ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δεκάδες ειδικοί, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, κατέθεσαν τις απόψεις τους

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα ενεργειακά δρώμενα τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε χτες με μεγάλη επιτυχία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας. Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της ΕΕ». Με την παρουσία πολλών ειδικών του χώρου της Ενέργειας, πανεπιστημιακών, συνδικαλιστών, εργαζομένων και συνταξιούχων, η ημερίδα του ΚΚΕ πέτυχε κατά κοινή ομολογία να αναδείξει τις κρίσιμες παραμέτρους της Ενέργειας στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Με αφετηρία το αδιαπραγμάτευτο δεδομένο ότι η Ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό, οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους, οι οποίες, άσχετα από την πολιτική και οικονομική οπτική τους, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ενέργεια είναι ένα ζήτημα που κυριολεκτικά «καίει τον κόσμο». Και «καίει» διότι επίκειται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ για τον έλεγχο των πετρελαϊκών του αποθεμάτων, αλλά και η σύνοδος (αύριο) των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Οι περισσότεροι εκ των ομιλητών κατήγγειλαν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να επιτεθούν στο Ιράκ, αποκάλυψαν τα πραγματικά αίτια του πολέμου, αποκάλυψαν όμως, κατά τον ίδιο τρόπο, και ποια ανάγκη οδηγεί το γαλλογερμανικό «άξονα» να αντιτίθεται, στην παρούσα φάση, στην επέμβαση στο Ιράκ. Ομως, οι ομιλητές κατέδειξαν, με επιχειρήματα, και ότι η αυριανή σύνοδος των υπουργών Ενέργειας θα επιφέρει νέα δεινά στους λαούς της Ευρώπης και της χώρας, σημείωσαν ποιοι είναι οι λόγοι της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, ποια θα είναι η αυριανή θέση του μεγάλου κεφαλαίου και ποια αυτή των λαών.

Ζητήματα, όπως αυτό της ενεργειακής επάρκειας, της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών Ενέργειας (λιγνίτης, ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά), του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, τέθηκαν επί τάπητος στη χτεσινή ημερίδα. Κοινή εκτίμηση είναι, ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δε συμβαδίζει με την επάρκεια, αλλά με το κέρδος των ιδιωτών. Οι συνέπειες για το λαό και την ανάπτυξη της χώρας θα είναι επώδυνες.

Η εισηγητική ομιλία στην ημερίδα έγινε από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου της ΕΠ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Το θέμα εισηγήθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Ριζικά διαφορετικά κριτήρια
  • Η εισηγητική ομιλία του ΠΓ της ΚΕ
  • Η μεθοδολογία και τα κριτήρια προσέγγισης της ενεργειακής πολιτικής

Η μεθοδολογία και τα κριτήρια με τα οποία προσεγγίζει το ΚΚΕ τον προσδιορισμό της ενεργειακής πολιτικής και η εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου λαϊκής ενεργειακής κατανάλωσης, είναι φανερό ότι συνδέουν τα θέματα του σχεδιασμού, της επιλογής τεχνολογιών συμβατών με κοινωνικά κριτήρια. Υποστηρίζουμε ότι η τέτοια σύνδεση προϋποθέτει ριζικά διαφορετική ιδιοκτησία, απαιτεί κοινωνική ιδιοκτησία, στις πρωτογενείς ενεργειακές ύλες, στα μέσα παραγωγής τελικής ενέργειας. Πρόκειται για ενεργειακή πολιτική ενταγμένη στα κίνητρα, στους άξονες και στις προϋποθέσεις της Λαϊκής Οικονομίας. Τα παραπάνω τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, κατά την εισηγητική του ομιλία ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

Ο Δ. Αρβανιτάκης σημείωσε ότι το Κόμμα μελετά, αναλύει και ερμηνεύει τις τάσεις που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία στον τομέα της ενέργειας. Είπε δε: «Επιλέξαμε τη μορφή της ημερίδας προκειμένου να εκθέσουμε σε οργανωμένο δημόσιο διάλογο και αντίλογο τις απόψεις του ΚΚΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στη δυνατότητα και στις προϋποθέσεις άσκησης ριζικά διαφορετικής ενεργειακής πολιτικής».

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στον τρόπο που οι κομμουνιστές εξετάζουν τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής και στη σκοπιά από την οποία διατυπώνουν τις προτάσεις τους σημείωσε:

O Δ. Αρβανιτάκης
O Δ. Αρβανιτάκης
«Η μεθοδολογία και τα κριτήρια με τα οποία προσεγγίζει το ΚΚΕ τον προσδιορισμό της ενεργειακής πολιτικής είναι φανερό ότι συνδέουν τα θέματα του σχεδιασμού, της επιλογής τεχνολογιών συμβατών με κοινωνικά κριτήρια, όπως η ασφάλεια των εργαζομένων, οι συνθήκες διαβίωσης στους οικιστικούς χώρους, η μακροπρόθεσμη προστασία του περιβάλλοντος, η εγχώρια ενεργειακή επάρκεια σε πρωτογενείς και τελικές μορφές ενέργειας, η εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου λαϊκής ενεργειακής κατανάλωσης απ' άκρου εις άκρο της επικράτειας και με οποιεσδήποτε εποχιακές και κλιματολογικές συνθήκες.

Είναι φανερό πως υποστηρίζουμε ότι η τέτοια σύνδεση προϋποθέτει ριζικά διαφορετική ιδιοκτησία, απαιτεί κοινωνική ιδιοκτησία, στις πρωτογενείς ενεργειακές ύλες, στα μέσα παραγωγής τελικής ενέργειας. Απαιτεί ριζικά διαφορετικές σχέσεις για την κατανομή της συσσώρευσης, τη συνεργασία με άλλα κράτη, την κατανομή της τελικής ενέργειας μεταξύ βιομηχανικής, αγροτικής παραγωγής, οικιακής και συλλογικής λαϊκής κατανάλωσης. Κινείται με ριζικά διαφορετικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του κοινωνικού κόστους της ενέργειας, επομένως και στη διαμόρφωση της κρατικής τιμολογιακής πολιτικής.

Ενταγμένη στη Λαϊκή Οικονομία

Πρόκειται για ενεργειακή πολιτική ενταγμένη στα κίνητρα, στους άξονες και στις προϋποθέσεις της Λαϊκής Οικονομίας. Η καπιταλιστική οικονομία, στις σημερινές συνθήκες, είτε με τη μορφή της κρατικής προστασίας και του κρατικού μονοπωλίου, είτε με τη μορφή της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της ενεργειακής παραγωγής και κατανομής προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Πιστεύουμε ότι και σήμερα οι στόχοι μιας ενεργειακής πολιτικής συνιστώσας της Λαϊκής Οικονομίας μπορούν να αποτελέσουν αιτήματα μιας ευρύτερης λαϊκής συσπείρωσης και πάλης: Για αποκλειστικά ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, που συγκεντρώνει όλες τις πρωτογενείς μορφές, τα μέσα παραγωγής και διανομής όλων των τελικών μορφών ενέργειας. Σχεδιάζει την αξιοποίησή τους με βάση το σύνολο των κοινωνικών κριτηρίων. Εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή ενέργεια για την παραγωγή, βιομηχανική-βιοτεχνική-αγροτική, τα μέσα μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και την οικιακή κατανάλωση. Διασφαλίζει συνθήκες εργασίας 7ωρης-5ήμερης-35ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης στους εργαζόμενους του τομέα, γενική ασφάλεια και περιβαλλοντική προστασία.

Η λογική των προτάσεων του ΚΚΕ στηρίζεται στην αναγκαιότητα της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και πάλης και στη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας του Λαϊκού Μετώπου. Το Λαϊκό Μέτωπο και η εξουσία των λαϊκών δυνάμεων θα προωθούν αυτό που έχει ήδη ωριμάσει. Ο τομέας της ενέργειας να γίνει λαϊκή περιουσία μέσα στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας.

Σήμερα, η πάλη αυτή συνδέεται με το αίτημα-στόχο πάλης για αποτροπή των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε βάρος των λαών, πολέμων που στοχεύουν στον έλεγχο της αγοράς πρωτογενών μορφών ενέργειας, αγωγών και δικτύων μεταφοράς τους.

Η σημερινή ημερίδα διοργανώνεται σε μια στιγμή που έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις επίθεσης μιας ακόμη ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και οδών μεταφοράς. Ο πόλεμος που προετοιμάζουν κατά του Ιράκ ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και όσοι συνεργούν στο έγκλημα, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των λαών. Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει στόχο τη διανομή των πετρελαίων και τον απόλυτο στρατηγικό έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι λαϊκές δυνάμεις της Ελλάδας, εξίσου με τις λαϊκές δυνάμεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας κλπ., ανεξάρτητα με ποια συμμαχία τάσσονται οι κυβερνήσεις, έχουν κοινό συμφέρον: Να αγωνιστούν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ».

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Στον αντίποδα της στρατηγικής των μονοπωλίων

Η εισήγηση του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Μ. Παπαδόπουλος
Ο Μ. Παπαδόπουλος
Στα ζητήματα των αναδιαρθρώσεων στον τομέα της ενέργειας σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, καθώς και την άποψη των κομμουνιστών για τη χάραξη και υλοποίηση μιας ενεργειακής πολιτικής στον αντίποδα της στρατηγικής κυβέρνησης - ΕΕ αναφέρθηκε, κατά κύριο λόγο, η εισήγηση του Μάκη Παπαδόπουλου στην ημερίδα.

«Αναμφισβήτητα, τόνισε ο ομιλητής, η βασικότερη εξέλιξη στην Ευρώπη τη δεκαετία του '90 ήταν το πέρασμα του τομέα ενέργειας στην άμεση εκμετάλλευση από το ιδιωτικό κεφάλαιο, και η σταδιακή απελευθέρωσή του από την εθνική κρατική προστασία. Οι βασικοί κοινοτικοί στόχοι αποσαφηνίστηκαν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90 (με την έγκριση της σχετικής Λευκής Βίβλου)».

«Δεν είναι δύσκολο -συνέχισε- να προσδιορίσει κανείς τις αιτίες που οδήγησαν στην αλλαγή του κρατικού μονοπωλιακού χαρακτήρα του ενεργειακού τομέα. Η καπιταλιστική ανασυγκρότηση και οι δρομολογούμενες αλλαγές στοχεύουν στη μεγέθυνση της κερδοφορίας των μονοπωλίων στην ευρωζώνη. Διαμορφώνουν καλύτερες προϋποθέσεις για να ανέβει η κερδοφορία των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Στο έδαφος της απελευθέρωσης, επιταχύνεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δέκα μεγαλύτερες σχετικές επιχειρήσεις ελέγχουν ήδη ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της αγοράς. Σε έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου υπάρχει ήδη η πρόβλεψη ότι σε λίγα χρόνια ο αντίστοιχος έλεγχος θα περάσει στα χέρια 5 ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων».

Η άποψη του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ -τόνισε στη συνέχεια ο Μ. Παπαδόπουλος- προτάσσει συγκεκριμένα κίνητρα και στόχους για τη χάραξη και υλοποίηση μιας ενεργειακής πολιτικής:

Πρώτο: Τη διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας, που στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων με μοχλό τον ενεργειακό τομέα. Τη στήριξη της αγροτικής και βιοτεχνικής παραγωγής με στόχο τη συνεταιριστική συγκεντροποίησή τους, την άνοδο της παραγωγικότητάς τους και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της βιοτεχνίας.

Δεύτερο: Την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης η οποία θα ανεβάζει συνολικά το επίπεδο ζωής, θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό.

Τρίτο: Την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέταρτο: Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Παράλληλα την ανάπτυξη διακρατικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, όταν και όπου προκύπτουν οι ανάλογες κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις». Και ο ομιλητής συνέχισε:

«Τίθεται όμως το ερώτημα: Ποιοι είναι οι πολιτικοί όροι που μπορούν να διασφαλίσουν τη συνδυασμένη ικανοποίηση όλων των προαναφερόμενων στόχων;

Για την πραγματοποίηση των στόχων που προαναφέραμε, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα πρέπει να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε ένα αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας, μηχανισμό μιας λαϊκής οικονομίας, η οποία λειτουργεί με κίνητρο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αυτός ο τρόπος παραγωγής και λειτουργίας της οικονομίας απαιτεί ριζικές ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και στο χαρακτήρα της ιδιοκτησίας. Τότε μόνο μπορεί να υλοποιηθεί ο κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός του κρατικού φορέα ενέργειας δηλαδή ο σχεδιασμός ο οποίος προωθεί, προγραμματίζει και συνδυάζει αρμονικά όλους τους στόχους που προαναφέραμε. Σε αυτές τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες αποκτά ρόλο ουσιαστικό ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος».

Αγωνιστική συσπείρωση

«Σαν ΚΚΕ -κατέληξε ο εισηγητής- αγωνιζόμαστε για την άμεση δημιουργία μαζικής αγωνιστικής συσπείρωσης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της αναδιάρθρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα. Θεωρούμε ότι και σήμερα οι στόχοι μιας ενεργειακής πολιτικής συνιστώσας της λαϊκής οικονομίας μπορούν να αποτελέσουν αιτήματα μιας ευρύτερης λαϊκής συσπείρωσης και πάλης. Συμβάλουμε ώστε το εργατικό κίνημα να διεκδικήσει άμεσα και επιθετικά έναν αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας ο οποίος να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και να έχει χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας».

Τοποθετήσεις ομιλητών

Μιλώντας στην ημερίδα ο Θ. Ξανθόπουλος, πρύτανης του ΕΜΠ, σημείωσε ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, κατήγγειλε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πρότεινε την καθιέρωση 10ετούς ενεργειακού σχεδιασμού και προειδοποίησε τους κυβερνώντες ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική τους σε κρίσιμους τομείς, όπως η Ενέργεια, η Παιδεία, η Υγεία κλπ. θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή του λαού.

Ο Μ. Δασκαλάκης, μέλος του ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, επισήμανε ότι χρειάζεται ένας ισχυρός δημόσιος τομέας στο χώρο της ενέργειας, ο οποίος πρέπει πάντα να καθοδηγείται από το κράτος.

Ο εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Αλ. Βερναρδάκης, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην επικαιρότητα της ημερίδας, σε μια περίοδο όπου επίκειται ο πόλεμος στο Ιράκ και η λήψη νέων μέτρων από τους υπουργούς Ενέργειας.

Ο βουλευτής Τ. Μαντέλης, πρόεδρος του ELFORES, τάχθηκε υπέρ της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα ελαττώνεται, αλλά και προστατεύεται το περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Δ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στυλοβάτη τη ΔΕΗ, αλλά και με την υλοποίηση πραγματικών επενδύσεων από τους ιδιώτες και όχι επιδοτήσεων (σ.σ. όπως επιδιώκει η κυβέρνηση).

Η πανεπιστημιακός Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη (τέως πρύτανης του ΑΠΘ) έκανε κυρίως αναφορά στην επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ, η οποία υπαγορεύεται από το στόχο για τον έλεγχο του πετρελαίου. Μίλησε για τη «νέα τάξη πραγμάτων» και την επιθετικότητα των ΗΠΑ, αλλά και τη στήριξη του Μπους από τις πολυεθνικές πετρελαϊκές και πολεμικές βιομηχανίες.

Ο Αιμ. Μπούσιος (τέως γενικός διευθυντής της ΔΕΗ) σημείωσε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, ενώ τόνισε ότι ο νεοφιλελεύθερος τρόπος προσέγγισης της ενεργειακής πολιτικής περικλείει κινδύνους για τη χώρα, οι οποίοι μπορούν να αποβούν επώδυνοι.

Στη μέχρι τώρα λειτουργία της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλός της Α. Βακιρλής, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο πρέπει να παρέχεται με χαμηλό κόστος στους καταναλωτές και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν πολλές πύλες για την προμήθειά του.

Ο Α. Γούλας, καθηγητής του ΑΠΘ, μίλησε για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σήμερα αυτό κοστίζει πολύ και έχει μεγάλο ρίσκο για τις πολυεθνικές εταιρίες σε αντίθεση με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Σ. Κυρίτσης, καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στην τεχνική εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες όπως σημείωσε με σωστή πολιτική θα ανακουφίσουν τις αναπτυγμένες χώρες από την ενεργειακή κρίση.

Ο πρόεδρος των σωματείων εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων Ν. Ορφανός τόνισε ότι τα αγαθά, όπως το πετρέλαιο, πρέπει να ελέγχονται από το δημόσιο για να τα εξασφαλίζει στους καταναλωτές και όχι στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Τ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι πρέπει με βάση τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας να συγκροτηθεί ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους και φορείς για να παλέψουν και να απαιτήσουν δημόσιο τομέα ενέργειας που θα λειτουργεί για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

Ο Γ. Τσαρούχας, πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, αναρωτήθηκε αν η μετοχοποίηση έγινε για να γίνει η ΔΕΗ πιο δυνατή, όπως έλεγε η κυβέρνηση όταν υποτίμησε την αξία της τρεις φορές.

Ο Μ. Περάκης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Πετρελαίων, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στους εργαζόμενους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ που δεν έγινε, λόγω εσωτερικών ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, αλλά και του αποφασιστικού αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι.

Ο Ν. Μπατιστάτος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, έκανε εκτενείς αναφορές για την αναγκαιότητα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, σημείωσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να στηριχτεί στο λιγνίτη, τονίζοντας ότι πρέπει να κατασκευαστούν και νέες λιγνιτικές μονάδες. Ειδική αναφορά έκανε και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα υδροηλεκτρικά.

Ο Αν. Πέτρου, ταμίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, υπεραμύνθηκε της στάσης της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση του ασφαλιστικού.

Ο Ηλ. Σταμέλος, μέλος της ΕΕ της ΓΕΝΟΠ, αναφέρθηκε εκτενώς στις σοβαρές επιπτώσεις που επέφερε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μίλησε για την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μείωση του προσωπικού, επισήμανε ότι έρχονται νέα δεινά για τους εργαζόμενους, τους οποίους κάλεσε να συσπειρωθούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο Χρ. Χατζής, ιατρός Εργασίας και συνεργάτης του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, έριξε φως στα δραματικά αυξημένα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες των εργαζομένων στο χώρο της ενέργειας, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κονιορτοποιείται για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Το κλείσιμο της ημερίδας έγινε από την Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του Κόμματος, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της ημερίδας και σημείωσε ότι οι τοποθετήσεις που έγιναν σ' αυτή θα μελετηθούν από το ΚΚΕ, τόνισε όμως παράλληλα ότι τα ζητήματα της ενέργειας πρέπει να τίθενται στην προοπτική ο τομέας της ενέργειας να περάσει στον έλεγχο της λαϊκής εξουσίας.

Στο «Ρ» της Κυριακής υλικά της ημερίδας

Ολόκληρο το κείμενο της εισηγητικής ομιλίας του Δ. Αρβανιτάκη και της εισήγησης του Μ. Παπαδόπουλου θα δημοσιευτούν στο «Ρ» της Κυριακής 23 του Φλεβάρη. Οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα δημοσιευτούν σε επόμενο φύλλο του «Ρ» με τη μορφή του ενθέτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ