ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αύξηση της ανεργίας, ξεκλήρισμα των αγροτών

Αύξηση της ανεργίας, ξεκλήρισμα των αγροτών, αύξηση των μισθωτών και μείωση των αυτοαπασχολούμενων είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα νέα κείμενα εργασίας του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για τη χρονική περίοδο 1992-2002. Στοιχεία που, αν και υπολείπονται της πραγματικότητας, δείχνουν με αρκετή σαφήνεια τις επιπτώσεις της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που εδώ και χρόνια ακολουθούν οι κυβερνήσεις της χώρας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα οποιαδήποτε στοιχεία παρουσιάζονται υπολογίζονται επί του εργατικού δυναμικού της χώρας και όχι επί του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία ικανή προς εργασία (15-64 ετών ή και πάνω από 64 ετών). Πιο συγκεκριμένα, το 1992 το εργατικό δυναμικό αποτελούσε το 58,87% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και το 2002, το 64,47% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Η αύξηση αυτή προήλθε από την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών που κυρίως οφείλεται στο ότι δε φθάνει πλέον ένας μισθός για τη συντήρηση μιας οικογένειας.

Οι άνεργοι από 348.878 (8,66% επί του εργατικού δυναμικού) το 1992 έφθασαν σε 420.107 (9,62%) το 2002. Ακόμα, οι μακροχρόνια άνεργοι (δηλαδή, άνεργοι για πάνω από 12 μήνες) από 172.098 (49,4% επί του συνόλου των ανέργων) αυξήθηκαν σε 229.840 (54,7%). Εδώ να σημειωθεί ότι στους εργαζόμενους υπολογίζονται και όσοι εργάζονται σε συνθήκες μερικής απασχόλησης - που το 1992 αποτελούσαν το 4,8% και το 2002 το 3,74% - δηλαδή, εργαζόμενοι που παίρνουν αμοιβές πείνας και έχουν ελάχιστα δικαιώματα. Μάλιστα, στην εισαγωγή του κείμενου εργασίας αναφέρεται - χωρίς όμως να δίνονται στοιχεία - ότι αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εργάζεται στις νέες ή άτυπες μορφές απασχόλησης, στις οποίες απουσιάζει κάθε πρακτική κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων και πρόκειται ουσιαστικά για μορφές «μαύρης εργασίας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τη μεγάλη μείωση των απασχολούμενων στη γεωργία. Η αντιαγροτική πολιτική που σταθερά υπηρετούν οι κυβερνήσεις ξεκλήρισαν, από το 1992 μέχρι το 2002, 182.842 αγρότες, μειώνοντας τους απασχολούμενους στη γεωργία από 21,92% που ήταν το 1992 σε 15,03% το έτος 2002!

Ενα ακόμα στοιχεία με μεγάλη σημασία είναι η αύξηση των μισθωτών και η μείωση των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό. Ετσι, ενώ το 1992 οι μισθωτοί ήταν 1.937.552 (52,65% επί του εργατικού δυναμικού) το 2002 έφθασαν στους 2.377.232 (60,20% επί του εργατικού δυναμικού). Αντίθετα, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό από 1.045.609 (28,41% επί του εργατικού δυναμικού) το 1992, μειώθηκαν σε 963.805 (24,41% επί του εργατικού δυναμικού), το 2002.

Η μείωση των απασχολούμενων στη γεωργία και των αυτοαπασχολούμενων οδήγησε στην αύξηση των μισθωτών. Οι μισθωτοί αυτοί φαίνεται ότι απορροφήθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών και όχι στον τομέα της βιομηχανίας όπου η απασχόληση μειώθηκε με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται. Ετσι, στον τομέα των υπηρεσιών η απασχόληση αυξήθηκε από 57,72% σε 60,20% και η απασχόληση στη βιομηχανία μειώθηκε από 20,48% σε 15,03%, (τα ποσοστά υπολογίζονται ως προς το σύνολο της απασχόλησης).

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά ανεργίας υπολογίζονται επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού, δηλαδή του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σε όποια κατηγορία και αν ανήκει (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι), γεγονός που συγκαλύπτει τις πτυχές τις πραγματικότητας και ιδιαιτέρως τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

«Οδύσσεια» ένα ταξίδι λίγων ωρών

Σε «Οδύσσεια» μετέτρεψε το εταιρικό μεγαθήριο HFD - για να μη χάσει καμιά δεκάρα από τα εισιτήρια - το ταξίδι 200 περίπου επιβατών, που από τα μεσάνυχτα της Κυριακής βρίσκονται αποκλεισμένοι στο λιμάνι της Σύρου με το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο της, «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ». Με εντολή της εταιρίας και ενώ είχε τεθεί σε ισχύ μερική απαγόρευση απόπλου λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής, το πλοίο απέπλευσε από το Καρλόβασι της Σάμου στις 6 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής με προορισμό τον Πειραιά. Αφού «έπιασε» από τα λιμάνια των Φούρνων και του Ευδήλου Ικαρίας, «μαζεύοντας» και από εκεί επιβάτες, έφτασε στη Σύρο τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπου και έριξε κάβους λόγω πλήρους απαγόρευσης απόπλου, όπου και βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Χτες οι επιβάτες έφτασαν πια στο «αμήν». Συγκρότησαν επιτροπή, η οποία απαίτησε, μέσω του πλοιάρχου, από την εταιρία, και το πέτυχε, φαγητό και κλίνες. Μάλιστα, εκ μέρους της Επιτροπής, ο επιβάτης Κώστας Μακρής μάς είπε, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, ότι «ετοιμάζουμε και κείμενο προς τους αρμόδιους και τον Τύπο για να καταγγείλουμε την εφοπλιστική ασυδοσία, της οποίας θύματα είμαστε και οι εμείς. Το πλοίο δεν έπρεπε να αποπλεύσει από τη Σάμο, όμως, προκειμένου να κόψουν εισιτήρια, μας εγκλώβισαν τελικά στη Σύρο. Απαιτούμε να αναλάβει την υπόθεση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δημόσιος φορέας, ώστε να σταματήσει, όχι μόνον η ταλαιπωρία μας, αλλά κυρίως να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Συνάντηση χωρίς απαντήσεις

Χωρίς απαντήσεις για το πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και Ευθύνης των Πτητικών Μέσων ήταν η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Ενιαίος Φορέας θα είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά ενημέρωση για το πλαίσιό του. Πάντως οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον υπουργό τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα πτητικών μέσων και της συντήρησής τους, και τη διεύθυνση των αεροδιακομιδών να την έχει το ΕΚΑΒ.

Επίσης δεν πήραν απάντηση για την τύχη των τριών ελικοπτέρων που έμειναν, καθώς και για την εφαρμογή του μνημονίου ενόψει του 2004 που προέβλεπε την αγορά πέντε, επί πλέον, ελικοπτέρων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε στο σωματείο την πρόσληψη 300 συμβασιούχων με 18μηνη σύμβαση για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους υπογραμμίζοντας ότι το διάστημα αυτό δε φτάνει ούτε να εκπαιδευτούν σε ένα τέτοιο ευαίσθητο φορέα.

Τέλος ζήτησαν τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διαμόρφωση του πλαισίου του φορέα αλλά και σε αυτό, όπως έλεγαν συνδικαλιστές, δεν πήραν απάντηση.

Για αύριο ο Σύλλογος έχει προκηρύξει πεντάωρη στάση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι την παραπέρα πορεία τους.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Τιμούν έναν παλαίμαχο του κλάδου

Εκδήλωση προς τιμήν του Βασίλη Γεωργαντά, για τη συμπλήρωση 61 χρόνων ασυμβίβαστου αγώνα και ανιδιοτελούς προσφοράς, μέσα από τις γραμμές του τιμημένου ΚΚΕ, διοργανώνουν την Τετάρτη, 26 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Κομματική Οργάνωση Βάσης Εμποροϋπαλλήλων του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσης Εμποροϋπαλλήλων της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ