ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
Πατριδογνωμόνιο
... Τοις κείνων «χρήμασι» πειθόμενοι

Ψάχνει κανείς απεγνωσμένα ποιήματα, λέξεις με νόημα σε φράσεις στέρεες, κρυμμένα διαμάντια σθένους, για να κρατηθεί τις δύσκολες ώρες; Ισως να είναι η μόνη αλληλέγγυα με το μέλλον μας σχέση. Ομως, σύντροφοι, η Παιδεία κολοβωμένη, λειψή σε σχεδιασμό κι οράματα, συρρικνωμένη στην κερδοφορία των χορηγών μοντέρνων δούλων, δε στέργει σ' αυτόν τον πόθο. Ποιήματα; Ποιος τα έχει ανάγκη και γιατί όταν λείπουν τα χρήματα; Κυνικά ερωτήματα σε φτωχούς εαυτούς κι ενιαυτούς δακρύων.

Ομως, είναι το βάσανο κι ο αγώνας που παράγουν τη γνώση της κάθε λέξης, που της δίνουν το νόημα της εποχής της, που εξεγείρουν. Ισως οι πιο καλά οπλισμένοι ποιητές είναι αυτοί που τους βρίζουν ρεαλιστές.

Τι ποίημα να γράψει κανείς για το φαντάρο πενταετούς θητείας που τον πάτησε το τανκς της πατρίδας σε μια στραβοτιμονιά;... «Καλό παιδί, οικονομικό, είχε πάει και στη Σερβία», λέει η γειτόνισσα. Μισθοφόρος απ' ανάγκη, στον αιώνα τον εικοστό πρώτο, με πραγματική εργοδοτική πατρίδα του ΝΑΤΟ, την εταιρία των δολοφονικών συμφερόντων. Νοικιασμένα νιάτα. Υποθηκευμένα όνειρα. Διδυμότειχο μπλουζ κι η μάνα να μην μπορεί να παρηγορηθεί, ρουφώντας άρωμα ηρωισμού και δικαιοσύνης. Θλιβερή πραγματικότητα το τροχαίο με τανκς σε έμμισθη στρατιωτική υπηρεσία, με κρατήσεις, «μπόνους - μάλους», που λένε οι ασφαλιστές. Μα πώς να γράψεις ποιήματα παρηγοριάς για τα νιάτα που θάβονται σε άθλιες ιεραρχήσεις σκοπών χωρίς κανέναν ηθικό κι ιδεολογικό αερόσακο. Κι ο ...υπουργός να δηλώνει στις κάμερες αμήχανα «...είναι όντως θλιβερό το γεγονός, συλλυπητήρια...». Οντως.

Αντε να συνθέσεις στιχάκια χωρίς βρισιές για το γενναίο ναύτη του αρματαγωγού, το οποίο φεύγει από τον Πειραιά να πάει στη Σάμο να φέρει μπουλντόζες να σώσει απ' τις πλημμύρες μερικές μικρές Κυκλάδες. Σ' αυτόν τον οργανωτικό παραλογισμό, με το ναυτάκι ν' αναρωτιέται γιατί δεν περισσεύει μια μπουλντόζα, ένα μηχάνημα από τα γιγάντια έργα της Ολυμπιάδας του τσιμέντου, των χορηγών, της συναλλαγής και των επιχειρηματικών εκβιασμών, μια στροφή απ' τον Καβάφη «ίσως να ήταν μια κάποια λύσις». Τα ποιήματα στη θέση των βαρβάρων.

Το σύγχρονο σχολειό όμως το θέλει το παιδί προσαρμοσμένο, βολικό στοιχειό της επιχειρηματικότητας, καλό για σκλάβο, για λεγεωνάριο, για πραιτοριανό, σιωπηλό στο θάνατο, φθηνό στην αποζημίωση. Οντως, θλιβερό, υπουργέ μου, το ανωτέρω περιστατικό. Αλλωστε, τροχαία, καθόλου γενναία, συμβαίνουν σήμερα παντού. Και στας Ευρώπας και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οντως, το επίγραμμα στις Θερμοπύλες είναι ντεμοντέ. Πρέπει ν' αλλάξει και να γράφει ...τοις κείνων «χρήμασι» πειθόμενοι. Οντως.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Τελειώνει η μεγάλη «παράσταση»

Γαλλικό πλήρωμα ενός «Μιράζ», που μετέχει στις επιθεωρήσεις

Associated Press

Γαλλικό πλήρωμα ενός «Μιράζ», που μετέχει στις επιθεωρήσεις
Στην τελική ευθεία βαίνουν, πλέον, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - Βρετανία για την εκπόνηση ενός κειμένου νέου ψηφίσματος που θα τους διασφαλίζει την αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Ενός κειμένου που οι δύο «σύμμαχοι» φιλοδοξούν να υπερσκελίσει τη διστακτικότητα ορισμένων «αναποφάσιστων» χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας και να περιορίσει τα περιθώρια άσκησης «βέτο» από τα «διαφωνούντα» μόνιμα μέλη. «Διαφωνούντων» που, αν και κάνουν διαρκώς αναφορά στο δικαίωμα «βέτο», μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να το ασκήσουν καθώς φαίνεται δύσκολη μια τόσο ευθεία ρήξη με τις ΗΠΑ, αν και κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, τα οποία προσπαθούν να υπερασπίσουν, ζητώντας «παράταση των επιθεωρήσεων».

Τα χέρια των δύο βασικών συμμάχων φαίνεται να «λύθηκαν» σε μεγάλο βαθμό μετά το κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ, το οποίο, εκτός από το να «αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή ενότητα», χρησιμοποίησε την επιθυμητή φρασεολογία περί «στρατιωτικής επέμβασης ως τελευταίας λύσης». Διόλου τυχαία, η Ουάσιγκτον, διά στόματος πολλών αξιωματούχων της, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή της για την υποστήριξη που εξέφρασαν οι σύμμαχοι και να εκτιμήσει ότι η «διατλαντική ένταση» αποκλιμακώνεται.

Οι «δύσκολες στιγμές» του Μπλερ

Παρ' όλα αυτά, η Βρετανία μοιάζει να επιθυμεί διακαώς την εκπόνηση και την έγκριση του νέου ψηφίσματος. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η βρετανική πλευρά αναζητά πυρετωδώς φραστικές διατυπώσεις και ορολογία που δε θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά θα συμπαρασύρει διπλωματικά το Συμβούλιο Ασφαλείας στη στρατιωτική οδό. Ο Τόνι Μπλερ και η κυβέρνησή του, ιδιαίτερα μετά και από την ογκώδη αντιπολεμική διαδήλωση της 15ης Φεβρουαρίου, μοιάζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η συντριπτική πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης τάσσεται ενάντια στον πόλεμο, ακόμη και αν έχει τη γνωμοδότηση του ΟΗΕ.

Η βρετανική ηγεσία, εδώ και καιρό, προσπάθησε να καλλιεργήσει ένα «ηθικό πλέγμα» αιτιολόγησης της αναγκαιότητας ενός στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ, το οποίο, όμως, ματαίως προσπαθεί να εδραιώσει. Ενα ακόμη ράπισμα ήρθε από τις ηγεσίες της Αγγλικανικής και της Καθολικής Εκκλησίας της Βρετανίας, οι οποίες εναντιώθηκαν με ανακοίνωσή τους, στις «ηθικές αναζητήσεις» του Μπλερ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε το ίδιο του το Κόμμα, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση και των βρετανικών συνδικάτων, που φαίνονται να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο της χρήσης του όπλου της απεργίας απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια.

Απόλυτα έτοιμες
οι αμερικανικές δυνάμεις

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα μοιάζουν να έχουν δρομολογηθεί. Δηλώνοντας ότι «σέβεται τις ανησυχίες των φιλειρηνιστών αλλά διαφωνεί μαζί τους» και ότι «ως Πρόεδρος οφείλει να υπερασπίσει την ασφάλεια του έθνους», ο Τζορτζ Μπους «έκλεισε» το θέμα των εσωτερικών αντιδράσεων. Η Ουάσιγκτον ολοκλήρωσε «επιτυχημένα» και το «σκληρό» παζάρι, στο οποίο είχε επιδοθεί με την Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόσβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ήταν λακωνικός και περιεκτικός: Τα αμερικανικά στρατεύματα είναι, πλέον, έτοιμα να εξαπολύσουν ανά πάσα στιγμή επίθεση κατά του Ιράκ, αμέσως μόλις τους δοθεί η εντολή.

Τα σενάρια των σχεδιαζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πολλά και όλα εξαιρετικά πιθανά. Αυτό που οι Αμερικανοί επιτελείς έχουν καταστήσει σαφές είναι ότι, σε αντίθεση με την «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991, τώρα οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα επιλέξουν τη λύση «των μακρόχρονων αεροπορικών επιδρομών» (υποτίθεται για να μην προκληθούν πολλές «παράπλευρες απώλειες»), αλλά θα προωθήσουν τάχιστα επίγειες δυνάμεις στο έδαφος του Ιράκ. Εχουν, επίσης, δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα εγκαθιδρύσουν μια «περιορισμένης διάρκειας» στρατιωτική αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ, προοπτική που έχει, ήδη, προκαλέσει κύματα οργής στην αραβική κοινή γνώμη και αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως λάκτισμα για αλυσιδωτές ανεξέλεγκτες αντιδράσεις, τουλάχιστον, σε όλη την περιοχή.

Ειλημμένες αποφάσεις

«Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος», υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, τονίζοντας ότι η επίθεση στο Ιράκ είχε αποφασιστεί πολύ πριν την 11η Σεπτέμβρη για έναν και βασικό λόγο: Η επιβολή αμερικανικής κυριαρχίας στο Ιράκ, μετά από την ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος, είναι ο πυλώνας της περιφερειακής αναδιάρθρωσης που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Αναδιάρθρωση που είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να επιτευχθεί ο προφανής στόχος του ελέγχου των δεύτερων, στον κόσμο, πλουσιότερων πετρελαϊκών κοιτασμάτων, αυτών του Ιράκ, αλλά και για να καταστεί δυνατή η διατήρηση της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας μέσα από τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων (Ιράν), μέσα από την αποφασιστική επιρροή στη διάθεση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Κασπίας, αλλά και μέσα από τον έλεγχο των μεγαλύτερων υδάτινων πόρων όλης της περιοχής, που δεν είναι άλλοι από τον Τίγρη και τον Ευφράτη που βρίσκονται στο Ιράκ.

Και όπως λένε πολλοί άλλοι αναλυτές, η Ουάσιγκτον είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά και το πότε θα αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ασχέτως αν θα υπάρχει ή όχι ψήφισμα του ΟΗΕ και ανεξάρτητα με το σε πόσο άβολη θέση θα βρεθεί ή όχι η Βρετανία. Και η αντίστροφη μέτρηση είναι σαφές ότι βαίνει στο τέλος της.


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Αντιπολεμική κινητοποίηση στο Ακτιο

Σήμερα Κυριακή, η φωνή αντίστασης του λαού της Βορειοδυτικής Ελλάδας ενάντια στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών και των οργάνων τους θα αντηχήσει στο Ακτιο. Οι διαδηλωτές της ΒΔ Ελλάδας περικυκλώνουν τη βάση του Ακτιου στην Πρέβεζα, μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της 15ης Φλεβάρη και την κινητοποίηση του πειραϊκού λαού κατά του ΝΑΤΟικού στόλου που κατέπλευσε στον Πειραιά.

Οσον αφορά στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, είναι γνωστό πως, παίζει το ρόλο του πληροφοριοδότη και συντονιστή των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Αποτελεί ορμητήριο πολέμου. Ενώ τις τελευταίες δέκα μέρες έχει έντονη κινητικότητα, που σημαίνει ότι συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του πολέμου.

«Εμείς θα είμαστε εκεί στον αποκλεισμό, τονίζει ο Κ. Κωτσαντής, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί συμμετέχει (η βάση) στον πόλεμο και δεύτερον γιατί για εμάς ταυτίζεται και συμβολίζει τον πόλεμο. Για να δείξουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα εδάφη και οι Ενοπλες Δυνάμεις μας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ