερο κύμα αντιδράσεων άρχισε να εκδηλώνεται. Στην Καστοριά στις 4μ.μ., στον Πολύγυρο Χαλκιδικής στις 5μ.μ. Στη Βέροια στις 5.30μ.μ. Φλώρινα και Πτολεμαΐδα στις 6 το απόγευμα. Λίγο αργότερα, χιλιάδες λαού πλημμύρισαν την πλατεία Κρονίου στις Σέρρες και την κεντρική πλατεία της Κοζάνης σε συγκεντρώσεις πρωτόγνωρα μαζικές, μαχητικές, προμήνυμα των διαθέσεων του λαού να κρατήσει ψηλά το κεφάλι. Το ποτάμι θέριεψε.


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ
Χιλιάδες στους δρόμους

ΟΧΙ στον πόλεμο στο Ιράκ βροντοφώναξε και η Λαμία

Eurokinissi

ΟΧΙ στον πόλεμο στο Ιράκ βροντοφώναξε και η Λαμία
Στη Λαμία, την Αμφισσα, τη Λιβαδειά και τη Θήβα, το Σάββατο το πρωί, παλλαϊκό ποτάμι, χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, επαγγελματίες, μαθητές και φοιτητές, φίλοι της ειρήνης, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στον προετοιμαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Προηγούμενα έγιναν αντιπολεμικά συλλαλητήρια στη Χαλκίδα, την Παρασκευή 14.2 και το Αλιβέρι, την Πέμπτη 13.2.

Στη Φθιώτιδα: Εκατοντάδες φιλειρηνιστές, το Σάββατο το πρωί, κατέκλυσαν την πλατεία Πάρκου στη Λαμία διαδηλώνοντας αντιπολεμικά. Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης, ο παπα-Χρήστος Ζαρκαδούλας, κάλεσε σε επαγρύπνηση και συσπείρωση. Η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Λαμίας, μαχητική και μαζική, ενώθηκε, με αυτήν που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, την ίδια ώρα.

Στη Βοιωτία: Στη Λιβαδειά και την Θήβα, οι φιλειρηνιστές, εργαζόμενοι και αγρότες, με την έντονη παρουσία της νεολαίας, έστειλαν «βροντερό» αντιπολεμικό μήνυμα.

Στη Φωκίδα: Στην πόλη της Αμφισσας, λαός και εργαζόμενοι έδωσαν μαζικό και μαχητικό «παρών» στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και των συνδιοργανωτών φορέων, στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ