ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
Πατριδογνωμόνιο
Η κηδεία του προβάτου

Η γλώσσα μας, μεγάλη η χάρη της, σύντροφοι, λέει πολύ συχνά πράγματα που οι πολιτικοί της Παιδείας, χρόνια τώρα, πασχίζουν να μην καταλαβαίνουμε, να μην ακούμε καν. Ετσι το ρήμα κηδεύω, ζωής ένεκα, δυστυχώς το κατανοούμε. Δεν ακούμε όμως τη ρίζα του ίδια με το κήδομαι και κηδεμόνας. Που πάει να πει φροντίζω, αναλαμβάνω ευθύνες κι άλλα λιγότερο μακάβρια, αλλά το ίδιο δύσκολα κι ανθρώπινα όπως η τελετή του αποχωρισμού.

Η κηδεία της Ντόλυ δεν είχε βέβαια κανένα τελετουργικό, ούτε και μεταδόθηκε σε ζωντανές συνεντεύξεις με το νεκροταφείο - μαυσωλείο των κλωνοποιημένων ζώων. Ομως έχει μια ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον για όλους τους κατοίκους του πλανήτη το γεγονός ότι το πρώτο πλάσμα που κατασκευάστηκε κυριολεκτικά από επιστήμονες, αμφίβολων προθέσεων και στόχων, γέρασε πρόωρα, αρρώστησε πριν απ' την ώρα του και το ξέκαναν οι «γονείς» του με ευθανασία.

Θα μου πείτε, εδώ ο κόσμος καίγεται και πασχίζει να σταματήσει τον παρανοϊκό Αμερικανό, και θρησκευάμενο μάλιστα, νεοχίτλερ απ' τα ολέθρια παιχνίδια πολέμου του κι εμείς θα κάτσουμε να πενθήσουμε το πρόβατο - κλώνος; Ναι. Γιατί το πρόβατο αυτό (όχι πια το επί σφαγή, αλλά επί ευθανασία, όπως θα λέμε στο επιστημονικό μέλλον) είναι το ίδιο θύμα των ίδιων σύγχρονων ναζί, «γεννήθηκε» από... ανθρώπους, αλλά δεν έζησε πριν κηδευτεί δολοφονημένο για το καλό του. Εξηγούμαι, γιατί πρέπει να αποδώσουμε στο προβατάκι τη δύναμη αντιστασιακού συμβόλου στη βαρβαρότητα, θυμίζοντας ότι όταν γεννήθηκε γνώρισε τόσα πρωτοσέλιδα και αφιερώματα στα παγκόσμια κανάλια, όσα δε γνώρισε καλά καλά ο Κλίντον όταν αποχαιρετούσε τη Μόνικα.

Δεν είναι δημοκρατικό να πεθάνει στα... ψιλά. Αλλά ο ουσιαστικός λόγος είναι άλλος. Αντιπολεμικός βαθιά και υπερασπιστικός της ανθρώπινης φύσης μας, εναντίωση στην αποκτήνωση, την προβατοποίησή μας.

Η Ντόλυ και η τύχη της δείχνει το μέλλον μας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θ' αφήσουμε αυτά τα σκυλιά, τους ιμπεριαλιστές κι αδηφάγους καπιταλιστές, να μας κυβερνάν... Αυτοί, λοιπόν, ξόδεψαν για το πρόβατο ένα κάρο λεφτά, γιατί ήθελαν λέει να σώσουν την ανθρωπότητα από αρρώστιες. Λάθος. Περισσότερα κέρδη θέλουνε. Θα στήσουν στρατόπεδα κλωνοποιημένων ανθρώπων για να τους χρησιμοποιούν είτε ως φονιάδες - στρατιώτες είτε ως ανταλλακτικά οργάνων για όσους έχουν να πληρώσουν νοσηλείες και ψευτοαθανασίες πολυτελείας. Κι όλη η επικοινωνιακή επιχείρηση γύρω από το άτυχο πρόβατο είχε στόχο να εξοικειωθούμε με την παραχώρηση του δικαιώματος της ζωής μας σε κάποια μεγάλη εταιρία αφεντικών, που θ' αποφασίζει πριν από μας για μας αν πρέπει να γεννηθούμε και να γεννήσουμε, τι ακριβώς ως ον, πόσο και πώς θα ζήσει και κυρίως πότε αυτοί οι αφεντάδες θα το γερνάνε πρόωρα και θα το ξεγράφουν με μια μονοκοντυλιά σ' ένα λογιστηριακό - χρηματιστηριακό χαρτί.

Γι' αυτό σας καλώ να σκεφτούμε τι σημαίνει η κηδεία της Ντόλυ. Γιατί κρύβει ο θόρυβος των αρθριτικών και της πνευμονοπάθειάς της δυο ειδήσεις - φωτιά για τους ανθρώπους. Το ποσό για φάρμακα που αποστέλλονται στον Τρίτο Κόσμο για τα παιδιά είναι το μισό απ' αυτό που ξοδεύεται στη Δύση για αντικαταθλιπτικά σκύλων!!!

Και στις ΗΠΑ μελετούν ένα φάρμακο που προξενεί λήθη στο μεγάλο σοκ και τον πόνο. Τα πειράματα έγιναν για να ξεπεράσουν το τραύμα θύματα σεισμών και μεγάλων φυσικών καταστροφών. Αλλά τα χρήματα και τα δικαιώματα τα παίρνει το Πεντάγωνο των ΗΠΑ γιατί θέλει το χάπι να το δίνει σε στρατιώτες του που θα εκτελούν γενοκτονίες πληθυσμών και πρέπει να ξεπερνούν λέει τα προβλήματα συνείδησης που τους τυραννούν μια ζωή. Το χάπι αυτό σκοτώνει τη συνείδηση και φτιάχνει ευτυχισμένους σφαγείς λαών.

Σύντροφοι, αν δεν κηδέψουμε την Ντόλυ όπως της πρέπει επιστημονικώς, τότε ανοίγουμε, με φτυάρι την άγνοια, μόνοι μας το λάκκο μας ως άνθρωποι αυτοί καθαυτοί. Οι νεοταξίτες, βλέπετε, δε θέλουν απλώς δούλους, γιατί κάποτε κι αυτοί επαναστατούν. Θέλουν ανθρώπους - ζώα χωρίς νου και σκέψη, χωρίς αισθήματα και συνείδηση, αναλώσιμους ανά πάσα στιγμή όχι απλώς χωρίς κόστος, αλλά ως κερδοφόροι νεκροί.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Εξήντα τρία κομμουνιστικά, εργατικά και αριστερά κόμματα κατά του πολέμου

Συνολικά 63 κόμματα από 44 χώρες του Κόσμου συνυπέγραψαν την κοινή ανακοίνωση κομμουνιστικών, εργατικών και αριστερών κομμάτων ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Το ανακοινωθέν επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

Στην ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Στοπ στον επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ!» καταγγέλλονται ΗΠΑ και Βρετανία που κλιμακώνουν τις προετοιμασίες για ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Υπογραμμίζεται ότι ο πόλεμος αυτός επιδιώκει τον έλεγχο μιας στρατηγικής περιοχής, των πετρελαίων και αγορών, καθώς και ότι είναι μια απόπειρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεπεραστεί η βαθιά οικονομική κρίση τους.

Τα κόμματα προειδοποιούν ότι ο πόλεμος θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στον ιρακινό λαό, θα προάγει τους στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και να επιφέρει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού. «Κανένα επιχείρημα ή τέχνασμα δεν μπορεί να δικαιολογήσει οποιαδήποτε υποστήριξη του ΟΗΕ σ' αυτόν τον πόλεμο», τονίζεται.

Στο ανακοινωθέν καταγγέλλεται η στάση των κυβερνήσεων και της πολιτικής ηγεσίας των κρατών της ΕΕ, που δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα ή αποτελεσματική προσπάθεια για την αποτροπή του πολέμου.

Τέλος, τα κόμματα καλούν σε ακόμα πιο μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και επισημαίνουν την ανάγκη της έντασης της δράσης τους σ' αυτή την κατεύθυνση, ενώ απαιτούν να μη διαθέσουν οι χώρες τους στις ΗΠΑ καμία διευκόλυνση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα παρακάτω κόμματα:

1. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

5. Κόμμα Εργατών Βελγίου

6. Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

8. Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα

9. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

10. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

11. Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας

12. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας

14. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

15. Κόμμα Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών

16. Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία Δανίας

17. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

18. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας (μ-λ)

20. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

21. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

23. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (μαρξιστικό)

24. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (μ-λ)

25. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

26. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

27. Κόμμα Τουντέχ του Ιράν

28. Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

29. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

31. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

32. Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

34. Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

35. Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

36. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Καταλωνίας

38. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

39. ΑΚΕΛ, Κύπρος

40. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

41. Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

42. Κόμμα των Κομμουνιστών της Λευκορωσίας

43. Κίνημα Ενωμένης Αριστεράς στο Λουξεμβούργο

44. Κόμμα των Μεξικάνων Κομμουνιστών

45. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού

46. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

47. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

48. Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

49. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

50. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

51. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

52. Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα

53. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρώσικης Ομοσπονδίας

54. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των Ρώσων Κομμουνιστών

55. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

56. Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

57. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

58. Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας

59. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

60. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

61. Δράση για την Ενότητα και Σοσιαλισμό του Τσαντ

62. Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλανδίας

63. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής.

Την υποστήριξή τους στην ανακοίνωση εξέφρασαν και άλλες οργανώσεις και πλατφόρμες όπως: Το δίκτυο Κομμουνιστών Ιταλίας, το Ισραηλινό Κομμουνιστικό Φόρουμ, οι Ενωμένοι Κομμουνιστές Ολλανδίας, ο Κύκλος Μπαρμπίς (Γαλλία), καθώς και μια σειρά πλατφόρμες του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως ο Κομμουνιστικός Συντονισμός, η Κομμουνιστική Σύγκλιση, το Vifs Rogue κ.ά.

Ολόψυχη συμπαράσταση

Με τον Κάουα Μπεζαράνι, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράκ, είχε χτες συνάντηση αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα και τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε στον Ιρακινό κομμουνιστή την ολόθερμη συμπαράσταση των Ελλήνων κομμουνιστών στον αγώνα του ιρακινού λαού, τόσο ενάντια στις κάθε λογής ένοπλες και μη επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, όσο και ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Σ. Χουσεΐν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ